30/11/2023
BACAAN SURAH DALAM SOLAT - ULANG BACA SURAH SAMA DALAM DUA RAKAAT AWAL SOLAT, SAH ATAU BATAL?

Pasti ada antara kita yang ulang baca surah yang sama pada rakaat kedua dalam solat. Sah atau tidak? Pada asasnya, solat adalah salah satu ibadah yang paling utama dalam kehidupan. Dalam solat, disyariatkan membaca ayat-ayat alQuran seperti Al Fatihah yang merupakan salah satu rukun qauli dan ayat-ayat yang lain.

BACAAN SURAH DALAM SOLAT - ULANG BACA SURAH SAMA DALAM DUA RAKAAT AWAL SOLAT, SAH ATAU BATAL?
Image by Freepik

Firman Allah SWT dalam surah Surah al-Muzammil ayat ke-20, (maksudnya): “Maka bacalah mana-mana yang sudah kamu dapat membacanya dari al-Quran; dan dirikanlah solat.”

Malah, membaca satu surah daripada al-Quran sekalipun ayat yang pendek atau membaca tiga ayat al-Quran yang berurutan adalah disunatkan.

Bacaan ini disunatkan bagi imam dan orang yang mendirikan solat secara bersendirian pada dua rakaat yang pertama sahaja bagi setiap solat.

Baca juga : Selawat ke atas nabi

Sementara makmum juga disunatkan membacanya pada solat yang diperlahankan bacaan atau sekiranya dia berada jauh daripada imam dan tidak kedengaran bacaannya.

Bekas Menteri di Jabatan Perdana Menteri (Hal Ehwal Agama), Datuk Seri Dr. Zulkifli Mohamad al-Bakri berkata, diharuskan bagi orang yang mendirikan solat untuk membaca surah tertentu selepas al-Fatihah dalam rakaat pertama, kemudian membaca surah yang sama dalam rakaat kedua.

Hal ini adalah berdasarkan kepada riwayat daripada Mu‘az bin Abdullah al-Juhani bahawa seseorang daripada kabilah Juhainah mengkhabarkan kepadanya: (Maksudnya): “Beliau mendengar Nabi SAW membaca dalam solat Subuh yakni surah al-Zalzalah pada kedua-dua rakaat. Justeru, aku tidak tahu adakah Rasulullah SAW lupa atau membaca surah itu (dalam kedua-dua rakaat) dengan sengaja.”

Begitu juga terdapat riwayat daripada Aisyah R.Anha bahawa: “Nabi SAW mengutus seorang lelaki untuk memimpin suatu peperangan. Dalam solatnya, dia membaca (surah tertentu) kepada para sahabatnya dan menutupnya dengan (firman Allah SWT): (Surah al-Ikhlas). Apabila kembali, mereka menceritakan perkara itu kepada Nabi SAW, lalu Baginda bersabda: ‘Tanyakan kepadanya, mengapakah dia melakukan itu?’ Lalu mereka bertanya kepadanya, maka dia menjawab: ‘Kerana ia (surah tersebut) adalah sifat bagi al-Rahman dan aku suka membacanya.’ Maka Nabi SAW bersabda: ‘Khabarkan kepadanya bahawasanya Allah mencintainya.’

Baca Juga :  EYE PRO VISION - KEDAI SPEK MURAH VIRAL DI SUNGEI WANG PLAZA. PELUANG KORANG DAPAT JUMPA 'JAE SUK' RUNNING MAN KAT SANA WEH!!

Baca juga : Cara Solat Taubat

KONKLUSI

Berdasarkan kepada perbincangan dan perbahasan di atas, bahawa diharuskan untuk membaca surah yang sama selepas al-Fatihah bagi rakaat pertama dan kedua, serta sesiapa yang membacanya dikira mendapat pahala sunat bacaan surah atau ayat-ayat al-Quran selepas al-Fatihah dalam solat.

Walau bagaimanapun kata Zulkifli, perkara ini sekalipun diharuskan dan solatnya dikira sah serta tidak batal, namun ia menyalahi sunnah dan petunjuk Nabi SAW.

Hal ini kerana afdhalnya dan lebih digalakkan untuk mempelbagaikan bacaan surah dan ayat-ayat al-Quran yang dibaca dalam solat.

Baca juga : Kelebihan surah al kahfi 1-10

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

error: Content is protected !!