15/06/2024 10:20 AM

Surah amalan ketika mengandung | Baru semalam sembang ngan Mak. Mak suh Mommy rajin2 beramal dengan surah-surah dalam Al Quran. Mak suh Mommy ‘sembang’ dengan Allah untuk setiap permintaan Mommy. Mak suh Mommy berusaha dengan berdoa & beribadat lebih kalau segala usaha lain kurang berjaya.

Oh ya.. ini surah-surah yang boleh kita amalkan. FB sharing as usual. Terima kasih kepada orang yang sungguh komited hasilkan lukisan comel untuk kebaikan bersama..

SURAH AMALAN KETIKA MENGANDUNG

Berikut adalah beberapa surah yang dapat diamalkan ketika mengandung:

Surah Al-Fatihah (Surah 1), Surah Al-Fatihah, 3 Qul Iaitu Surah Al-Ikhlas, An-Nas dan Al-Falaq, Ayat Kursi

Surah pembuka Al-Quran yang mengandung doa permohonan petunjuk dari Allah untuk mengarungi kehidupan.

Surah Maryam (Surah 19)

Surah yang menceritakan tentang kisah Nabi Zakaria, Nabi Yahya, Nabi Isa, dan Siti Maryam. Membaca surah ini dapat membantu menenangkan pikiran dan menguatkan hubungan antara ibu dan anak dalam kandungan.

Surah Luqman (Surah 31)

Surah yang berisi nasehat dari Nabi Luqman kepada putranya. Membaca surah ini dapat membantu ibu mengembangkan kebijaksanaan dan kecerdasan untuk mengasuh anak yang baik di masa depan.

Surah Yusuf (Surah 12)

Surah yang menceritakan tentang kisah Nabi Yusuf. Membaca surah ini dapat memberikan ketenangan dan kekuatan mental selama kehamilan.

Surah Al-Insyirah (Surah 94)

Surah yang mengandung penegasan bahwa setelah kesulitan pasti ada kemudahan. Membaca surah ini dapat memberikan penghiburan dan kekuatan dalam menghadapi rintangan selama masa kehamilan.

Surah Al-Baqarah (Surah 2)

Surah yang berisi berbagai hukum dan aturan Allah. Membaca surah ini dapat memberikan keberkahan dan perlindungan kepada ibu dan bayi dalam kandungan.

Surah An-Nahl (Ayat 78) 

Agar anak yang dilahirkan bersikap rajin dan berdisiplin.

Surah Yassin

Untuk ketenangan jiwa dan semoga anak terpelihara daripada godaan syaitan.

Surah At-Taubah 

Untuk membersihkan jiwa dan terpelihara daripada maksiat.

Selain membaca surah-surah di atas, penting juga untuk selalu berdoa dan memohon perlindungan kepada Allah SWT. Semoga kehamilan anda diberkahi dan lancar.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

error: Content is protected !!