15/06/2024 12:37 AM
CARA KENALI JENIS KULIT SENDIRI

Cara kenali jenis kulit | Sekarang ni banyak betul ya produk baru yang keluar. Ada yang jadi trend untuk kita cuba, ada yang buat kita rasa MUST HAVE, sampai sebenarnya kita pun kurang pasti apa sebenarnya yang kita perlukan untuk penjagaan kulit wajah kita. Kenali jenis kulit adalah langkah penting dalam menjaga kulit yang sihat dan memilih produk kecantikan yang sesuai. Kulit adalah organ terbesar dalam tubuh dan perlu diberikan perhatian yang sesuai. Setiap individu mempunyai jenis kulit yang berbeza, dan jenis kulit ini boleh berubah seiring masa.

cara kenali jenis kulit

Jadi, kat sini Mommy nak kongsi dengan korang perkara paling utama dalam menjaga kulit wajah iaitu dengan cara kenali jenis kulit sendiri dan panduan mengenai bagaimana merawatnya dengan berkesan.

APA ITU JENIS KULIT?

cara kenali jenis kulit

Tahukah anda, kita perlu tahu kenal dan memahami keadaan jenis kulit kita, sebelum membeli sebarang produk kecantikan? Kegagalan kenali jenis kulit kita terlebih dahulu agak berisiko terutamanya jika salah memilih produk. Ia boleh menjejaskan keseimbangan semulajadi kulit seperti kulit merengsa, jerawat dan sebagainya.

Sebelum kita mula mengenal jenis kulit, penting untuk memahami apa yang dimaksudkan dengan jenis kulit. Jenis kulit merujuk kepada ciri-ciri kulit individu yang merangkumi tahap kelembapan, tahap minyak, sensitiviti, dan masalah kulit yang mungkin dihadapi.

Terdapat empat jenis kulit utama: kulit berminyak, kulit kering, kulit kombinasi, dan kulit sensitif. Korang juga mungkin dapat lihat jenis kulit anda berubah mengikut faktor-faktor seperti cuaca, usia, dan penjagaan kulit yang digunakan.

Sejak bertambah umur ini, Mommy dapati kulit Mommy lebih kering daripada biasa. Sebelum ini, skincare pilihan Mommy adalah jenis combination. Tetapi kali ini Mommy perlu titikberatkan produk yang sesuai untuk kulit jenis kering (dry skin) ini.

CARA KENALI JENIS KULIT SENDIRI

Ada beberapa kaedah yang boleh digunakan untuk kenali jenis kulit sendiri. Ini termasuk:

1. Muka Bersih

  • Cara paling asas adalah dengan membersihkan muka anda dengan lembut menggunakan pembersih muka yang sesuai dengan kulit anda. Kemudian, biarkan kulit anda berada dalam keadaan semula jadi tanpa menggunakan produk lain selama beberapa jam.

2. Rasa Kulit

  • Sentuh kulit anda. Adakah ia terasa kering, kasar, atau licin? Kulit yang kering akan terasa kering dan mungkin bersisik. Kulit berminyak akan terasa berminyak dan licin. Kulit normal akan terasa selesa dan tidak terlalu kering atau berminyak. Kulit sensitif mungkin terasa merah dan gatal.

3. Perhatikan T-Zone

  • Perhatikan kawasan T-Zone (dahi, hidung, dan dagu). Jika kawasan ini cenderung berminyak, anda mungkin mempunyai jenis kulit kombinasi. Jika seluruh muka anda berminyak, ia mungkin kulit berminyak.

4. Perhatikan saiz Pori-Pori

  • Jika pori-pori kulit anda kelihatan besar, anda mungkin mempunyai jenis kulit berminyak. Kulit kering cenderung mempunyai pori-pori yang kecil.

5. Perhatikan Tanda-Tanda Khas Kulit

  • Kulit berminyak mungkin mempunyai lebih banyak jerawat dan blackhead/whitehead.
  • Kulit kering cenderung bersisik dan mungkin mengalami kemerahan.
  • Kulit sensitif boleh menjadi merah dan gatal, dengan mudah teriritasi oleh produk kecantikan.
  • Kulit kombinasi akan mempunyai ciri-ciri beberapa jenis kulit, biasanya berminyak di T-Zone dan kering di bahagian lain muka.

6. Konsultasi Pakar Kulit

  • Sekiranya anda masih bimbang mengenai jenis kulit anda, adalah bijak untuk berjumpa dengan seorang dermatologis atau pakar kulit. Mereka dapat memberikan penilaian yang lebih tepat dan cadangan rawatan yang sesuai.

7. Ujian Kulit

  • Terdapat ujian kulit yang boleh dijalankan oleh beberapa kedai kecantikan yang membantu mengenalpasti jenis kulit anda dengan lebih tepat. Tetapi, pastikan ujian ini dijalankan oleh profesional yang berpengalaman.

KLASIFIKASI JENIS KULIT UTAMA

Mommy pernah jumpa cara mudah untuk bereksperimen dalam cara kenali jenis kulit muka kita.

Kulit Kering (Dry Skin)

  • Ciri-Ciri : Kulit kering cenderung terasa ketat dan kasar. Ia mungkin bersisik atau mengelupas. Pori-pori kulit mungkin kelihatan lebih kecil.
cara kenali jenis kulit
  • Cuba senyum, kerut dahi, muka. Ambil tisu dan lap muka. Kemudian ambil blotting paper dan lap T-zone (dahi, hidung, dagu). Jika waktu gerakkan muka rasa ketat, kemudian pada tisu ada kulit yang flaky tertinggal, minimum or zero oil pd paper, itulah dry skin.
  • Penjagaan : Gunakan pembersih muka yang lembut, toner yang melembapkan, dan pelembap khas untuk kulit kering. Pelembap yang mengandungi ceramide atau asid hialuronik adalah pilihan yang baik.

Kulit Berminyak (Oily Skin)

  • Ciri-Ciri : Kulit berminyak biasanya kelihatan berkilat, terutamanya di kawasan T-Zone. Pori-pori muka mungkin kelihatan besar. Kulit ini cenderung untuk mempunyai lebih banyak masalah jerawat dan blackhead/whitehead.
cara kenali jenis kulit
  • Ambil 2 helai blotting paper. Helai pertama lapkan T-zone (dahi, hidung, dagu). Helai kedua lapkan pipi, tapi dahi, tepi dagu. Bandingkan kedua-dua helai. Jika minyak terperangkap sama banyak, penuh satu blotting paper, or tak cukup sehelai, itulah oily.
  • Penjagaan : Gunakan pembersih muka yang ringan, toner bebas alkohol, dan pelembap yang tidak berat. Produk yang mengandungi Salicylic acid atau Glycolic acid boleh membantu mengawal minyak berlebihan.

Kulit Kombinasi (Combination Skin)

  • Ciri-Ciri : Kulit kombinasi mempunyai ciri-ciri kedua-dua kulit berminyak dan kering. Biasanya, T-Zone (dahi, hidung, dagu) berminyak, sementara bahagian pipi mungkin kering.
cara kenali jenis kulit
  • Guna 2 helai blotting paper, lapkan sehelai pada T-zone dan sehelai lagi pada pipi. Bandingkan kedua-dua helai. Jika helaian pada pipi minimum minyak terperangkap dan T-zone lebih/sangat banyak, juga kalau ada flaky skin tertinggal pada tisu, itu combination.
  • Penjagaan : Gunakan produk yang sesuai untuk kedua-dua jenis kulit. Gunakan pembersih muka lembut, toner ringan, dan pelembap yang sesuai untuk kulit kering. Bagi kawasan berminyak (T-Zone), gunakan produk yang mengawal minyak.

Kulit Biasa (Normal Skin)

cara kenali jenis kulit
  • Jika jumlah minyak terperangkap pada blotting paper selepas anda lapkan muka sangat minimum atau tiada, muka tak rasa ketat, tiada flaky skin tertinggal pada tisu, maksudnya kulit anda normal.

Kulit Sensitif

  • Ciri-Ciri : Kulit sensitif mudah menjadi merah, gatal, dan teriritasi. Ia juga boleh menjadi kering atau berminyak.
  • Penjagaan : Gunakan produk yang lembut dan hypoallergenic. Hindari bahan-bahan yang berpotensi menyebabkan iritasi seperti pewangi dan alkohol. Ujian produk baru pada sebahagian kecil kulit sebelum menggunakannya secara keseluruhan.

Baca : Cara Hilangkan Eyebag dengan bahan di dapur.

PERUBAHAN JENIS KULIT MENGIKUT MUSIM DAN UMUR

Jenis kulit anda juga boleh berubah mengikut faktor-faktor seperti cuaca, umur, dan penjagaan kulit yang digunakan. Ini adalah beberapa perkara yang perlu diambil kira:

1. Cuaca

  • Kulit anda mungkin menjadi lebih kering semasa musim sejuk dan lebih berminyak semasa musim panas. Penjagaan kulit yang disesuaikan dengan perubahan cuaca adalah penting.

2. Umur

  • Kulit juga berubah dengan umur. Kulit muda mungkin lebih cenderung berminyak dan sensitif. Kulit yang lebih matang mungkin lebih kering dan menunjukkan tanda-tanda penuaan seperti kedutan.

3. Produk Penjagaan Kulit

  • Produk kecantikan yang anda gunakan juga boleh mempengaruhi jenis kulit anda. Produk yang tidak sesuai atau terlalu keras boleh menyebabkan kulit menjadi sensitif atau kering. Selalu uji produk baru pada sebahagian kecil kulit terlebih dahulu untuk mengelakkan masalah kulit.

PENJAGAAN KULIT HARIAN BERDASARKAN JENIS KULIT

Setelah kita dah kenali jenis kulit anda, anda boleh merancang penjagaan kulit harian yang sesuai. Berikut adalah panduan umum:

1. Kulit Berminyak

  • Pembersihan : Gunakan pembersih muka yang ringan, bebas minyak, dan mengandungi asid salisilat atau asid glikolik untuk membantu mengurangkan minyak berlebihan.
  • Pelembap : Gunakan pelembap ringan yang bebas minyak. Pelembap gel atau krim gel adalah pilihan yang baik.

2. Kulit Kering

  • Pembersihan : Gunakan pembersih muka yang lembut dan bebas alkohol. Hindari pembersih yang mengeringkan kulit.
  • Pelembap : Gunakan pelembap yang kaya dan melembapkan. Pelembap yang mengandungi ceramide dan asid hialuronik adalah pilihan yang baik.

3. Kulit Kombinasi

  • Pembersihan : Gunakan pembersih muka lembut. Anda boleh menggunakan pembersih yang sesuai dengan jenis kulit anda di bahagian yang berbeza muka.
  • Pelembap : Gunakan pelembap yang sesuai untuk bahagian muka yang berbeza. Pelembap ringan untuk kawasan kering dan pelembap bebas minyak untuk kawasan berminyak (T-Zone).

4. Kulit Sensitif

  • Pembersihan : Gunakan pembersih muka yang lembut dan hypoallergenic. Hindari produk yang mengandungi bahan-bahan berpotensi iritasi.
  • Pelembap : Gunakan pelembap yang lembut dan bebas pewangi. Pilih produk yang dirumuskan untuk kulit sensitif.

LANGKAH TAMBAHAN DALAM PENJAGAAN KULIT

Selain daripada penjagaan harian, terdapat langkah tambahan yang boleh membantu menjaga kulit yang sihat:

1. Pengelupasan (Exfoliation)

  • Kulit perlu dielupas untuk mengangkat sel kulit mati dan menggalakkan pertumbuhan sel kulit yang baru. Anda boleh menggunakan eksfoliator kimia (mengandungi asid AHA atau BHA) atau eksfoliator fizikal (produk dengan butiran butiran halus) bergantung kepada jenis kulit anda.

2. Penggunaan Sunscreen

  • Perlindungan dari sinaran UV adalah penting untuk semua jenis kulit. Gunakan sunscreen dengan SPF yang sesuai setiap hari, terutamanya apabila berada di bawah matahari.

3. Rawatan Tambahan

  • Untuk masalah kulit tertentu seperti jerawat, tanda-tanda penuaan, atau masalah kulit lain, anda mungkin perlu menggunakan produk rawatan tambahan seperti serum atau krim yang dirumuskan untuk tujuan khusus.

4. Pengambilan Air yang Cukup

  • Minumlah air yang mencukupi untuk menjaga kelembapan kulit dari dalam.

5. Diet Seimbang

  • Diet yang seimbang dan makanan yang kaya dengan nutrien juga memberikan kesan positif pada kulit.

6. Konsultasi dengan Pakar Kulit

  • Jika anda mempunyai masalah kulit yang serius atau tidak pasti tentang penjagaan kulit anda, berjumpa dengan seorang dermatologis atau pakar kulit adalah penting.

KESIMPULAN

Mengenalpasti jenis kulit anda adalah langkah penting dalam penjagaan kulit yang berkesan. Setiap jenis kulit memerlukan penjagaan yang berbeza, dan penjagaan yang betul akan membantu kulit anda mengekalkan kesihatan dan kecantikan. Selalu ingat bahawa perubahan dalam penjagaan kulit anda boleh diperlukan seiring masa, jadi selalu beri perhatian pada keadaan kulit anda dan tukar produk jika perlu. Kulit yang sihat dan cantik bermula dengan penjagaan yang betul.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

error: Content is protected !!