22/05/2024 9:18 AM
6 TANDA ANDA HARUS MINUM LEBIH BANYAK AIR PUTIH

Artikel asal : Malay Mail

Tertarik dengan artikel yang dikeluarkan oleh Malay Mail semalam, Mommy ambil kesempatan untuk translate artikel ini. Maaf ye kalau english dan melayunya enggak betul. Hahaha

Komitmen kerja dan kehidupan sosial bermakna kebanyakan daripada kita mungkin lupakan segelas air setiap hari sepanjang hari.

Ditambah dengan iklim panas Malaysia, bermakna badan kita akan kehilangan lebih banyak air dalam bentuk peluh terutama ketika kita bersenam.

6 TANDA ANDA HARUS MINUM LEBIH BANYAK AIR PUTIH

Walaupun dahaga adalah gejala utama kehilangan air utama dalam badan, namun di sini Mommy senaraikan 6 tanda lain untuk mengetahui sama ada kita mengalami dehidrasi.

1. MULUT KERING DAN NAFAS BERBAU

Jika bahagian dalam mulut korang terasa seperti KERING dan nafas tidak berbau segar, ini adalah masa yang baik untuk minum air.

Gejala-gejala ini berlaku kerana dehidrasi menghalang mulut korang daripada menghasilkan air liur yang mencukupi, lantas mulut akan menjadi kering dan menyebabkan bakteria berlebihan, seterusnya menyebabkan nafas berbau.

2. SAKIT KEPALA

Dehidrasi adalah salah satu penyebab yang mungkin menyebabkan sakit kepala kerana tekanan yang dialami oleh badan kita apabila ia tidak mempunyai air yang mencukupi.

Jika korang mula mengalami kehilangan koordinasi dan mula merasa seperti itu, ia adalah idea yang baik untuk berhenti sejenak dan menghirup air. It’s a sign gaissss..

3. URIN BERWARNA GELAP DAN BERWARNA KUNING

Perbezaan warna urin juga salah satu tanda yang korang boleh kesan samada badan korang cukup air atau pun tidak..

Sekiranya korang minum air yang mencukupi, air kencing harus jelas dengan warna kuning. Sekiranya warna menjadi lebih gelap, mulakan minum lebih banyak cecair lagi untuk memulihkan semula sistem badan korang.

4. KEKEJANGAN OTOT

Apabila otot di kaki atau betis korang tiba-tiba merenggut/kejang dan menjadi ketat dan menyakitkan, ini mungkin tanda yang korang mengalami dehidrasi.

Kekejangan ini berlaku kerana otot menjadi terlalu panas dan tidak ada air yang cukup di dalam badan untuk menyejukkannya.

5. CRAVING GULA / BENDA MANIS

Keinginan melampau untuk makanan manis boleh berlaku semasa dehidrasi kerana organ seperti hati – yang menggunakan air untuk melepaskan glikogen dan tenaga lain – tidak dapat berfungsi dengan baik.

Ini menyebabkan keinginan gula/benda manis kerana hati korang tidak dapat memecahkan glikogen untuk melepaskan glukosa, komponen bahan api penting dalam badan.

6. KULIT KERING DAN SEJUK

Warna seakan terbakar dan tekstur kering pada kulit adalah isyarat bahawa badan anda memerlukan air.

Apabila dicubit, kulit seseorang yang dehidrasi mungkin mengekalkan “tented” appearance dan mengambil sedikit masa sebelum kembali ke keadaan biasa dan rata.

Adalah penting untuk mempunyai air yang bersih dan purified untuk memastikan korang dapat mengekalkan tabiat yang sihat dan menjaga tubuh badan korang.

CUCKOO Queen Stand boleh diakses dan mampu dimiliki, menjadikannya mudah untuk korang dan keluarga untuk terus terhidrasi pada setiap masa.

Ia dilengkapi dengan pelaras suhu air yang membolehkan pengguna menukar antara suhu sejuk dan suhu bilik dengan hanya sentuhan, menjadikannya mudah dan mesra pengguna.

6 TANDA ANDA HARUS MINUM LEBIH BANYAK AIR PUTIH
Lengkapkan dapur anda dengan peralatan berguna dari CUCKOO. – Gambar dari CUCKOO.

CUCKOO bukan sahaja menghasilkan penapis dan pembersih air. Malah, baru-baru ini mereka turut melancarkan induksi induk hibrid CUCKOO Inductrio, berguna bagi mana-mana chef yang bercita-cita ingin menaikkan hidangan mereka dari buatan sendiri kepada gourmet.

The hob’s Direct Touch Sensor – a sleek silver ball embedded in the induction zone – direka untuk mengesan suhu alat memasak yang digunakan, yang membolehkan hob untuk memindahkan haba dengan segera dan tepat.

Ini dipertingkatkan lagi oleh hob’s High Heat Algorithm, teknologi penyesuaian suhu automatik yang memastikan perlindungan haba sepenuhnya untuk masakan korang.

Last but not least, Mommy sertakan pilihan Cuckoo Water Purifier dan Air Purifier lain jika korang berminat memiliki.

6 TANDA ANDA HARUS MINUM LEBIH BANYAK AIR PUTIH

Baca : Kenapa perlu pilih Penapis Air Cuckoo?

Nah.. tiada lagi alasan lain jika sayangkan badan korang ye? Hubungi Mommy sekarang (WA : 012-3498262).. Jangan lupa follow instagram @myapilot dan @ybshehan.cuckoo untuk maklumat lanjut.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

error: Content is protected !!