15/06/2024 10:13 AM

The Shore Oceanarium Melaka | Kali ni Mommy ke Melaka untuk celebrate birthday Hannah yang ke 9 tahun. Kebetulan ada hotel yang Mommy belum redeem. Jadi, Mommy gunakan peluang ini lah.. Ada 1 tempat yang Mommy janji nak bawa anak-anak andai kami ke Melaka. Tempat sebegini sebenarnya Mommy tak pernah bosan untuk masuk. Even masa kat Jepun pun, tetap masuk juga tempat sebegini. Gigih kan? Best tau..

THE SHORE OCEANARIUM MELAKA

THE SHORE OCEANARIUM

Terletak di Tapak Warisan Dunia UNESCO Pertubuhan Pendidikan, Saintifik dan Kebudayaan Pertubuhan Bangsa-bangsa Bersatu (UNESCO), tingkat 2 di The Shore Shopping Gallery, The Shore Oceanarium ini sangat menarik dari pintu masuk lagi.

Ya, di sinilah tempat yang Mommy janjikan dengan anak-anak andai ke Melaka.

THE SHORE OCEANARIUM

Jom kita tengok gambar-gambar yang sempat Mommy ambil di dalam tu. Asyik dengar suara budak-budak ni jer sebab teruja betul dengan apa yang ada dalam The Shore Oceanarium ini.

Untuk pengetahuan semua, The Shore Oceanarium ini terbahagi kepada beberapa bahagian iaitu :

Interactive Touch Pool

Ini yang Mommy maksudkan keterujaan bermula dari pintu hadapan lagi. Kenapa? Masuk sahaja, kita akan jumpa Interactive Touch Pool di mana haiwan di dalam kolam tersebut boleh disentuh. Antaranya ialah tapak sulaiman, belangkas, ikan pari, ikan buntal dan ikan yu.

Meremang juga la Mommy bila sentuh tapak sulaiman tu. Ada bulu-bulu bawah tapak tu. Mulutnya pula betul2 di tengah tapak kaki. Huhu. Seram tapi teruja nak cuba pegang. Cuma, jangan angkat ia atas dari air. Risau cepat mati.

Sebelum dan selepas sentuh haiwan-haiwan ini, jangan lupa boleh basuh tangan di sinki yang disediakan di situ.

Magical Vacuum Aquarium/MVA Aquarium

Di sini, kita boleh sentuh ikan dalam akuarium. Nice kan? Tapi, korang wonder tak, kenapa air dalam aquarium tu penuh, tapi tak melimpah pun? Haaaa..

THE SHORE OCEANARIUM

Anak-anak Mommy seram bab sentuh-sentuh ni. Jadi, kena la Daddynya yang jadi tukang sentuh. Eh, Mommy pun seram juga. Hahaha.

Ocean Journey

Ini merupakan bahagian paling utama di Oceanarium yang dibahagikan kepada beberapa bahagian antaranya Oceanarium Theater, Sea Shell Museum, Shark Quest, Marine Fishes dan pameran terumbu karang.

THE SHORE OCEANARIUM

Sea Shells Museum

The Shore Oceanarium memiliki lebih daripada 100 jenis sea shell yang dikumpulkan dari seluruh dunia. Di sini, kita dan anak-anak boleh mempelajari beberapa fakta menarik mengenai sea shells di sini.

Kalau korang perasan, belakang Ariq tu ada replika gergasi “Nautilus Shell.” Dan kami terlupa selfie di situ. Rugi-rugi.

THE SHORE OCEANARIUM

Shark Quest

Gambar di atas adalah zon Shark Quest. Zon ini, sambil berjalan, kita boleh dongak ke atas. Korang akan nampak jerung berenang-renang bahagia di atas.

THE SHORE OCEANARIUM

Paling penting, korang boleh selfie bersama replika Megalodon shark Jaw & Greatwhite shark bersaiz sebenar di situ.

THE SHORE OCEANARIUM

Jungle Quest

Di kawasan ini, kita boleh mempelajari lebih lanjut mengenai reptilia, ular, katak, rama-rama, serangga dan haiwan kecil seperti hedgehog dan lain-lain.

Dangerous Marine Species

Di bahagian ini kita boleh kenali beberapa spesis ikan berbahaya seperti lionfish, stone fish, puffer, moray eel dan sebagainya.

THE SHORE OCEANARIUM

River Story

Kawasan yang Mommy paling suka sebab cantik sangat.

THE SHORE OCEANARIUM

Di kawasan ini, kita boleh belajar mengenai semua ekosistem sungai di seluruh dunia yang mempamerkan spesis ikan berlainan di rantau sungai yang berlainan seperti di Indian River, Chinese Mountain Stream, Australian River, Lake Malawi & lain-lain.

THE SHORE OCEANARIUM

Bahagian yang lebih besar di sini adalah Ekosistem Malaysia di mana pelbagai spesis ikan di negara kita dipamerkan di sini. Tak boleh move on rasanya di sini. Cantik sangat.

Ocean Theatre

Feeding Show akan diadakan di sini oleh penyelam terlatih. Kami tak berkesempatan nak melihat pertunjukan ketika itu sebab jadual tertakluk kepada availability penyelam.

THE SHORE OCEANARIUM

3D Cinema 8 in 1

3D Cinema 8 in 1 juga ada di bahagian ini dimana ia akan menghidangkan filem bertajuk A Turtle’s Adventure, dengan pelbagai efek yang akan dirasai sepanjang pengembaraan seperti angin, hujan, kilat dan sebagainya.

THE SHORE OCEANARIUM

3D experience

Di dalam Oceanarium, ada bahagian di mana kita boleh gunakan spek 3D* yang diberi ketika di kaunter tiket (* pilihan tambahan). Tengok anak-anak Mommy cuba spek 3D ini.

THE SHORE OCEANARIUM

Fun Freakish

Di bahagian ini korang boleh lihat pameran obor-obor, kuda laut, pipe fish dan lain-lain.

Port cantik untuk bergambar

Memang berbaloi betul masuk. Semua tempat pun cantik untuk bergambar. Kan?

Sambil belajar mengenai kehidupan laut dan lain-lain, anak-anak diberi peluang menjawab soalan & tandakan jawapan menggunakan cop yang disediakan di point tertentu. Memang terujalah Hannah & Daddy baca info. Berbaloi sungguh.

THE SHORE OCEANARIUM

Habis jawab semua soalan, boleh claim hadiah di kaunter. Hehe.

Selesai pusing The Shore Oceanarium, kita boleh singgah dulu dalam kedai cenderahati. Mommy biasanya akan beli 1 fridge magnet jika ke tempat sebegini.

VRAR INTERACTIVE PARK

Sejurus keluar dari The Shore Oceanarium, kami ke tandas semula sebelum masuk ke VRAR Interactive Park. Ya, pastikan ke tandas dulu tau.. Sebab tak boleh keluar masuk tau.

Di bawah adalah antara aktiviti yang kami semua enjoy dalam VRAR Interactive Park ini. Korang wajib cuba tau. Tiket korang beli tadi dah termasuk pakej VRAR*. (*Tempoh terhad)

Dalam ni, kami cuba merasai pengalaman 360 VR Cinema, dimana semua orang akan merasai pengalaman di laut dalam menggunakan VR headset. Korang boleh pusing kiri kanan depan belakang lah kiranya. Best giler!

Kami ‘dibawa’ ke dasar laut, sambil melihat ikan-ikan berenang, tetiba ada ikan jerung datang menyerang. Belum sempat habis, tetiba datang seekor sotong kurita dari arah hadapan dan terus telan kami semua. Aduh!! Terjerit-jerit juga la kami dalam tu.

Siap ada efek angin semua tau. Syok! Ini salah satu movie yang ditayangkan masa ni. Mommy rasa ada lagi movie lain untuk jam yang lain.

Kami terus ke bahagian lain pula. Di sini, kita boleh bergambar bersama dinosaur tau. Cuma halakan tapak tangan ke arah kamera di skrin ketika dinosour muncul. Ariq dan Hannah siap berdrama lagi. Konon-konon kena pijak. Hahaha. Pandai pulak.

Korang pernah main game Fruit Ninja kat handphone? Haaa.. Dalam ni pun ada tau. Guna tangan je. Slash.. Slash.. Jerit Ariq.

Kemudian, anak-anak sambung main ‘tangkap ikan’. Macam mainan dalam pc tu kan? Enjoy sungguh anak-anak.

Kemudian kami ke kawasan Kids VR Zone dimana 1 token diberikan untuk anak-anak bermain di sini.

Kids Edutainment Painting pula adalah bahagian di mana kita boleh galakkan anak-anak memilih haiwan yang disukai dan kemudian cuba mewarnakannya secara digital.

Di sini pula anak-anak boleh ‘bermain’ piano seperti gambar Hannah di bawah ini. Sempat la main lagu Happy Birthday. Hehe.

Korang boleh tengok selanjutnya dalam facebook mereka di sini : www.facebook.com/coralwonderlandVR

Baca juga : Cuti Sekolah di Bangi Wonderland

HARGA TIKET THE SHORE OCEANARIUM

Harga tiket adalah RM40 dewasa, RM30 kanak-kanak dan warga emas, dan RM15 untuk pemegang kad OKU.

Dibuka setiap hari dari jam 10.30 pagi sehingga 9 malam.

Untuk maklumat lanjut, korang boleh layari :

Nota kaki : Apa yang paling best dalam trip kali ini adalah Mommy dapat gunakan kad OKU Ariq buat pertama kali. Memang jimat la. Jangan salah faham tau, itulah kelebihan ada kad OKU. Boleh bawa anak-anak istimewa ini ke mana jua tanpa memikirkan kos yang terlalu tinggi. Pasti ada potongan. Silap-silap FREE jer. Rezeki Ariq.

14 thoughts on “TARIKAN DI THE SHORE OCEANARIUM MELAKA

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

error: Content is protected !!