23/04/2024 12:18 AM
2nd pregnancy yang didetect pada 5 April lalu [citer sini], most of my checkup dibuat kt Klinik Desa & Klinik Kesihatan Kerajaan. Berbanding masa HD dulu, Mommy pegi klinik swasta. Now, berbedaaa sgt. First, opkos FREE. Scan xperlu kerap. Tapi, SETIAP BULAN wajib ambil darah.. ayoyoyoyoyo..
17.05.2012 (Khamis), ke Klinik Desa Hulu Klang utk appointment checkup. Normal check up la. Kena test urine, check darah. Sadisnya. Berat dah turun 1kg.. Now 39kg jer.. Apa kes nih??? HB plak, di atas urat jer.. So, katanya kena balik makan food tambah darah. Contohnya hati. Mana lalu. Uwekkk.. Kerang leh gagah..
04.06.2012 (Isnin) harus MC sbb pening kepala tahap gaban & muntah.. So, masa check kt Klinik Aida, oh yes.. Saya mengandung.. eh.. Memang la.. Hee.. doc cakap, tekanan darah Mommy GILER rendah. Muka pucat & need a rest!! Makan ubat tahan muntah xpe katanya. Tapi, bila perlu sahaja..

12.06.2012 (Selasa), mulai hari ini, semua appointment ialah pada hari Selasa sahaja.. Ok la tu.. Sadis.. Kepekatan HB atas urat jugak. N tekanan mmg rendah. Berat paling sadis.. 38.5kg. Turun lagi?????? Kena marah la…

As usual, nurse KDHK akan kasi Obimin suh makan..
Obimin [gugel pic]
Peliknya, makan ubat nih, sure akan sakit kepala & terus loya & worst, boleh muntah.. ermm.. Agak lama sbnrnya Mommy stop. Bulan 5 hari tu, boleh kata beberapa hari saje makan.. Ermmm.. Susu? Malam2 Daddy slalu tnya, nak x. Dia nk buat. Mesti jawab xnk. Sebab nanti pening.. Kadang2, dia paksa jugak. Hoho.. Dia suh trus tido lps minum.. Ok Ok.. But now, mmg lama x mnum. Xle tahan maaaaa… X lalu tul Enfamama tu.. Rasa mcm nk beli Anmum Materna balik la.. Tapi, bleh ka minum? Ishh…
So, memikirkan bayi comey dalam nih takut xde khasiat, Mommy beli Folic Acid kt farmasi. Dulu, masa HD, doc kasi FA nih.. Kt KK, dia x kasi sbb Obimin dah lengkap segalanya [ada FA gak dalam tuh katanya]..
 
Kendian, Mommy ingat abang Mommy ada suh Mommy cari. SIL makan NeuroGain PB nih sepanjang pregnancy beliau.. Katanya untuk perkembangan otak n tumbesaran bayi. So, masa Mommy pegi beli FA tadi, Mommy ada jenguk harga NG nih. Mak aih.. Harga dia sampai RM67. [fuh kiri..fuh kanan]
NeuroGain [gugel pic]
Kelebihan NeuroGain PB
Pada 3 bulan terakhir kehamilan, penting untuk ibu mengandung mendapatkan omega-3 asid lemak perlu yang mencukupi. 70% sel otak fetus dibentuk pada waktu ini. Fetus mendapat omega-3 DHA dari ibu melalui plasenta. Jika ibu tidak mendapat DHA mencukupi, perkembangan bayi dalam kandungan mungkin akan terjejas dan mengakibatkan IQ rendah dan lemah penglihatan.
NeuroGain® PB Vegicaps® mengandungi DHA yang tinggi, EPA yang rendah dan OA untuk membantu ibu mengandung dan menyusu untuk memenuhi keperluan asid lemak perlu.

VERSI OMPUTIH KATANYA..
Scientifically Formulated For Pregnant and Breast-feeding Women

Both Ω=3, Ω=6 Essential Fatty Acids (EFAs) are essential but the body requires them in a ratio that is not normally achieved by the typical diet of today’s industrialized nations. They must be consumed regularly as the body has limited storage for them.
Pregnancy – in the last three months of pregnancy, it is important that the mother-to-be has an ample supply of the omega-3 fatty acids. Around 70 percent of all the cells that made up the adult brain are formed during this period. The omega-3 DHA central to this process reaches the fetus from the mother via the placenta.
If there is insufficient DHA for the baby, fetal development may be impaired resulting in lower IQ and poor visual acuity. -source
Saje je letak both language. Ingat nak carilah.. Tapi, mengikut research, better start 2nd atau 3rd Trimester i.e 4 bulan ke atas.
X sabar tunggu scan on 17.07.2012 nanti. Sebab till now Mommy belum dapat agak bape age adik HD nih.. Hehehehe

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

error: Content is protected !!