23/04/2024 12:17 AM
Hai..
My Baby Hannah Damia dah berumur 1 tahun 1 bulan 11 hari hari ini.. wahhhhh
Date pulak cantik
11.11.11
Maka, meal utk HD hari ini lain dari yang lain.
For da 1st [1 lagi..heee] time, Mommy bagi HD makan IKAN!!
MENU: SUP IKAN MERAH

Baca Bismillah!!


Mommy mulakan dengan merebus ikan terlebih dahulu untuk hilangkan hanyir.
Mommy letak halia dalam rebusan ikan tersebut.
[perhatian: rebus ikan terlebih dahulu ini bukanlah wajib, tapi Mommy nak pastikan ikan x hanyir klu in case Mommy ter’cepat’ masak ke..] Kalau nak teruskan step memasak biasa kt bawah ni terus pon x mengapa!

STEP MEMASAK SUP IKAN MERAH


Bahan2
– Ikan seekor
– Carrot [Mommy potong panjang sebab nk kasi HD ggit. Yup, my HD dah ada 8 btg gg]
– Bawang putih [tumbuk]
– Halia [tumbuk]
Juga Olive Oil untuk menumis
Now, start!
Tumis bawang putih & halia sampai wangi [jgn sampai hangit -slow api sudeyy]
Wangi sudeyy? Masukkan 2 gelas mug air
Masukkan ikan
[since tadi Mommy dah rebus terlebih dahulu, cepat la kerja Mommy kan? Heee]
Didih jer, masukkan Carrot
[Mommy ada masukkan garam SKET sebab my HD dah 1y+]

Didih membuak2 maka siap la dia..
Tunggu sejuk sket!
Asingkan isi ikan dari tulang. Cek betul2!!
Masuk dalam bekas.

Nasi 3 bekas utk lunch & dinner.
Coz my HD tu, x ckup dgn 1 bekas sekali makan.
Sedap yer, nak? Heeee

For breakfast, Mommy sertakan 2 bekas PUREE BUAH [KLIK]

selamat mencuba resipi simple lagi bertauliah. Hahahahaha

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

error: Content is protected !!