speech therapy anak

KALAU RASA KELAINAN, KENAPA TANGGUH? | SPEECH DELAY & HYPERACTIVE | ARIQ EMIR – ROAD TO SUCCESS

PARENTING

Sebenarnya, berkali-kali juga Mommy fikir untuk tulis atau tidak entri ni. Mood menulis memang tengah berhijrah kat luar dunia, tapi tak tahu lah kat mana. Tapi, atas rasa tanggungjawab dan rasa bukan Mommy sorang yang lalui perkara ni, ada baiknya Mommy berkongsi sedikit. Pesanan : Entri ni agak panjang dan berbaloi untuk mereka yang alert …

Continue Reading
CARA MERAWAT EKZEMA DAN PSORIASIS - CUBA BEDAK ASMAK

CARA KAWAL EKZEMA DAN PSORIASIS – CUBA BEDAK ASMAK

HEALTH

Cara kawal ekzema dan psoriasis bukanlah mudah. Namun, setiap penyakit pasti ada cara untuk mengawalnya, termasuk penyakit kulit ekzema pada bayi dan psoriasis ini. Apa itu penyakit kulit ekzema? Apa itu psoriasis? Bagaimana cara mengawal ekzema dan psoriasis? Sebut pasal penyakit kulit ekzema pada bayi ni, Mommy seram fikir masa Hannah dan Ariq sendiri melalui zaman …

Continue Reading

SENARAI PUSAT EIP (EARLY INTERVENTION PROGRAM) DI MALAYSIA TERMASUK RAWATAN ALTERNATIF

HEALTH LIFESTYLE PARENTING

Tahniah buat ibu bapa yang dah berjaya hantar anak-anak ke sekolah. Mommy pun termasuk juga tahun ni di mana Hannah Damia dah mula belajar di tahun 1. Namun, di sebalik kegembiraan yang dirasai, ada sebahagian kanak-kanak yang tak dapat memasuki sekolah / tadika atas beberapa sebab tertentu. Dan kesannya ibu bapa panik apabila anak-anak tak …

Continue Reading

GIGI SUSU HANNAH DAMIA DICABUT!

HEALTH PARENTING

GIGI SUSU HANNAH DAMIA DICABUT! Malam tadi, Mommy dah tak boleh tangguh dah. Sebab Mommy risau gigi Hannah tak cantik nanti. Ini kes selepas 3 Mac lalu, Mommy perasan ada 1 gigi extra di  belakang gigi barisan hadapan. Ini gambarnya. Nampak ada gigi belakang tu? Tak cantik kalau dibiarkan. Mommy pula cemas bila tengok ini. …

Continue Reading

FOOD IDEA UNTUK ANAK SUSAH MAKAN : PICKY EATER

FOOD HEALTH

Salam. Mommy ada story sikit hari ni. Nak kongsi IDEA UNTUK ANAK SUSAH MAKAN atau dikenali sebagai PICKY EATER | Picky eater bukan maksudnya kaki kutip ye. Hii. Tapi boleh juga la guna sebagai kutip sebab dia memilih satu persatu. Kutip mana yang dia nak makan je. Mommy faham sangat-sangat kalau ada ibu-ibu yang luah …

Continue Reading

6 TIPS TANGANI ANAK SUKA MENJERIT

PARENTING

ATASI MASALAH ANAK SUKA MENJERIT “Anda mungkin pernah menyaksikan situasi ini: Sebuah keluarga dengan anak kecil yang suka menjerit sekuat-sekuatnya di khalayak ramai. Perkara tersebut juga membuatkan anda selalu tertanya-tanya mengapa si ibu dan bapa tidak mendisiplinkan anak mereka. Tetapi selepas menjadi ibu kepada seorang kanak-kanak yang suka menjerit, segalanya telah berubah.” Betul tak? Ya …

Continue Reading

BILA GIGI KEKAL SEPATUTNYA TUMBUH?

HEALTH

BILA GIGI KEKAL SEPATUTNYA TUMBUH? Gigi Kekal Lewat Tumbuh Bila pertumbuhan gigi dianggap lewat ? – Biasanya gigi kacip kekal di rahang atas tumbuh ketika kanak-kanak berumur 7 – 8 tahun. – Pertumbuhan gigi dianggap lewat apabila gigi itu masih belum tumbuh bila kanak-kanak telah mencapai umur 8½ – 9 tahun ke atas. Kenapa berlaku …

Continue Reading

GAMBAR PASSPORT PERTAMA ARIQ EMIR

PARENTING

Salam dan selamat petang. Memandangkan Mommy dan Daddy dah berkeputusan untuk mendaftarkan Ariq Emir ke tadika, jadi salah satu kewajipan ialah memberi gambar berukuran passport kepada pihak tadika. Hmm.. ok ke eh? Dengar ke arahan kalau nak snap ni? Huuu. Ok. Kita cuba. Jadi semalam, travel lah kita naik train ke NU SENTRAL. Kemain jauh …

Continue Reading