HIKING BUKIT BOTAK - PENGALAMAN PERTAMA HDAE DAKI BUKIT 2

HIKING BUKIT BOTAK – PENGALAMAN PERTAMA HDAE DAKI BUKIT

LIFESTYLE PARENTING TRAVEL

Risau juga bila Daddy tetiba ajak Mommy dan anak-anak untuk daki Bukit Botak, Puncak Alam. Mampukah anak-anak mendaki Bukit Cerakah Trailhead tu? Bila Mommy google, katanya ok untuk beginner, family dan kanak-kanak khususnya. Tapi, pengalaman kami baru-baru ini, Mommy akan berikan tips penting andai betul korang nak bawa anak-anak. PERSEDIAAN UNTUK DIRI DAN ANAK-ANAK Andai …

Continue Reading
7 JENIS TERAPI DI RUMAH SEPANJANG PKP

7 JENIS TERAPI DI RUMAH SEPANJANG PKP 2020

LIFESTYLE PARENTING

Mommy kongsikan 7 Jenis Terapi yang boleh dijalankan di rumah oleh anak-anak sepanjang tempoh Perintah Kawalan Pergerakkan (PKP) 📌Terapi Bermain📌Terapi Bercerita📌Terapi Biblio📌Terapi Seni /Lukisan📌Terapi Muzik📌Terapi Pasir📌Terapi Wangian Untuk anak-anak yang di sekolah, sekarang dah mula online class kan? Mommy pun non stop pantau mereka 2 beradik ni buat ‘kerja sekolah’. Struggle juga la bagi mereka …

Continue Reading
PKP DAY 15 : ZOOM MEETING KELAS TAEKWONDO

PKP DAY 15 : ZOOM MEETING KELAS TAEKWONDO

PARENTING

Kalau korang yang work from home, mesti dah familiar dengan Apps Zoom ni kan? Ada macam-macam lagi apps kalau nak buat meeting via online ni, tapi hari ni, master kelas taekwondo yang Ariq & Hannah join pilih Zoom. Untuk mengajar, sebaiknya kena pastikan semua ahli zoom mute mic tu. Biar yang mengajar je ‘bersuara’. Sebab, …

Continue Reading

ARIQ EMIR START MENGAJI

LIFESTYLE PARENTING

Alhamdulillah.. Malam tadi merupakan kelas pertama Ariq & Hannah mengaji. Kat surau rumah jer. Ada ustazah sudi ajar. Mulanya Mommy risau jugak sebab tak tahu macam mana respon Ariq. Hannah dah biasa mengaji, ok la. Tapi, sampai je depan ustazah, ustazah cakap duduk, terus pegang Iqra dan duduk depan ustazah sampai berlaga lutut. Punya la …

Continue Reading
CHECK KEHADIRAN ANAK KE SEKOLAH SECARA ONLINE

CHECK KEHADIRAN ANAK KE SEKOLAH SECARA ONLINE

PARENTING

Mujurlah ada group sharing perihal anak-anak sekolah ni. Terima kasih kak Arbi sebab bagi info mudah tapi memang penting untuk ibu bapa. Ada orang bergurau, nasib zaman dulu takde macam ni. Haha. Betul la tu. Kalau kaki fly kan? Hahah.. Zaman sekarang ni, kadang-kadang ada juga ibu bapa ingat anak-anak ke sekolah, rupanya ‘melencong’ tempat …

Continue Reading
BANTUAN KHAS ANAK ISTIMEWA SELANGOR (AnIS)

BANTUAN KHAS ANAK ISTIMEWA SELANGOR (AnIS) DIBUKA SECARA ONLINE

PARENTING

BANTUAN KHAS ANAK ISTIMEWA SELANGOR (AnIS) Berita baik buat anak OKU Selangor. Bantuan khas ini dibuka kepada pemohon yang mempunyai tanggungan anak OKU untuk kegunaan mereka sewaktu kecemasan atau bagi tujuan mengurangkan kos sara hidup, pemulihan dan pendidikan yang ditanggung oleh ibu bapa/penjaga. Had permohonan bagi setiap permohon adalah berjumlah RM5,000.00. Objektif AnIS Membantu meringankan …

Continue Reading
IBU BAPA, TOLONG LIHAT CHECKLIST PERKEMBANGAN KANAK-KANAK INI (10)

IBU BAPA, TOLONG LIHAT CHECKLIST PERKEMBANGAN KANAK-KANAK INI

PARENTING

Buku pink atau buku biru yang ibu-ibu dapat dari Klinik Kesihatan atau hospital semasa mengandung tu, pernah tak belek? Tengok isi dalam tu? Kalau tengok, tahniah. Ada macam-macam info juga kan? Baru-baru ini Mommy ada lihat senarai semak perkembangan kanak-kanak di laman facebook Public Health Malaysia ini. ✔️ Ia memberi gambaran awal tentang perkembangan kanak kanak …

Continue Reading
CORAT CORET RAYA 2019 - HDAE BERPELUANG NAIK FLIGHT AIR ASIA!! (21)

CORAT CORET RAYA 2019 – HDAE BERPELUANG NAIK FLIGHT AIR ASIA!!

LIFESTYLE PARENTING TRAVEL

Waduh.. Raya sakan! Lama tak update blog. Sori gais.. Sibuk sangat sampai lupa ada blog. Ecewah.. Alasan.. Sejak kecil, Ariq begitu obses dengan aeroplane.. Mungkin habit ini Mommy anggap biasa dulu. Selepas diagnos ASD, Mommy fahamlah kenapa dia obses sesuatu.. Hannah pula, asyik sebut yang Mommy Daddy jer pernah naik aeroplane, dia belum lagi.. Sedikit …

Continue Reading