Naracards Korea-Seoul Set

RESIPI AISKRIM VANILLA COKLAT HOMEMADE

RESIPI AISKRIM VANILLA COKLAT HOMEMADE (5)

Dalam geng cuckoo Mommy, ada seorang mak nih sangat rajin memasak. Rupanya memang kaki masak pun. Siap bisnes lagi. Korang boleh tengok sendiri instagram @waniealong dan facebook Noor Syazwanie Aziz nih..

Dalam banyak-banyak resipi, Mommy tertarik dengan aiskrim homemade yang Along ni buat.

Tekstur dia, wah.. macam beli kat pasaraya jer. Nice weh.. Terliur pula rasa. Tengok lah kalau rajin, boleh la buat juga. Sekarang, kita simpan dulu resipi kat sini.

RESIPI AISKRIM VANILLA COKLAT HOMEMADE

RESIPI AISKRIM VANILLA COKLAT HOMEMADE

Resipinya adalah

  • Susu full cream ½ cawan
  • Susu pekat ½ cawan
  • Ovalette 1 sudu besar
RESIPI AISKRIM VANILLA COKLAT HOMEMADE

Kemudian, mix 3 bahan di atas sampai kembang..

Kemudian.. Masukkan 1 cawan whipping cream (vivo @ value pride) ke dalam bahan mix tadi.. Kacau lagi smpai betul-betul kembang..

Once dah siap mix.. bahagi kepada dua..

Terpulang nak letak perisa apa.. Along guna serbuk koko. Cuma ayak dan masukkan ke dalam adunan.. Gaul sebati… Resepi asal menggunakan Nutella. Boleh je letak apa-apa emulco/perasa lain. Emulco tu macam paste seperti emulco durian, emulco coklat, etc..

RESIPI AISKRIM VANILLA COKLAT HOMEMADE

Dah ready masuk bekas.

Tekstur dia. Fuhhhh..

RESIPI AISKRIM VANILLA COKLAT HOMEMADE

Terima kasih Along sebab sudi benarkan Mommy kongsi dalam group ini. Selamat mencuba ye semua..

(Visited 213 times, 1 visits today)
Tags: , , ,

2 thoughts on “RESIPI AISKRIM VANILLA COKLAT HOMEMADE”

  1. Julia Johari says:

    Sedapnya, simple dan sudah tentu kita boleh kawal gula dalam aiskrim. Kena guna mixer lah kan nak hasilkan aiskrim tekstur mcm tu kan she

  2. Ciken Chop says:

    adududududuuuuu …. aiskrim ni nampak membahagiakan.. ermm =)

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

CommentLuv badge
error: Content is protected !!