Menu
Menu
banner KBBA9

Naracards Seoul Set

THE WESTIN MIYAKO KYOTO | HOTEL MESRA MUSLIM – PART 4 KEMBARA #KBBA9

AUTUMN IN JAPAN 2018 – PART 4 KEMBARA #KBBA9 COSMODERM – J HORIZONS KE JEPUN | 08112018/09112018 – Kembara KBBA9 ke Jepun ke tempat ketiga iaitu ke Kyoto selepas Osaka (Part 2) dan Shima (Part 3). Penginapan terakhir untuk Kembara KBBA9 ke Jepun adalah di The Westin Kyoto.

Perjalanan ke Kyoto memberi kami peluang untuk menaiki Premium Express Shimakaze yang seriously amazing. Perjalanan dari Kashikojima Station, Shima ke Kyoto mengambil masa selama 2 jam 30 minit.

THE WESTIN MIYAKO KYOTO JATUH CINTA DENGAN KYOTO – PART 4 KEMBARA #KBBA9 (2)

Dan jam 528 petang, akhirnya kami tiba di Kyoto. Daripada stesen keretapi di situ, kami menaiki shuttle bus yang disediakan oleh pihak hotel.

THE WESTIN MIYAKO KYOTO JATUH CINTA DENGAN KYOTO – PART 4 KEMBARA #KBBA9 (8)

Kami tiba di The Westin Kyoto, sebuah hotel yang berusia 128 tahun dan masih dalam projek penambahbaikan (renovation) besar-besaran. Namun dari luar hotel sehingga ke lobi, Mommy tengok keadaan semuanya sempurna.

THE WESTIN MIYAKO KYOTO JATUH CINTA DENGAN KYOTO – PART 4 KEMBARA #KBBA9 (52)

THE WESTIN MIYAKO KYOTO JATUH CINTA DENGAN KYOTO – PART 4 KEMBARA #KBBA9 (52)

THE WESTIN MIYAKO KYOTO JATUH CINTA DENGAN KYOTO – PART 4 KEMBARA #KBBA9 (382)

LOBI AWESOME

Masuk jer terus wow!! Nak bergambar kat situlah nanti!!

THE WESTIN MIYAKO KYOTO JATUH CINTA DENGAN KYOTO – PART 4 KEMBARA #KBBA9 (56)

Lawa dan unik kan?

Urusan pendaftaran dibuat, kami dapat 2 bilik as usual. Tak sabar nak explore apa yang ada di hotel ini dan paling penting, nak isi perut kosong ni ha.. Hehehe..

THE WESTIN MIYAKO KYOTO JATUH CINTA DENGAN KYOTO – PART 4 KEMBARA #KBBA9

BILIK LEBIH LUAS

Bilik yang diberikan kepada kami sebenarnya baru 2 bulan siap renovate. Kiranya macam kami ni antara tetamu hotel yang bertuah dapat menginap bilik yang lebih besar daripada sebelum ini..

Masuk jer, ini yang Mommy lihat dahulu..

THE WESTIN MIYAKO KYOTO JATUH CINTA DENGAN KYOTO – PART 4 KEMBARA #KBBA9 (24)

Awesome guys!!

Kemudahan lengkap dalam bilik ini antaranya 2 bedded (twin bed), set membuat kopi, TV LCD, mini fridge, iron, in room safe, set meja dan cermin yang sangat sesuai untuk Mommy yang suka makeup, sofa dan macam-macam lagi.

THE WESTIN MIYAKO KYOTO JATUH CINTA DENGAN KYOTO – PART 4 KEMBARA #KBBA9 (28)

THE WESTIN MIYAKO KYOTO JATUH CINTA DENGAN KYOTO – PART 4 KEMBARA #KBBA9 (382)

THE WESTIN MIYAKO KYOTO JATUH CINTA DENGAN KYOTO – PART 4 KEMBARA #KBBA9 (112)

THE WESTIN MIYAKO KYOTO JATUH CINTA DENGAN KYOTO – PART 4 KEMBARA #KBBA9 (106)

Di balkoni, kami dapat menikmati pandangan luar yang sangat cantik. Daun pokok di Kyoto dah bermula kemerahan ketika itu.

THE WESTIN MIYAKO KYOTO JATUH CINTA DENGAN KYOTO – PART 4 KEMBARA #KBBA9 (112)

TOILET SUPER MODEN

Gigih si Ayu ni ajak masuk toilet selepas menemukan sesuatu yang unik di tandas bilik kami.

Bukan sekadar remote elektronik untuk basuh jer, kali ini siap penutup toilet seat boleh terbuka secara sendiri sejurus selepas kita kunci pintu toilet dan menghampiri tandas duduk itu. Haha..

 

View this post on Instagram

 

A post shared by 🕊YB SHEHAN🕊 (@myapilot) on

Jakun? Tak kisah. Memang jakun pun.

Lengkap bath tub dan aksesori yang pelbagai di dalam toilet ini.. Macam-macam ada..

THE WESTIN MIYAKO KYOTO JATUH CINTA DENGAN KYOTO – PART 4 KEMBARA #KBBA9 (112)

THE WESTIN MIYAKO KYOTO JATUH CINTA DENGAN KYOTO – PART 4 KEMBARA #KBBA9 (22)

THE WESTIN MIYAKO KYOTO JATUH CINTA DENGAN KYOTO – PART 4 KEMBARA #KBBA9 (16)

KEMUDAHAN SEJADAH, KOMPAS UNTUK TETAMU MUSLIM

Ketiga-tiga hotel yang Mommy inap, termasuk The Westin Hotel ini memang Mesra Muslim. Sejadah dan kompas untuk kiblat disediakan tanpa perlu kita request pun. Senang.

THE WESTIN MIYAKO KYOTO JATUH CINTA DENGAN KYOTO – PART 4 KEMBARA #KBBA9 (27)

BUKAN SEKADAR BATHROBE DAN PYJAMAS, KALI INI ADA YUKATA!

Ini macam kesimpulan daripada 2 hotel yang sebelum ini lah. Bukan sekadar bathrobe, baju tidur (pyjamas), tetapi kali ini ditambah dengan Yukata pula.

THE WESTIN MIYAKO KYOTO JATUH CINTA DENGAN KYOTO – PART 4 KEMBARA #KBBA9 (34)

THE WESTIN MIYAKO KYOTO JATUH CINTA DENGAN KYOTO – PART 4 KEMBARA #KBBA9 (34)

THE WESTIN MIYAKO KYOTO JATUH CINTA DENGAN KYOTO – PART 4 KEMBARA #KBBA9 (34)

Apa lagi.. terus la pilih Yukata.

THE WESTIN MIYAKO KYOTO JATUH CINTA DENGAN KYOTO – PART 4 KEMBARA #KBBA9 (34)

Kau dah kenapa? Bersanding? Kahkah..

THE WESTIN MIYAKO KYOTO JATUH CINTA DENGAN KYOTO – PART 4 KEMBARA #KBBA9 (48)

Bantal dan tilam super empuk guys. Memang taknak bangun sebenarnya pagi esok tu. Tapi disebabkan ini adalah destinasi terakhir, terpaksalah jua.

WIFI PERCUMA

Ya, di sini turut menyediakan wifi percuma. Jangan risau. Boleh baring sambil update blog dengan senang hati. Plus, plug dan usb plug ada kat kepala katil. Senang hidupku..

TETAMU KEHORMAT TERMASUK TUN DR MAHATHIR

Kami dimaklumkan yang hotel ini memang ramai kenamaan yang pernah datang termasuklah Tun Dr Mahathir, Sultan Terengganu dan ramai lagi..

THE WESTIN MIYAKO KYOTO JATUH CINTA DENGAN KYOTO – PART 4 KEMBARA #KBBA9 (13)

THE WESTIN MIYAKO KYOTO JATUH CINTA DENGAN KYOTO – PART 4 KEMBARA #KBBA9 (13)

THE WESTIN MIYAKO KYOTO JATUH CINTA DENGAN KYOTO – PART 4 KEMBARA #KBBA9 (152)

THE WESTIN MIYAKO KYOTO JATUH CINTA DENGAN KYOTO – PART 4 KEMBARA #KBBA9 (152)

“Mommy dah datang hotel yang mereka semua ni pernah stay, uols” Bangga kejap.. Heheh..

BANQUET ROOM BERUSIA 100 TAHUN DENGAN TAMAN YANG INDAH

100 tahun tu.. Fuh.. Dan Mommy dimaklumkan yang lampu indah di dalam Banquet Room ini pun berusia 100 tahun. Pelbagai majlis dapat dibuat di sini.

THE WESTIN MIYAKO KYOTO JATUH CINTA DENGAN KYOTO – PART 4 KEMBARA #KBBA9 (120)

THE WESTIN MIYAKO KYOTO JATUH CINTA DENGAN KYOTO – PART 4 KEMBARA #KBBA9 (121)

Japanese Garden yang indah menghiasi kawasan luar Banquet Room ini..

THE WESTIN MIYAKO KYOTO JATUH CINTA DENGAN KYOTO – PART 4 KEMBARA #KBBA9 (121)

THE WESTIN MIYAKO KYOTO JATUH CINTA DENGAN KYOTO – PART 4 KEMBARA #KBBA9 (116)

HIGASHIYAMA SUITE ROOM – BILIK KEDUA TERMAHAL

Ketika aktiviti hotel tour, kami diberi peluang untuk masuk ke bilik kedua termahal di hotel ini (Suite) yang pernah didiami orang kenamaan dan salah seorangnya adalah Tom Cruise.

Harga suite kedua termahal ini adalah 500,000 yen, manakala suite termahal pula adalah lebih kurang 750,000 yen untuk satu malam. Fuhhhh..

THE WESTIN MIYAKO KYOTO JATUH CINTA DENGAN KYOTO – PART 4 KEMBARA #KBBA9 (171)

THE WESTIN MIYAKO KYOTO JATUH CINTA DENGAN KYOTO – PART 4 KEMBARA #KBBA9 (171)

THE WESTIN MIYAKO KYOTO JATUH CINTA DENGAN KYOTO – PART 4 KEMBARA #KBBA9 (171)

THE WESTIN MIYAKO KYOTO JATUH CINTA DENGAN KYOTO – PART 4 KEMBARA #KBBA9 (26)

Kalau selama ini sentiasa kagum dengan aksesori toilet dalam bilik hotel yang Mommy inap, bila tengok bilik kedua termahal ini, siap ada shower gel dan syampu Bvlgari, Mommy dah macam… Ok! Jakun pun jakun lah. Hahahahaha..

THE WESTIN MIYAKO KYOTO JATUH CINTA DENGAN KYOTO – PART 4 KEMBARA #KBBA9 (171)

THE WESTIN MIYAKO KYOTO JATUH CINTA DENGAN KYOTO – PART 4 KEMBARA #KBBA9 (171)

Taman indah yang dapat dilihat dari tingkap bilik ini..

THE WESTIN MIYAKO KYOTO JATUH CINTA DENGAN KYOTO – PART 4 KEMBARA #KBBA9 (162)

Bestnya jadi kaya dan berkuasa! Tapi, tak dapat Suite pun, Mommy dah rasa untung sangat-sangat dah. Memang tak mampu untuk bercuti ke sini kalau bukan daripada aturan J Horizons Travel dengan kerjasama Cosmoderm.

GYM, INDOOR SWIMMING POOL DAN JAKUZI

Dalam Gym yang dibuka 24 jam kepada tetamu hotel ini, Mommy cuba periksa tekanan darah. Nampak gaya normal. Mungkin Mommy tak stress langsung di sini. Nak duduk Jepun boleh tak?

THE WESTIN MIYAKO KYOTO JATUH CINTA DENGAN KYOTO – PART 4 KEMBARA #KBBA9 (124)

Best juga layan swimming pool dan jakuzi indoor ini kan?

THE WESTIN MIYAKO KYOTO JATUH CINTA DENGAN KYOTO – PART 4 KEMBARA #KBBA9 (122)

Untuk gym, boleh tengok di Instagram Mommy > @myapilot ok?

Among facilities lain..

Tea Room MayFair

THE WESTIN MIYAKO KYOTO JATUH CINTA DENGAN KYOTO – PART 4 KEMBARA #KBBA9 (155)

Chinese Restaurant

THE WESTIN MIYAKO KYOTO JATUH CINTA DENGAN KYOTO – PART 4 KEMBARA #KBBA9 (155)

Executive Lounge dengan pandangan bandar Kyoto yang menenangkan..

THE WESTIN MIYAKO KYOTO JATUH CINTA DENGAN KYOTO – PART 4 KEMBARA #KBBA9 (155)

THE WESTIN MIYAKO KYOTO JATUH CINTA DENGAN KYOTO – PART 4 KEMBARA #KBBA9 (155)

DINNER SUSHI DAN HALAL BREAKFAST CORNER

Dari awal kami tiba, Chef Murat yang berasal dari Turki ini yang melayan kami. Penerangan terbaik diberikan buat kami, tentang makanan di sini. Inshaa Allah, buat tetamu Muslim, Halal Breakfast disediakan.

THE WESTIN MIYAKO KYOTO JATUH CINTA DENGAN KYOTO – PART 4 KEMBARA #KBBA9 (180)

Dinner di sini, kami menikmati sushi yang disediakan dengan FRESH WASABI. Oh my! Sedap giler gaissssss!!

THE WESTIN MIYAKO KYOTO JATUH CINTA DENGAN KYOTO – PART 4 KEMBARA #KBBA9 (48)

THE WESTIN MIYAKO KYOTO JATUH CINTA DENGAN KYOTO – PART 4 KEMBARA #KBBA9 (44)

THE WESTIN MIYAKO KYOTO JATUH CINTA DENGAN KYOTO – PART 4 KEMBARA #KBBA9 (52)

Disebabkan Fresh Wasabi ini, 2-3 kali juga la Mommy tambah sushi tu. Hahah. Ini baru real sushi dari Jepun. Heee.. Wasabi ini turut disediakan oleh Chef Murat.

THE WESTIN MIYAKO KYOTO JATUH CINTA DENGAN KYOTO – PART 4 KEMBARA #KBBA9 (44) 2

Tu ada tanda tu.. Jangan la pergi ambil pula..
THE WESTIN MIYAKO KYOTO JATUH CINTA DENGAN KYOTO – PART 4 KEMBARA #KBBA9 (44)

Kami sendiri ditunjukkan oleh Chef cara masak Omelette di dapur khas yang diasingkan untuk tetamu Muslim dan yang lain.

THE WESTIN MIYAKO KYOTO JATUH CINTA DENGAN KYOTO – PART 4 KEMBARA #KBBA9 (185)

Bekas makanan dan minuman pun turut diasingkan. Makan tanpa was-was. Again, impian kembara kami mencari makanan halal tercapai.. Lagipun kami bawa nama Cosmoderm, peneraju produk Halal kan?

THE WESTIN MIYAKO KYOTO JATUH CINTA DENGAN KYOTO – PART 4 KEMBARA #KBBA9 (185)

THE WESTIN MIYAKO KYOTO JATUH CINTA DENGAN KYOTO – PART 4 KEMBARA #KBBA9 (48)

Puas hati makanan di Restoran Aqua Blu, The Westin Miyako Kyoto ini..

THE WESTIN MIYAKO KYOTO JATUH CINTA DENGAN KYOTO – PART 4 KEMBARA #KBBA9 (48)

Terima kasih Chef & The Westin Miyako Kyoto.

THE WESTIN MIYAKO KYOTO JATUH CINTA DENGAN KYOTO – PART 4 KEMBARA #KBBA9

TARIKAN SEKITAR KYOTO

Di Kyoto, kami mengambil peluang untuk menaiki teksi untuk ke Fushimi Inari Taisha (Shrine). Tak tahulah kenapa, Mommy rasa sesak nafas dan pening kepala. Lebih baik naik train. Haha..

THE WESTIN MIYAKO KYOTO JATUH CINTA DENGAN KYOTO – PART 4 KEMBARA #KBBA9 (196)

Tapi disebabkan nak cepat sampai, kami naik teksi yang kosnya adalah 2690 yen (around 673 yen seorang) dari hotel. Ok lah.. pengalaman baru di Jepun, selain menaiki tren dan bas kan?

THE WESTIN MIYAKO KYOTO JATUH CINTA DENGAN KYOTO – PART 4 KEMBARA #KBBA9 (197)

Tiba di Fushimi Inari selepas beberapa minit menaiki teksi.

Sampai juga Mommy di sini..

THE WESTIN MIYAKO KYOTO JATUH CINTA DENGAN KYOTO – PART 4 KEMBARA #KBBA9 2

Di Fushimi Inari, apa yang Mommy boleh advise, bawa sebotol air kosong dan jalan slowly. Panjat tangga agak jauh la juga. Hahaha..

THE WESTIN MIYAKO KYOTO JATUH CINTA DENGAN KYOTO – PART 4 KEMBARA #KBBA9 1 (1)

Snap je gambar korang dari pintu masuk dan sambil menaiki tangga ke atas, melalui tiang oren mereka yang terkenal ini.

THE WESTIN MIYAKO KYOTO JATUH CINTA DENGAN KYOTO – PART 4 KEMBARA #KBBA9 (196)

THE WESTIN MIYAKO KYOTO JATUH CINTA DENGAN KYOTO – PART 4 KEMBARA #KBBA9 (196)

Sayang betul sebab tak banyak gambar Mommy di tiang-tiang ini. Huhu. Ingatkan ada port best lagi di atas. Haha.

THE WESTIN MIYAKO KYOTO JATUH CINTA DENGAN KYOTO – PART 4 KEMBARA #KBBA9 (196)

Dengan keadaan kaki yang masih sakit, kawasan tangga pun licin. Jadi hati-hatilah berjalan. Mommy pun dah gedebuk jatuh dah. Hahaha..

THE WESTIN MIYAKO KYOTO JATUH CINTA DENGAN KYOTO – PART 4 KEMBARA #KBBA9 (217)

Cantik pula kawasan dalam ini. Terlindung sikit taman ni..

THE WESTIN MIYAKO KYOTO JATUH CINTA DENGAN KYOTO – PART 4 KEMBARA #KBBA9 (239)

THE WESTIN MIYAKO KYOTO JATUH CINTA DENGAN KYOTO – PART 4 KEMBARA #KBBA9 (68)

Fuh.. nasib baik dagu berlapis tak dapat dikesan..

THE WESTIN MIYAKO KYOTO JATUH CINTA DENGAN KYOTO – PART 4 KEMBARA #KBBA9 (68)

THE WESTIN MIYAKO KYOTO JATUH CINTA DENGAN KYOTO – PART 4 KEMBARA #KBBA9 1 (1)

Kemudian kami ke Keihan Railway Fushimi-inari Station untuk ke destinasi seterusnya iaitu Nanzenji Temple. Dalam perjalanan, terserempak dengan gadis-gadis berkimono ini. Oh ya.. di Kyoto, korang boleh sewa Kimono dan berjalan seharian sekitar Kyoto tu. Kami tak sempat. Huhu..

THE WESTIN MIYAKO KYOTO JATUH CINTA DENGAN KYOTO – PART 4 KEMBARA #KBBA9 1

SHRINE TERDEKAT DENGAN THE WESTIN MIYAKO KYOTO

Rupanya, Nanzenji Temple ini sangat dekat dengan hotel yang kami inap ini.. tetiba je dah sampai.

THE WESTIN MIYAKO KYOTO JATUH CINTA DENGAN KYOTO – PART 4 KEMBARA #KBBA9 (68)

Di sinilah akhirnya Mommy jumpa daun Maple berwarna oren yang Mommy nak sangat jumpa tu.. Asalnya Mommy teringin ambil, tapi tak berani pula sebab ini adalah kawasan shrine. Huhu..

THE WESTIN MIYAKO KYOTO JATUH CINTA DENGAN KYOTO – PART 4 KEMBARA #KBBA9 (197)

THE WESTIN MIYAKO KYOTO JATUH CINTA DENGAN KYOTO – PART 4 KEMBARA #KBBA9 (217)

THE WESTIN MIYAKO KYOTO JATUH CINTA DENGAN KYOTO – PART 4 KEMBARA #KBBA9 (217)

THE WESTIN MIYAKO KYOTO JATUH CINTA DENGAN KYOTO – PART 4 KEMBARA #KBBA9 (217)

Bertolak pulang ke hotel yang mengambil masa lebih kurang 5 – 10 minit berjalan kaki, untuk check out.. Sedih pula rasanya..

THE WESTIN MIYAKO KYOTO JATUH CINTA DENGAN KYOTO – PART 4 KEMBARA #KBBA9 (28)

Antara tarikan lain sekitar Kyoto, korang boleh rujuk di laman web mereka > Attractions at Kyoto.

Untuk datang ke hotel ini, boleh rujuk di sini > Akses ke The Westin Miyako Kyoto.

PENDAPAT MOMMY

Pendapat Mommy, hotel ini teramat selesa bagi Mommy. Serius tak puas stay 1 malam. Kalau boleh, kena stay 3 hari sekurang-kurangnya. Kenapa? Pertama sekali tiada isu pengangkutan awam. Memang mudah. Kedua, banyak sangat tempat menarik sekitar Kyoto yang wajib pergi. Dan selepas puas berjalan, balik ke hotel yang super selesa ini.

Staff yang sangat helpful dan melayan kami ibarat raja. Ewah.. Tetapi Mommy memang suka sangat dengan adab mereka. Sangat sopan!

Last but not least, terima kasih The Westin Miyako Hotel (dan rangkaian Miyako Hotels yang lain), wakil Miyako Hotels Miss Seino-San, J Horizons Travel, Cosmoderm dan penaja-penaja terlibat daripada kami, Kelab Blogger Ben Ashaari.

THE WESTIN MIYAKO KYOTO JATUH CINTA DENGAN KYOTO – PART 4 KEMBARA #KBBA9 7 (1)

 

ALAMAT HOTEL

The Westin Miyako Kyoto
1 Awataguchi Kachocho, Higashiyama-ku, Kyoto 605-0052, Japan
Check-in time 15:00
Check-out time 11:00
Tel: +81-75-771-7111
Fax: +81-75-751-2490
Facebook : The Westin Miyako Kyoto
Instagram : @westinmiyakokyoto
Website : www.miyakohotels.ne.jp/westinkyoto

VIDEO CLIP

 

View this post on Instagram

 

A post shared by 🕊YB SHEHAN🕊 (@myapilot) on

=======
Footnote : Tajaan Kembara : Kerjasama Kelab Blogger Ben Ashaari (#ybtravelogue #kembarakbba9 #kbba9) bersama J-Horizons Travel (M) Sdn. Bhd. dengan kerjasama Cosmoderm.

Tags: , , , , , , , , ,

12 thoughts on “THE WESTIN MIYAKO KYOTO | HOTEL MESRA MUSLIM – PART 4 KEMBARA #KBBA9”

  1. Hafiz Rahim says:

    Shower gel n syampoo pun branded.. aduhai.. kejamnya. Hahaha
    Hafiz Rahim recently posted…Kedai Cermin Mata Murah Melampau Di Sungei Wang PlazaMy Profile

  2. Lawanya bilik! Bab jakun tgk toilet tu hahahaa
    Mama Kembar Tiga recently posted…Muzium Penjara Melaka Menakutkan Tapi Menarik!My Profile

  3. Haida says:

    Bagusnya ada Hotel yang mesra muslims mcm ni. Tak adalah kita was-was kan

  4. athirah says:

    bab toilet dekat jepun canggih ni biasa dgr.. kalau sy pun jakun. hahah.. sbb kat malaysia xde kan..
    cantik gila hotel tu……

  5. miminadam says:

    selesaaaa oooooo hotel dia. aaaaa jangan delete post ni. Mana tahu satu hari nanti dapat jejakkan kaki ke negara matahari ni

    1. YB Shehan says:

      amin.. akk x delete punya.. hehe

  6. Wow! Such a nice hotel review. This article is made by some perfect words as well as images. Its my pleasure to read such an article. Keep sharing. Thanks.

    1. YB Shehan says:

      Hi.. Appreciate your comment. Thanks for reading

  7. Nadia Johari says:

    memang nampak cantik dan ekslklusif hotel ni..bgusla mesra muslim, takde terkial-kial kita ni kan..terbaikla..siap ada orang kenamaan duduk..syokla jalan2 sini

  8. Munirah says:

    Seriously cantik hotelnya and paling best banyak toiletries

    1. YB Shehan says:

      sgt cantik dan puas hati dpt stay sini walau cuma 1 malam

  9. Ya Allah canteknye hotel dia. Rase macam VVIP sangat. Tempat-tempat dia pun terbaik ni. Kalau gi sane bole refer blog ni.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

CommentLuv badge
error: Content is protected !!