PERJUDIKAN KESELAMATAN HANYA KERANA WIFI FREE?

free wifi

Salam segar di waktu pagi. Sebenarnya tak berapa segar, masih mengantuk. Gamaknya sebab tidur lewat malam tadi. Kul 1 pagi baru tidur. Dah 2 malam macam tu. Siang, takde pulak terasa nak tidur. Jadi, agak lemau la macam ni.

Korang suka Wifi free? Siapa yang tak suka tu? Hehe. Satu je Mommy selalu ingatkan diri sendiri, kalau guna free Wifi tu, jangan buat online transfer. Pegang kata-kata tu je.

Tapi, ada bahaya lain juga ke??

BAHAYA KE FREE WIFI?

Masa Mommy Travel ke Korea tahun lepas, Wifi free ni lah yang selamatkan Mommy untuk berhubung dengan negara luar iaitu Malaysia. Amboi ayat. Haha. Maksud Mommy, bila dapat free wifi tu, terus Mommy upload gambar kat IG & Facebook, call family, etc.. Pergi Korea sebenarnya memang heaven la dengan Wifi Free ni. Dah la laju mengalahkan data yang Mommy selalu bayar untuk fon ni. Eh.. Hahaha. Pendek kata, dorang nye public Wifi memang superb la.

Sebab tu Mommy tak guna pun any Pocket Wifi. Kalau travel ke NZ nanti, Mommy mungkin akan sewa Pocket Wifi ni.

Visondata pocket WiFi

Eh teriklan pulak..

Sebab, takut sana Mommy tak boleh nak bervideo call dengan family pula. Selain upload gambar kat IG & FB lah.

Jadi, soalannya kat sini lagi sekali, korang sanggup ke tempah bahaya semata-mata dengan free Wifi?

Cuba baca sini.

about 96% of Indians have potentially put personal information at risk by checking their bank accounts, and sharing personal photos and videos while connected to public WiFi networks. It is very easy for hackers to intercept data being transmitted on public WiFi networks, and that’ll give them easy access to any login IDs and passwords you may type in across different websites during that time. – Baca penuh : The Star

Apa pengajaran yang korang boleh dapat? Apa yang boleh dan tak boleh? Kalau ikutkan Hackers ni, bila-bila masa boleh jadi. Cuma pada Mommy, kalau benda personal macam online banking ke, tak perlu kot. Erm.. Kompius juak aku. Hahaha..

13 Replies to “PERJUDIKAN KESELAMATAN HANYA KERANA WIFI FREE?”

  1. Kalau nak travel ke luar negara eloklah guna Samurai Poket Wifi… line internet boleh dapat walaupun berada di kawasan pedLanan..
    anuar recently posted…Cara-cara Menyemai dan Menanam Pokok Rock Melon ke dalam PolibegMy Profile

  2. Kebiasaan saya bila keluar negara beli sim kad negara tersebut. Tak berapa sen pun demi keselamatan data-data peribadi.

  3. skrg ni benda2 online ni kena extra hati2 la

  4. Penting tau wifi ini hihi terutama kalau travel secara backpacker..

  5. duhhh masa g Kunming dulu tak terfikir , memang mati kutu tak dapat nak online hahah , kena lepak cafe baru dpt online ..

    qaseh recently posted…Panduan Menimbang Berat Dengan BetulMy Profile

  6. hmmmm… bahaya gak wifi2 ni…

  7. La ni memang penting nak online setiap Masa. Dapat WiFi free bonus!
    Tapi memang kena hati-hati
    Nina Mirza recently posted…Mmmmm… Nyamannya Agar-agar Pandan BersantanMy Profile

  8. Tq for reminding.. x maulah guna WiFi utk access bnk etc

  9. Betul la tu bahaya kalau guna untuk yang berkaitan dengan o9banking etc ni =)

  10. Bahaya rupanya. Kena beli jugak la internet negara tu ek.

  11. fuhh.. mmg. skrrg wifi mcm keperluan dah nampaknyaa.

  12. Betul jangan sesekali buat online transfer guna free wifi ni, bahaya sebab senang nak kena hack nanti.

  13. Bahaya … jangan la walaupun wifi tu free..huhu

Leave a Reply

CommentLuv badge