KOREA TRIP (DAY 4 & 5) | GYEONGBOKGUNG PALACE, LOVE LOCKS N SEOUL TOWER, NAMDAEMUN MARKET, MYEONG-DONG

KOREA TRIP GYEONGBOKGUNG PALACE, LOVE LOCKS N SEOUL TOWER, NAMDAEMUN MARKET, MYEONG-DONG (269)

Masuk hari ke 4 dah. Alhamdulillah, dengan adanya Travel Pack Cosmoderm, Mommy tak menderita sebarang sakit otot, lenguh kaki sebab terlalu banyak berjalan. Hidung Mommy yang hampir luka pun dah tak jadi luka sebab rajin sapu Vitamin E Cream dalam travel pack yang sama.

KOREA TRIP GYEONGBOKGUNG PALACE, LOVE LOCKS N SEOUL TOWER, NAMDAEMUN MARKET, MYEONG-DONG (1)
Bergambar depan hotel. malam nanti tido sini lagi.. 2 malam stay

Hari ni perjalanan diteruskan ke tempat yang lebih banyak dari semalam. Tempat yang dituju ialah Istana Gyeongbok, melalui Blue House (presidential office), ke kilang Ginseng, masjid Itaewon, merasai salji lebat di masjid Itaewon, N Seoul Tower untuk melihat lebih dekat Love Locks di situ, Art Korea, Namdaemun Market (macam pasar malam) dan Myeong-Dong antara tempat tersibuk di Seoul Korea.

Sebelum berjalan, kami isi perut dulu dengan Halal Indian Cuisine di Bombay Grill, Itaewon. Halal food banyak di Itaewon ye kawan-kawan.

KOREA TRIP GYEONGBOKGUNG PALACE, LOVE LOCKS N SEOUL TOWER, NAMDAEMUN MARKET, MYEONG-DONG (146)

Chai dia best.KOREA TRIP GYEONGBOKGUNG PALACE, LOVE LOCKS N SEOUL TOWER, NAMDAEMUN MARKET, MYEONG-DONG (146)

Ok.. kalau korang terlepas baca entri Mommy sebelum ni, Mommy ada cerita trip Mommy ke Nami Island, main salji di Vivaldi Ski Park & seronoknya buat kimchi dan masuk Everland Theme Park! Jemput la baca.

Berkaitan : Album TRIP TO KOREA (4TH DAY – 14/12/2016)

GYEONGBOKGUNG PALACE

Istana Gyeongbok adalah sebuah istana yang terletak di sebelah utara kota Seoul (Gangbuk), Korea Selatan. Istana ini termasuk dari 5 istana besar dan merupakan yang terbesar yang dibangunkan oleh Dinasti Joseon. Kalau datang ke Seoul, memang kena luangkan masa untuk datang ke Istana ni. Boleh la belajar sejarah Korea gitu. Dan dalam masa yang sama, semestinya bergambar la kan. GYEONGBOKGUNG PALACE GYEONGBOKGUNG PALACE

KOREA TRIP GYEONGBOKGUNG PALACE, LOVE LOCKS N SEOUL TOWER, NAMDAEMUN MARKET, MYEONG-DONG (192)

KOREA TRIP GYEONGBOKGUNG PALACE, LOVE LOCKS N SEOUL TOWER, NAMDAEMUN MARKET, MYEONG-DONG (192)

Masa mula sampai ke istana ni, tetiba kami rasa sejuk luar biasa. Sangat-sangat sejuk. Rasanya masa tu suhu mencecah -5. Atau mungkin lebih rendah.

KOREA TRIP GYEONGBOKGUNG PALACE, LOVE LOCKS N SEOUL TOWER, NAMDAEMUN MARKET, MYEONG-DONG (192)

KOREA TRIP GYEONGBOKGUNG PALACE, LOVE LOCKS N SEOUL TOWER, NAMDAEMUN MARKET, MYEONG-DONG (192)

KOREA TRIP GYEONGBOKGUNG PALACE, LOVE LOCKS N SEOUL TOWER, NAMDAEMUN MARKET, MYEONG-DONG (184)

Sejuknya. Dan rupanya… bila masuk je dalam istana, ada salji halus turun. Woot Woot!!

KOREA TRIP GYEONGBOKGUNG PALACE, LOVE LOCKS N SEOUL TOWER, NAMDAEMUN MARKET, MYEONG-DONG (184)

Walaupun sejuk, ia tak menghalang kami untuk melawat sekitar istana ni.

KOREA TRIP GYEONGBOKGUNG PALACE, LOVE LOCKS N SEOUL TOWER, NAMDAEMUN MARKET, MYEONG-DONG (184)

Besar, bersih dan cantik! GYEONGBOKGUNG PALACE GYEONGBOKGUNG PALACE

KOREA TRIP GYEONGBOKGUNG PALACE, LOVE LOCKS N SEOUL TOWER, NAMDAEMUN MARKET, MYEONG-DONG (184)

KOREA TRIP GYEONGBOKGUNG PALACE, LOVE LOCKS N SEOUL TOWER, NAMDAEMUN MARKET, MYEONG-DONG (184)

KOREA TRIP GYEONGBOKGUNG PALACE, LOVE LOCKS N SEOUL TOWER, NAMDAEMUN MARKET, MYEONG-DONG (261)

KOREA TRIP GYEONGBOKGUNG PALACE, LOVE LOCKS N SEOUL TOWER, NAMDAEMUN MARKET, MYEONG-DONG (528)

Sekejap je la kami kat sini. Memang cepat-cepat la nak naik bas, sejuk amat. Haha. Kemudian dalam bas, kami dapat rasa cuaca luar memang dah bertambah sejuk. Mommy syak, sebab salji tadi tu akan turun makin lebat agaknya. Sebelum ke Ginseng Centre, kami ada melepasi Blue House iaitu pejabat kerajaan Korea. Tapi tak sempat snap la sebab Mommy duduk terkebelakang dalam bas. Huhu. Tak berhenti pun.

GINWELL GINSENG CENTRE

Kalau dah follow travel agensi, selalunya mereka akan bawa ke sini untuk lihat sendiri ginseng secara dekat dan kenal jenis-jenis ginseng dan mengambil tahu khasiatnya. Tahukah korang, Mommy cuba secawan. Lepas tu Mommy bengong. Hahaha. Orang lain ok je. Siap kua angin lepas minum lagi dorang tu. Wah wah.

KOREA TRIP GYEONGBOKGUNG PALACE, LOVE LOCKS N SEOUL TOWER, NAMDAEMUN MARKET, MYEONG-DONG (278)

ART KOREA

Di sini merupakan tempat untuk korang beli kosmetik (duty free), tapi memikirkan nak pergi ke Myeong-Dong, memang tak beli apa-apa lah sini. Masa ni salji lebat sikit. Dah nampak ketul-ketul sikit.

KOREA TRIP GYEONGBOKGUNG PALACE, LOVE LOCKS N SEOUL TOWER, NAMDAEMUN MARKET, MYEONG-DONG (301)

Bas berhenti tepi jalan je untuk singgah ke sini.KOREA TRIP GYEONGBOKGUNG PALACE, LOVE LOCKS N SEOUL TOWER, NAMDAEMUN MARKET, MYEONG-DONG (301)

KOREA TRIP GYEONGBOKGUNG PALACE, LOVE LOCKS N SEOUL TOWER, NAMDAEMUN MARKET, MYEONG-DONG (301)
hikhik.. tak malu..

LUNCH

Kami lunch di Taj Palace, Itaewon. Baru rasa makan nasi betul-betul masa ni. Haha. Limit makan makanan korea dah habis kot. Hii..

KOREA TRIP GYEONGBOKGUNG PALACE, LOVE LOCKS N SEOUL TOWER, NAMDAEMUN MARKET, MYEONG-DONG, TAJ PALACE (529)
sedap giler dessert dia. macam aiskrim tapi ntah.. haha

ITAEWON MOSQUE

Bergerak Masjid Itaewon untuk solat. Masa ni sejuk makin bertambah. Rupanya lepas solat tu, salji lebat selebat-lebatnya turun. Subhanallah.

KOREA TRIP GYEONGBOKGUNG PALACE, LOVE LOCKS N SEOUL TOWER, NAMDAEMUN MARKET, MYEONG-DONG, TAJ PALACE (529)

Beruntungnya rasa diri ini dapat juga merasa pengalaman salji lebat. Tapi risau juga kalau lebat tu berterusan. Takde payung atau poncho ni. Huhu. Tapi rezeki kami masa tu je rupanya. Sebab petang tu dan esoknya memang dah takde sebarang salji lebat turun. Syukur!! Dapat juga merasa walau cuma sehari.

NAMSAN PADLOCK PARK, N SEOUL TOWER

Destinasi seterusnya ialah ke N Seoul Tower di mana ada Padlock Park di situ. Suhu masa ni -8. Huhu.

KOREA TRIP GYEONGBOKGUNG PALACE, LOVE LOCKS N SEOUL TOWER, NAMDAEMUN MARKET, MYEONG-DONG (355)

Ada tau ahli travel Mommy yang siap bawa padlock. Kemain ready kan? Bagus-bagus. Meletakkan kenangan di sini.

KOREA TRIP GYEONGBOKGUNG PALACE, LOVE LOCKS N SEOUL TOWER, NAMDAEMUN MARKET, MYEONG-DONG (534)

Korang perlu mendaki sikit nak ke atas tu..

KOREA TRIP GYEONGBOKGUNG PALACE, LOVE LOCKS N SEOUL TOWER, NAMDAEMUN MARKET, MYEONG-DONG (535)

Ini tempat korang boleh letak padlock cinta korang tu.. kerusi tu memang macam tu.

KOREA TRIP GYEONGBOKGUNG PALACE, LOVE LOCKS N SEOUL TOWER, NAMDAEMUN MARKET, MYEONG-DONG (533)

KOREA TRIP GYEONGBOKGUNG PALACE, LOVE LOCKS N SEOUL TOWER, NAMDAEMUN MARKET, MYEONG-DONG (402)
Love from Seoul Tower

NAMDAEMUN MARKET & MYEONG-DONG

Ketidakpuasan shopping di sini sebab masa terlalu suntuk. Tapi bagus juga sebab Mommy pun tak banyak bajet. Kalau tak, asyik melopong je la tengok orang shopping kan? Mommy fokus beli barang anak-anak dan suami je. Cenderahati dah beli kat Arirang, Doota Mall malam tadi. Itupun dah terasa sangat kemahalannya di Korea ni. Hmm.

Namdaemun Market atau Open market ni macam pasar malam atau uptown je Mommy tengok. Jual macam-macam dan cuma menjual barangan mengikut musim. Jadi masa Mommy pergi ni, barangan yang dijual cuma bertemakan musim winter. Acrylic atau wool sweater yang Mommy tengok kat KL berharga RM100++, kat sini ada jual dengan harga 5000 won sahaja. Ok sangat la kan? Lain, lain memang tak sempat jengah sangat.

KOREA TRIP GYEONGBOKGUNG PALACE, LOVE LOCKS N SEOUL TOWER, NAMDAEMUN MARKET, MYEONG-DONG (531)

Untuk ke Myeong-dong, kami cuma perlu melintas jalan melalui terowong bawah tanah ini.

KOREA TRIP GYEONGBOKGUNG PALACE, LOVE LOCKS N SEOUL TOWER, NAMDAEMUN MARKET, MYEONG-DONG (465)

Kat dalam tunnel ni pun ada kedai-kedai yang jual kosmetik segala.

Ke Myeong-Dong dan kami cuma ada masa sejam untuk shopping sebelum balik ke hotel. Jadi Mommy cuma cari sedikit barang dan semestinya Mommy cari Banana Milk yang sangat rugi kalau tak beli andai jejak Korea. Gitu.

KOREA TRIP GYEONGBOKGUNG PALACE, LOVE LOCKS N SEOUL TOWER, NAMDAEMUN MARKET, MYEONG-DONG (505)
nyum.. harga 4 botol ialah 4500 won.

Myeong-Dong ini merupakan salah satu tempat paling sibuk di Seoul, Korea tau. Dan banyak sangat kedai yang menjual kosmetik. Bukan perempuan je serbu, lelaki pun sama. Huhu..

KOREA TRIP GYEONGBOKGUNG PALACE, LOVE LOCKS N SEOUL TOWER, NAMDAEMUN MARKET, MYEONG-DONG (474)

Sebelum balik Capital Hotel, singgah dinner dulu untuk makan makanan Korea buat kali terakhir. Gitu. Nama kedainya dalam bahasa Korea, Mommy tak tahu. Tapi bila translate, maksudnya One Sotong. Huu..

KOREA TRIP GYEONGBOKGUNG PALACE, LOVE LOCKS N SEOUL TOWER, NAMDAEMUN MARKET, MYEONG-DONG (532)

Bukan telur dadar tau. Macam Domino je Mommy rasa. Tapi, sedapnya bukan main. Dah macam cheese pizza. Eh entah la macam mana rasa dia. Yang penting, sedap!

DAY 5 – RED PINE FACTORY, JEIL AMETHYST, ASIAN SUPERMARKET & BALIK KAMPUNG!

Mommy sekalikan entry Day 5 dalam ni. Hari terakhir di Korea. Sedih gilaaaa. Rasa nak patah balik je. Kami ke Red Pine factory hari ni dan sempat la Mommy buat health check up di sini. Best gak Red Pine capsule tu. Boleh ‘clear’kan lemak tersumbat beb! Jual di Korea je..takde online bagai. Selamba je dia buat demo, masukkan polistrin dalam secawan air, masukkan Red Pine oil 1 capsule, kacau2, ia mencair. Bayangkan lemak dalam badan tu, boleh mencair macam tu je. Fuyohh.

KOREA TRIP, RED PINE, JEIL AMETHYST (2)
yang tukang explain tu student malaysia di Korea. Hebat kan? Sebab nak kerja di Korea memang kena fasih bahasa Korea

Kemudian kami ke Jeil Amethyst yang dah tentu Mommy tak berminat nak beli pun. Haha.. Itupun ada yang beli tau. Cantik tu memang la cantik..

KOREA TRIP, RED PINE, JEIL AMETHYST (1)
berkenan tapi tak mampu. hihih

Flight dijadualkan jam 430 petang. Sempat la shopping last minute di Asian Supermarket yang berdekatan dengan Incheon Airport. Mommy tak beli apa-apa pun masa ni. Sedihnya rasa nak tinggalkan Korea dah. No more sejuk-sejuk dah. Masuk airport dah rasa warm walhal luarnya masih sejuk. Tskk. Annyeong Korea! Will come again maybe next year. Aummmm..

13 Replies to “KOREA TRIP (DAY 4 & 5) | GYEONGBOKGUNG PALACE, LOVE LOCKS N SEOUL TOWER, NAMDAEMUN MARKET, MYEONG-DONG”

  1. nak keychain.
    hahahahah…ada ker …
    umminani recently posted…Jenama Sendiri? Ya, tidak mustahil dengan kos yang munasabah!My Profile

    1. nt i check. hahaha.. dah kasi orang kebanyakannya. sbb bli sikit sgt

  2. Cadang nak cari hotel yg dekat dengan Namdaemun .. tmp shopping.. tp ngah riki2 lagi hotel sesuai..
    yanieyusuf recently posted…Tempahan Hotel Last Minute Dengan Harga BerbaloiMy Profile

    1. i stay kat Capital Hotel. tgh2 seoul gak tu

  3. Sedap sangat jalan jauh. Kita bila la dpt pegi sana.

    blogwalking kejap sini. Jemput join segmen kat blog kita. ada hadiah misteri utk dimenangi

    1. inshaa Allah. nanti mesti dpt pergi juga..

  4. fuhh..

    seronot gila nih.

    lama dah tak pegi korea.

    rindu plak rasanya.
    titan recently posted…Brainwash.My Profile

    1. syok la kan pergi negara orang. tapi tak le lama2. rindu makanan malaysia. haha

  5. Terkujat tadi scroll-scroll igt minah korea bertudung mix.. rupanya student malaysia hehe.. sane takde ke restoren malaysia food hehe
    imnajmi recently posted…Rahsia di sebalik rahsia De JavuMy Profile

    1. Ada kt itaewon kot. Sy pn x arif. Tp mknn halal bnyk ctu..

  6. hasil baca semua sekali gus… terus rs mcm kejap je kan pegi…
    bestnyaaa tak sbr nk rs.
    travel agen ni cantik je susun xnmpk penat maybe korang byk tkr hotel ikt tmpt kan. ada certain travel stay 1 hotel s0 berulang jd penat tu.
    nanti ktorg pegi pun x guna agen tu kena gigih study ni..
    athirahassin@trex recently posted…Roadtrip ke Thailand bersama Ayden Averroes TravelMy Profile

    1. yup. tersusun dan sgt on time.. disiplin kan org korea ni

  7. Sis guna gloves jenis apa ye? Biasa guna yang wool tu tetap terasa sejuk je jari2 tangan

Leave a Reply

CommentLuv badge