KOREA TRIP (DAY 3) | STRAWBERRY FARM, DIY KIMCHI, HANBOK, EVERLAND THEME PARK

BEST EVER!! Mommy rasa, hari ke 3 (13/12/2016) merupakan hari paling best! Sebab tempatnya pun best!!! Hari ni, ada 4 tempat best dan 1 tempat extra wajib pergi kalau datang ke Korea. Mommy akan cover 5 tempat best tu dalam entri ni seringkas mungkin. Haha.

  1. Strawberry Farm
  2. Kimchi Land
  3. Hanbok Experience
  4. Everland Theme Park
  5. Arirang Souvenir Shop, Doota Mall

Kalau sebelum ni Mommy dah lawat Nami Island dan main salji di Vivaldi Ski Park, kali ni Mommy kongsi pengalaman di tempat lain pula.

Eh kejap-kejap. Ada lagi best dari hari ke 3 sebenarnya. Hari ke 4 Mommy lalui pengalaman sejuk yang mencecah -7°. Dan Mommy ‘dating’ dengan salji. Wihuuuuuuuuuu.. Tunggu NEXT ENTRI tau..

Lagi sekali kena packing luggage dan check out seawal jam 730 pagi, untuk menuju ke Hotel ke 3 kami.. Takpe awal, lama sikit nak berjalan. Lagipun sini kan malamnya terlalu awal. Jam 5 petang dah macam pukul 9 malam. Ermm..

korea trip_day 3_strawberry farm_diy kimchi_hanbok_everland theme park
Sarapan di Vivaldi Park. Mommy takle blah dengan kopi di Korea ni. Tak sedap langsung. Hahaha

Nak kenal Mr David @ Daud yang sangat komited dalam journey Mommy ni?

korea trip_day 3_strawberry farm_diy kimchi_hanbok_everland theme park
jaket biru (mr daud), jaket hitam (mr lee, photographer)

Pujian sepenuhnya buat Mr David/Daud ni, sebab.. yang tu Mommy cite kat entri lain eh. Heee.

STRAWBERRY FARM

Tempat pertama yang Mommy lawati hari ke 3 di Korea ini ialah Strawberry Farm. Well, kalau nak tahu, Mommy kat Malaysia ni kalau nak beli strawberry, memang akan pilih Strawberry Korea. Sebab manis gila. Dan kali ini, Mommy dapat rasa strawberry korea di Korea sendiri. Huwaaaaarghh! Sedap gila!!!! Besar pula tu! Kami diberi sebekas strawberry untuk rasa. Dalam 6 biji kot. Haha. Jimat dah duit. Tak perlu beli. Kalau nak beli pun boleh, harga 13000 won sebekas besar. Mahal wuwuwu.

korea trip_day 3_strawberry farm_diy kimchi_hanbok_everland theme park

Di sini pun ada dijual epal saiz besar. Manis betul. Hmm.. Tetiba rasa nak stay kat Korea je. Huuu. Sebab pe? Sebab ada strawberry manis. Hahaha.

korea trip_day 3_strawberry farm_diy kimchi_hanbok_everland theme park

Rasa macam baru je sarapan, tetiba lunch pula. Haha.

korea trip_day 3_strawberry farm_diy kimchi_hanbok_everland theme park
Hari ni kami cuba makan Bibimbap. Telan juga Mommy pun. Memang patut la dah naik berat ni. Haha

DIY KIMCHI, KIMCHI LAND, YONGIN

Bergerak ke tempat seterusnya iaitu ke Kimchi Land di mana kami berpeluang belajar diy kimchi. Dia punya sambal tu dah ready siap untuk jimat masa. Jadi, dia cuma ajar cara buat sambal tu secara teori dan bahagian praktikalnya ialah kami sapu layer by layer kobis cina tu..

korea trip_day 3_strawberry farm_diy kimchi_hanbok_everland theme park (15)

Cara buat boleh tengok di Instagram Mommy ye.

HANBOK

Hanbok merupakan pakaian tradisi orang Korea. Kalau Mommy selalu tengok tv je, kali ni boleh cuba sendiri pakai dan berposing (secepat mungkin sebab banyak lagi tempat nak pergi).

korea trip_day 3_strawberry farm_diy kimchi_hanbok_everland theme park (4)

korea trip_day 3_strawberry farm_diy kimchi_hanbok_everland theme park (4)
comel tak? ekekekeke
korea trip_day 3_strawberry farm_diy kimchi_hanbok_everland theme park (4)
tepi mommy tu kak siti & 2 kakak Mommy

EVERLAND THEME PARK

Destinasi seterusnya ialah Everland Theme Park. Pada mulanya kami dijadualkan ke Lotte World, namun atas jasa baik agensi pelancongan kami dan tour guide di Korea, kami berpeluang ke Everland yang nyata lebih luas dan best giler!! Oiiii best oiiiiiiiiii! Datang Korea tak masuk sini, rugi mampoih. Haa tudia. Keluaq dah bahasa kat rumah. Hahaha.

Berkaitan : Album TRIP TO KOREA (3RD DAY – 13/12/2016)

korea trip_day 3_strawberry farm_diy kimchi_hanbok_everland theme park
Tak rugi masuk sini

Cantik! Bestnya! Cantik! Bestnya! Tu je yang ada dalam kepala Mommy masa tu. Haha.korea trip_day 3_strawberry farm_diy kimchi_hanbok_everland theme park
Sambil bayangkan bestnya kalau ada laki dan anak-anak di sini. Boleh peluk jugak! Sebab suhu masa ni dah makin sejuk gilaaaaa!

korea trip_day 3_strawberry farm_diy kimchi_hanbok_everland theme park (18)

Nampak je macam Mommy pakai nipis. Padahal seluar dah 5 lapis, baju 5 lapis. Haha. Jangan terkejut plak, heat tech shirt semua tu kan nipis je. Tapi berupaya memanaskan badan. Yang tak berupaya tahan ialah jemari tu. Kena sentiasa seluk poket. Bagus ada hand warmer.

korea trip_day 3_strawberry farm_diy kimchi_hanbok_everland theme park (18)

Kami memulakan perjalanan dalam Everland ni ke Zootopia! Best ja duduk sambil meluncur laju ke bawah.

korea trip_day 3_strawberry farm_diy kimchi_hanbok_everland theme park (1)
otw ke Zootopia

Kemudian kami ke Safari World, di mana kami perlu menaiki bas dan jumpa segala haiwan liar secara live. Berpisah cermin bas je. Wuhuu. Best! Siap ada bear yang ikut arahan staff situ tau. Suruh makan, buka mulut, berdiri, hi5, yoga bagai.

korea trip_day 3_strawberry farm_diy kimchi_hanbok_everland theme park

Kemudian kami ke surau berdekatan. Ada bilik kecil khas untuk gilir solat. Moga saiz bilik solat ni diperbesarkan suatu hari nanti. Hee. Ada ni pun dah syukur. Dalam theme park luar negara kan.

korea trip_day 3_strawberry farm_diy kimchi_hanbok_everland theme park (47)

Kemudian, kami ber4 meneruskan perjalanan pusing-pusing sekitar Everland ni. Dah la sejuk sangat dah masa ni. Berhenti sekejap kat lampu haba ni kalau tak tahan sangat.

korea trip_day 3_strawberry farm_diy kimchi_hanbok_everland theme park

5 lapis atas bawah, tapi rasa berbisa kat tangan je. Kebas. Huhu..

korea trip_day 3_strawberry farm_diy kimchi_hanbok_everland theme park (24)

korea trip_day 3_strawberry farm_diy kimchi_hanbok_everland theme park (24)

korea trip_day 3_strawberry farm_diy kimchi_hanbok_everland theme park (24)

Pekerja sapu sampah ni pun siap uniform. Mommy sempat perhati kulit muka dorang. Ada yang flawless betul. Aish. Best cuaca Korea ni gamaknya. Kulit cantik.

korea trip_day 3_strawberry farm_diy kimchi_hanbok_everland theme park (50)
sentiasa bersedia sapu lantai

Nak jumpa kotor kat sini memang susah sangat!

EVERLAND, SEOUL, SOUTH KOREA

Yang tanya harga tiket boleh tengok website Everland. Ok seterusnya kami ke tempat lebih cantik dalam Everland dengan menaiki Sky Cruise (sejenis cable car). Tiket Mommy ni semua tempat boleh masuk. Tak cukup masa sebenarnya nak cover semua tempat dalam ni. No wonder ada harga tiket untuk 2 hari. Huuu..

korea trip_day 3_strawberry farm_diy kimchi_hanbok_everland theme park

Cantiknyaaaa..

korea trip_day 3_strawberry farm_diy kimchi_hanbok_everland theme park

Excited. maafkan Mommy..

korea trip_day 3_strawberry farm_diy kimchi_hanbok_everland theme park

korea trip_day 3_strawberry farm_diy kimchi_hanbok_everland theme park (50)

korea trip_day 3_strawberry farm_diy kimchi_hanbok_everland theme park (50)
time musim bunga pun cantik katanya di sini. ada rose, lily. eh macam code foundation Rose Tyara yang Mommy jual plak
korea trip_day 3_strawberry farm_diy kimchi_hanbok_everland theme park (50)
bukan malam pun lagi sebenarnya. tapi sini siang pendek je. huuu. baru kul 430 petang masa ni. Dah macam maghrib. Sejuk gigit badan dah

Kalau nak sewa stroller kat sini pun boleh. Ralit pula Mommy tengok parent ni letak anak-anak dalam stroller tu, kemudian tutup dengan plastik untuk elak angin sejuk giler tu..

korea trip_day 3_strawberry farm_diy kimchi_hanbok_everland theme park (50)
anak2 behave je tak bergerak.. alahai

DINNER THAI

Malam ni kami dah tak perlu makan makanan korea. Layan Thai Food. Akhirnya. Haha. Licin masing-masing!

korea trip_day 3_strawberry farm_diy kimchi_hanbok_everland theme park (50)

DOOTA MALL, DONGDAEMON & CAPITAL HOTEL

Ke Doota Mall, Dongdaemon untuk beli sedikit souvenir di sini. Tak banyak sangat pun Mommy beli sebab bajet rendah kan. Haha.

korea trip_day 3_strawberry farm_diy kimchi_hanbok_everland theme park (55)

Tour guide kami terus bawa ke tingkat 6 untuk terjah Arirang Souvenir Shop ni. Pekerjanya boleh berbahasa melayu/indon. Memang foreigner macam kita ni ramai la yang datang sini. Boleh tahan murah harga berbanding Namdaemun (open market) yang Mommy lawat esoknya tu. Eh teradvance cerita pula.

Terus ke Capital hotel yang ambil masa tak sampai 15 minit dari Doota Mall ni. Kali ini tak perlu letih simpan barang untuk check out sebab kami stay untuk 2 malam di hotel ni. Sejuk la hai sejuk. Dalam hotel pun rasa sejuk. Bilik kami je kot. Huhu.. Nasib masih boleh mandi.

korea trip_day 3_strawberry farm_diy kimchi_hanbok_everland theme park (22)

Panjang kan? Ini dah cukup ringkas sebenarnya. Banyak siri kang korang malas baca. Tapi yang nak pergi Korea, mesti suka baca. Kan? Kan? Hehehe.

Bersambung..

#SAYAJUAL #ROSETYARA

SERENDAH RM30 SETIAP BULAN

13 Comments

  1. Assalam mummy nk tnya sket, di Everland tu ada kwsan untuk Ice Sledding kan… mummy tak try main tu ke? atau tmpat tu kena beli tiket lain? TQ 🙂

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*


CommentLuv badge

This blog is kept spam free by WP-SpamFree.