TRIP PERHENTIAN part 2 : SNORKELLING & WINDMILL

TRIP PERHENTIAN part 1 dah Mommy cerita dari perihal pengangkutan, homestay & bajet yang Mommy peruntukkan. Kali ni Mommy sambung aktiviti Mommy & keluarga mentua di hari kedua pula.

AKTIVITI HARI KEDUA (11/07/2016) : SNORKELLING & WINDMILL HIKING

Memandangkan malam tu tak buat apa2, kami rehat je. Hujan lebat juga malam tadi. Aktiviti hari kedua baru mencabar sikit. Hari ini kami snorkelling ke 5 POINT utama & hiking windmill long beach.

Antara 5 POINT yang dibawa pihak Raisya Travel ialah Turtle Point, Blue Lagoon, Coral Garden (tengah laut), Lata Air Berani dan Shark Point. Untuk snorkelling 5 point hari ni, bayarannya ialah RM30 sekepala. Ini rasanya paling murah kami dapat. Jadi total semua yang perlu dibayar ialah RM180 untuk 6 kepala. Hehe. Mama & Ayah tak follow kami Snorkelling. Jadi yang pergi cuma family mommy, abg ipar & isteri (ayeh & sue), adik ipar lelaki (udin) dan adik ipar perempuan (fana) & anaknya, Kasyaf. Budak2 kautim sampai free (bawah 6 tahun free, Hannah tu spesel. Hee).

Nah Map edited by Daddy. Gigih. Haha.

trip-perhentian-part-2-perhentian-kecil-kg-nelayan-snorkelling-windmill-masjid-kristal (13)

Jom!! Gambar kenangan dulu!!

http://shehanzstudio.com/2016/03/dekat-je-kembara-kbba-9-ke-taman-negara-pahang-part-1.html/

http://shehanzstudio.com/2016/03/dekat-je-kembara-kbba-9-ke-taman-negara-pahang-part-1.html/

Cantik kan? Subhanallah!!

http://shehanzstudio.com/2016/03/dekat-je-kembara-kbba-9-ke-taman-negara-pahang-part-1.html/

http://shehanzstudio.com/2016/03/dekat-je-kembara-kbba-9-ke-taman-negara-pahang-part-1.html/

http://shehanzstudio.com/2016/03/dekat-je-kembara-kbba-9-ke-taman-negara-pahang-part-1.html/

Ariq Emir, Mommy perlu bagi pujian sangat2! Tengah laut pun berani terjun dan berenang ok! Uols boleh tengok #ybtravelogue di Instagram Mommy @myapilot. Haha. Gila berani budak ni. Mommy terjun tengah laut pun, cepat2 pegang bot. Hannah pun tak berani terjun. Hahaha.

trip-perhentian-part-2-perhentian-kecil-kg-nelayan-snorkelling-windmill-masjid-kristal (8)
Budak berani dan sporting hari ni!!
trip-perhentian-part-2-perhentian-kecil-kg-nelayan-snorkelling-windmill-masjid-kristal (8)
1st time terjun tengah laut!!
trip-perhentian-part-2-perhentian-kecil-kg-nelayan-snorkelling-windmill-masjid-kristal (8)
Hannah takut2 lagi..
trip-perhentian-part-2-perhentian-kecil-kg-nelayan-snorkelling-windmill-masjid-kristal (8)
Yeah. Dapat family pic!
trip-perhentian-part-2-perhentian-kecil-kg-nelayan-snorkelling-windmill-masjid-kristal (8)
Budak langsung tak takut!!
trip-perhentian-part-2-perhentian-kecil-kg-nelayan-snorkelling-windmill-masjid-kristal (8)
Subhanallah tempat cantik! Best sangat, Daddy!
trip-perhentian-part-2-perhentian-kecil-kg-nelayan-snorkelling-windmill-masjid-kristal (8)
Penat main air laut masin. Singgah air tawar!
trip-perhentian-part-2-perhentian-kecil-kg-nelayan-snorkelling-windmill-masjid-kristal (8)
Air sungai sejuk!!
trip-perhentian-part-2-perhentian-kecil-kg-nelayan-snorkelling-windmill-masjid-kristal (8)
Tak sejuk ke kakak?
trip-perhentian-part-2-perhentian-kecil-kg-nelayan-snorkelling-windmill-masjid-kristal (8)
Ada video dia berenang2. Berani betul!!
trip-perhentian-part-2-perhentian-kecil-kg-nelayan-snorkelling-windmill-masjid-kristal (8)
Nasib ada auntie Fana teman. Tak pegang pun takpe budak tu. Hehe
trip-perhentian-part-2-perhentian-kecil-kg-nelayan-snorkelling-windmill-masjid-kristal (8)
Sporting sangat adik!!

Dan untuk pengetahuan kalian, point yang terakhir barulah Mommy beranikan diri untuk snorkeling tau. Peluk daddy kuat2 sampai tengah laut, tetiba boleh pula terapung. Dan dapat tengok coral!! Masa tepi pantai, lebih kepada panik dan rasa nak tenggelam. Seronoknya!! Nak repeat lagi.

trip-perhentian-part-2-perhentian-kecil-kg-nelayan-snorkelling-windmill-masjid-kristal

Tapi, syarat utama, Daddy kena bawa Mommy sampai tengah laut dulu (peluk kuat), hahaha.

trip-perhentian-part-2-perhentian-kecil-kg-nelayan-snorkelling-windmill-masjid-kristal (13)

Dah rupa gitu ye. Huhu.

WINDMILL TOUR. PANJAT SAMPAI SEMPUT!

Bila dah selesai 5 point tu, kami pulang ke homestay untuk lunch. Tq mama sebab masakkan untuk semua orang. Lega sangat. Jimat plus sedap! Aktiviti petang, masing2 nak rehat. Mommy cadangkan untuk tour windmill tu. Rugi kot kalau tak panjat! Boleh tengok pulau dari tempat tinggi!! HDAE tidur. Kejap nak bawa, kejap tak. Last2, Mama kata teman HDAE tidur. So kami yang lain je pergi.

Untuk semua aktiviti hari ini, memang wajiblah Mommy sapu BB Cream Cosmoderm! Terbako beb! Terbako! Jadi, kena elak dulu!!

trip-perhentian-part-2-perhentian-kecil-kg-nelayan-snorkelling-windmill-masjid-kristal

Posing dulu sebelum pergi.

trip-perhentian-part-2-perhentian-kecil-kg-nelayan-snorkelling-windmill-masjid-kristal
Mommy & biras (wife BIL)
trip-perhentian-part-2-perhentian-kecil-kg-nelayan-snorkelling-windmill-masjid-kristal
Sue & Fana

Untuk ke Long Beach ini kami perlu sewa bot lagi. Since HDAE dan mama tak follow, jadi yang naik bot petang ni cuma 7 orang. Sewa bot ialah RM15 pergi dan balik. Harga sebenar ialah RM20 sebenarnya. Kalau pandai kawtim lagi, boleh dapat RM10 tau! Weols dah malas fight. Hehe.

trip-perhentian-part-2-perhentian-kecil-kg-nelayan-snorkelling-windmill-masjid-kristal
Lawa kan air??
trip-perhentian-part-2-perhentian-kecil-kg-nelayan-snorkelling-windmill-masjid-kristal
Dating time! Daddy dok bagi semangat cakap ok tinggalkan anak2 jap. Haha

trip-perhentian-part-2-perhentian-kecil-kg-nelayan-snorkelling-windmill-masjid-kristal

Sampai. Kejap je. Itu pun RM15 sekepala. Hmm!trip-perhentian-part-2-perhentian-kecil-kg-nelayan-snorkelling-windmill-masjid-kristal

Yang nak panjat sangat2 windmill hari tu semestinya Mommy la. Rindu sangat nak hiking macam kat Taman Negara tu. Cuma ini sekejap je la. Tak tinggi sangat. Walau tak tinggi sangat, semput juga la. Yang naik petang tu cuma Mommy, Daddy & Udin (adik ipar Mommy).

trip-perhentian-part-2-perhentian-kecil-kg-nelayan-snorkelling-windmill-masjid-kristal (13)
Perjalanan 40 minit lebih kurang
trip-perhentian-part-2-perhentian-kecil-kg-nelayan-snorkelling-windmill-masjid-kristal (13)
Baru half way, semput!
trip-perhentian-part-2-perhentian-kecil-kg-nelayan-snorkelling-windmill-masjid-kristal (13)
Akhirnya, sampai!!
trip-perhentian-part-2-perhentian-kecil-kg-nelayan-snorkelling-windmill-masjid-kristal (13)
Windmill!!

Kemudian kami ke bahagian jeti atas sikit dari Windmill tersebut.

trip-perhentian-part-2-perhentian-kecil-kg-nelayan-snorkelling-windmill-masjid-kristal (13)
Cantik ke idak??
trip-perhentian-part-2-perhentian-kecil-kg-nelayan-snorkelling-windmill-masjid-kristal (13)
Lawa sangat! Nak nangis
trip-perhentian-part-2-perhentian-kecil-kg-nelayan-snorkelling-windmill-masjid-kristal (13)
Enjoy!!
trip-perhentian-part-2-perhentian-kecil-kg-nelayan-snorkelling-windmill-masjid-kristal (13)
Candid dari jauh, by Daddy
trip-perhentian-part-2-perhentian-kecil-kg-nelayan-snorkelling-windmill-masjid-kristal (13)
Tq Udin tolong snap. Daddy malas turun dah.

Masa nak turun, laju je. Sakit kaki sikit sebab pakai selipar je kan..

trip-perhentian-part-2-perhentian-kecil-kg-nelayan-snorkelling-windmill-masjid-kristal (13)
Happy #harishehandating
trip-perhentian-part-2-perhentian-kecil-kg-nelayan-snorkelling-windmill-masjid-kristal (13)
Cepat2 nak balik sebab dah nak hujan
trip-perhentian-part-2-perhentian-kecil-kg-nelayan-snorkelling-windmill-masjid-kristal (13)
Masjid cantik di Kg Nelayan, Perhentian Kecil. Snap di atas bot masa otw balik ke homestay

Puas hati sangat sangat sangat percutian ini! Alhamdulillah. Terima kasih untuk semua pihak!

RUMUSAN PERBELANJAAN

Korang masih ingat budget yang Mommy cakap RM2000 untuk keseluruhan tu? Ke dah biol? Haha.

BAJET RM2000

  • Boat transfer – RM70 x 8 orang = RM560
  • Homestay – RM500 X 2 malam = RM1000
  • Snorkeling & etc – RM120 (1st day) + RM180 (2nd day) + RM105 (windmill – boat sahaja, windmill free) = RM405
  • TOTAL : RM1965

Ditekankan lagi sekali, makanan tidak termasuk tau. Mujurlah masak. Modal tak sampai RM300 pun. Kalau ambil pakej, RM100 sekepala. Haha.

Ala.. Baru nak cerita perihal hari terakhir di Pulau Perhentian, macam panjang sangat la pula. Bersambung Trip Perhentian Part 3 ya. Hiii.

8 Replies to “TRIP PERHENTIAN part 2 : SNORKELLING & WINDMILL”

  1. Takde gambar snokeling dalam laut pun.. hmmm
    Afif Rayyan recently posted…Jadual Kuliah Ustaz Azhar Idrus UAI Ogos 2016My Profile

    1. Ada. Dlm kamera lain. Hahahaha. X amek lg.

  2. bestnya… tak pernah lagi ke Pulau Perhentian. MAcam nak kena pergi je nanti hehe

    1. kena pegi uncle. tapi uncle dah banyak tempat dah pergi. yg ni mgkn biasa2 je kot. hehehehe

      1. hahaha perli nampak ….

        ala kalau bawak family mesti best punya 😀
        Uncle Zuan recently posted…Eksplorasi Kepulauan Mersing Bersama Oh JalanMy Profile

      2. Btul. Hehe. Bawa family mmg priceless..

  3. Khalid samad says: Reply

    Assalamualaikum, nak tanya, mcm mana dapat contact owner ADA homestay ehh? Sebab saya teringin nak menginap kat situ, harap dapat membantu

    1. wslm.. dulu berurusan dgn perhentian raisya. mcm travel agensi jgk.. dia yg sediakan pakej tu

Leave a Reply

CommentLuv badge

This blog is kept spam free by WP-SpamFree.