PHOTOGRAPHER WANITA MELAYU, LALA HUSNA YANG KIAN MENCIPTA NAMA

#photobylalahusna

Cari je hashtag tu, sama ada di Instagram atau di Facebook. Anda akan lihat hasil bidikan lensa dari gadis muda ini yang kian mencipta nama di arena fotografi. Lala Husna, photographer wanita melayu merupakan salah seorang jurugambar yang bertanggungjawab untuk mengambil gambar bloggers KBBA9 ketika sesi Photoshoot Raya KBBA9 baru-baru ini.

Sedikit pengenalan dari adik kecil molek ini

Lala alumni UiTM. Dip in Photography and Media Creative (UiTM Sri Iskandar) , Bachelor in Photomedia Creative (UiTM Puncak Alam).

Asal Ampang. Sekarang fulltime photographer. Pengalaman dalam bidang ni daripada umur 19 tahun lagi. Tapi masa tu masih student. Start belajar untuk masuk dalam industri (wedding photographer) pada tahun 2011. Masa ni kerja dengan orang, sambil study jgk. Then start 2012, dah start amek job sendiri. Tapi sambil tu belajar2 juga dgn org. Sampailah sekarang. Hampir 5 tahun jugak dah dlm industri ni. Even that, ilmu dalam bidang ni tak pernah habis n tak pernah cukup. Im still learning. 🙂

lala-husna

Bukan calang-calang juga pengalaman gadis muda ini ya..

Btw, Mommy dah lama aim nak belajar jurusan photography macam Lala Husna ni. Even masa di UIA dulu, Mommy pernah belajar 2 semester dalam Photography Skill. Tetapi, memandangkan ianya cuma co-curricular course di samping course utama Mommy iaitu LLB (atau senang faham jurusan undang2), Mommy tak dapat la nak asah bakat lebih-lebih kan? Hehe. Tapi, minat Mommy tak pernah luntur. Mana tahu nanti Mommy ada peluang untuk jadi Freelance Photographer nanti. Jangan putus asa belajar je. Kelas belajar fotografi yang Mommy pernah join awal tahun hari tu sedikit sebanyak membantu Mommy dalam bidang ini. Eh tercakap pasal diri sendiri pulak. Miahaha.

Masa Mommy jadi  (baca : perasan jadi) model baru-baru ini, masa Photoshoot Raya KBBA9 tu, cik adik manis ni la yang tolong snapkan. Hasil? Huuuu. Mommy sukaaaaaaaaaaaa sangat!! Cantik dik non. Barulah mak yakin yang mak ni berbakat jadi model. Eh.

Nak tengok? Memang nak bagi tengok ni.. Lalalala..

photo-by-lala-husna-photoshoot-kbba-9-shehanzstudio-001JPG photo-by-lala-husna-photoshoot-kbba-9-shehanzstudio-001JPG photo-by-lala-husna-photoshoot-kbba-9-shehanzstudio-001JPG photo-by-lala-husna-photoshoot-kbba-9-shehanzstudio-001JPG photo-by-lala-husna-photoshoot-kbba-9-shehanzstudio-001JPG

photo-by-lala-husna-photoshoot-kbba-9-shehanzstudio-001JPG
the real Me yang gilos. Haha
photo-by-lala-husna-photoshoot-kbba-9-shehanzstudio-009JPG
part of KBBA9 Team

photo-by-lala-husna-photoshoot-kbba-9-shehanzstudio-001JPG photo-by-lala-husna-photoshoot-kbba-9-shehanzstudio-009JPG photo-by-lala-husna-photoshoot-kbba-9-shehanzstudio-009JPGphoto-by-lala-husna-photoshoot-kbba-9-shehanzstudio-001JPG photo-by-lala-husna-photoshoot-kbba-9-shehanzstudio-001JPG photo-by-lala-husna-photoshoot-kbba-9-shehanzstudio-009JPG

(Pic from Gdrive)

Ini belum edit. Kalau edit lagi, tak tahu lah Macam mana Mommy punya happy. Bila tengok gini, teringin pula nak buat family photoshoot. Last buat pun masa Hannah umur 3 tahun (tengok banner blog Mommy tu). Sekarang Hannah dah 6 tahun dah. Lamanya..

OUTFIT MOMMY

  • Busana Tajaan : Bhaju Dheea
  • Makeup : @syuhada_said (IG)
  • Shawl : Ruffle Instant Shawl Neng Geulis

SERVIS #photobylalahusna

Servis yang ditawarkan ialah untuk live update, wedding, potrait dan lifestyle, fashion commercial (studio/outdoor) dan event. Gempak kot tengok IG @lalalandhusna dan @laisaduo. Ini antara contoh gambar yang pernah dihasilkan beliau.

photo-by-lala-husna-shehanzstudio-review (1) photo-by-lala-husna-shehanzstudio-review (1) photo-by-lala-husna-shehanzstudio-review (1) photo-by-lala-husna-shehanzstudio-review (1) photo-by-lala-husna-shehanzstudio-review (1) photo-by-lala-husna-shehanzstudio-review (1) photo-by-lala-husna-shehanzstudio-review (1)
Gempak.. memang tak rugi ambil servis dia.

KELEBIHAN MEMILIH JURUGAMBAR WANITA

Sesuai untuk wanita yang berminat untuk bergambar, tapi malu bergaya di hadapan jurugambar lelaki.

Mudah memahami perasaan ‘malu’ dan kekok wanita.

Lebih bijak mengawal emosi dan keadaan.

Kalau nak bergambar secara berkumpulan untuk wanita sahaja, akan memudahkan perjalanan fotografi dilakukan. Nak pegang-pegang adjust apa2 yang patut pun mudah kan?

Jurugambar wanita sekarang dah setanding dengan kaum adam tau.

MAKLUMAT LANJUT

Sebarang pertanyaan mengenai servis fotografi Lala Husna, anda boleh hubungi beliau melalui:

P/S : Ada yang berminat nak ambil Mommy jadi model baju & shawl ke? Eh.. Hahahaha #perasanlagi

21 Comment

  1. Suka tengok body akk.. kurus jeee… Ai is jeles.. hehehhe

    1. alala.. ina bukan kurus gak ke? Hehe

  2. Tak sangka hasil gambar cantik2 ni dari tangan seorang wanita…bagus teknik dia…
    Suriaamanda recently posted…Rumusan Fisiologi Puasa.My Profile

    1. kan.. cun sgt. bila nak pandai mcm ni. hehe

    2. geram tgk hasil dia buat. kat ig tu pn dah bes..

  3. Cantik gambar dia, bila ada photographer wanita ni, kita nak posing pon idak ler malu sangat… 😀

    1. Yup. X la kekok sgt kan..

  4. seronokkan kalau ada skill mengambil gambar sampai ke tahap profesional.. mudah nak buat side income dalam bidang ni..
    anuar recently posted…Tutorial Download & Pasang Photoshop secara PERCUMAMy Profile

    1. yup. teringin juga. dah lama teringin pndai cmni plus pandai edit. huhuhu

  5. selesa photographer pompuan. nak tergedik pun tak malu sangat
    AINUL recently posted…Amboi Dah Pandai Maryam Sekarang ye !!!My Profile

    1. kan. mmg gedik dah la tu seorang YB tu. ekekke

  6. Best kan gambar dia semua cantik2
    Shiqeen Sattar recently posted…Sekurang-kurangnya Sekali Seumur HidupMy Profile

    1. tu la pasal.. hehehe..

  7. memang cantik sangat sentuhan dia… kerjaya impian satu masa dulu ni…
    rozita recently posted…Adik Hadi dan Sakit TelingaMy Profile

    1. sama la kak. saya masih impi sampai skrg. x kesampaian lg. heee

  8. Cantik2 gmbar dr lala ni. Ai is jeless sokmo
    Miminadam recently posted…Food Review | Comic Cafe Batu PahatMy Profile

    1. ehehe.. nanti photoshoot lagi la. abg dino ada shoot mimin x?

  9. Setuju part kelebihan amek jurugambar wanita.. Sebab kebanyakkan jurugambar adalah lelaki.. so kalau yang perempuan ni.. redha jak lah bergaya biarpun kekok.. hehe..

    Tapi memang power la hasil gambar tu.. Thorbaik!
    Aretikz recently posted…Hidayahnya Menerjah Berpuluh Tahun KemudianMy Profile

    1. kan. saya dlu pn malu2 nak shoot. tapi skrg ni, mmg rmai dah photog pmpn.

  10. yea, memang sesuai jadi model lah YB ni,..baguslah ada ramai photographer wanita…untuk jaga aurat kita.. cantik bidikan beliau.
    ema recently posted…Percutian Ke Krabi Melalui Sungai GolokMy Profile

    1. auch. tersentuh i. i takut nak p blog u ni. ada lagi tak yang geli2 tu. ekekeke

Leave a Reply

CommentLuv badge