FUNGSI WINDOWS BUTTON DI KEYBOARD ANDA

Butang logo ‘Windows’ yang terdapat pada papan kekunci (keyboard) anda seperti gambar di bawah jarang kita gunakan. Biasanya kita hanya tahu ia akan paparkan menu ‘Windows’ apabila ditekan.

fungsi-windows-button-di-keyboard-anda
My Hello Kitty Keyboard

Keyboard kat office Mommy. Mommy beli my own keyboard tau. Mommy ada kongsi entri di sini.

FUNGSI WINDOWS BUTTON DI KEYBOARD ANDA

Jom Mommy kongsi tips di bawah tentang fungsi lain bagi butang tersebut:

  1. Windows+L  – Kunci komputer – komputer anda akan terkunci dengan sendirinya
  2. Windows+E – Cari dokumen – Biasanya kita buka “my computer”. Kali ini, anda cuma tekan Windows+E, anda akan terus ke File Explorer / PC Manager
  3. Windows+D – Elak kantoi – Jangan gelabah. Tekan sahaja Windows+D, akan direct ke desktop!
  4. Windows+Tab – View 3D – Tekan Windows+Tab, desktop akan menjadi 3D (view semua open window in 1 place)
  5. Windows+R > taip psr.exe – Steps Recorder – Alat perakam di dalam windows. Tekan Windows+R, taip psr.exe, dah boleh mula merakam
  6. Windows+R > taip osk– Keyboard virtual (On Screen Keyboard) – Windows +R, taip osk, pasti akan muncul keyboard virtual!!
  7. Windows+“+” atau”-” – Zoom In / Out – Untuk besarkan atau kecilkan imej / tulisan – Tekan windows ditambah “+” atau”-“
  8. Windows+M – Minimize semua window yang sedang dibuka
  9. Windows+Print Screen – akan terhasil screenshot, tersimpan di dalam Screenshots folder, di Pictures folder
  10. Windows+Q – akan muncul search column
  11. Windows+”,” (that’s the comma sign!) – semua windows akan jadi transparent, selama mana anda tekan Window button tersebut
  12. Windows+X – akan muncul Quick Access Menu
  13. Ctrl+Tab – Tukar halaman tab
  14. Ctrl+W atau Alt+space+C – Tutup halaman tab yang sedang dibuka
  15. Ctrl+Esc – Start screen muncul

Selamat mencuba!

25 Comment

  1. Banyak rupanya fungsi button window ni… sekarang barulah saya tahu…….
    anuar recently posted…Jual Air di Bazar Ramadhan boleh untung RM7 RIBU sebulanMy Profile

    1. YB Shehan says: Reply

      Sy tau bberapa je. X sgka bnyk btul fungsi

  2. Info yang menarikkk.. btw, putih suci keyboard tuan blog nie
    Afif Rayyan recently posted…Nahas Sebuyau : 8 Gambar Mayat Pertama Tragedi Helikopter Eurocopter AS350My Profile

    1. YB Shehan says: Reply

      Bukan putih tu.. pink. Hehehe

  3. ni tengah cuba2lah nih….hahahaha….tau windows tu untuk return back jerrr…rupanya banyak fungsi lagi yerrrr…..

    nice tips
    saidila recently posted…Jika Suatu Hari Nanti Aku Tidak MampuMy Profile

    1. YB Shehan says: Reply

      Hahaha. Sy tau lock n start je. Heheh

  4. he..he.. baru nak ambik tahu pasal benda nie..
    mrhanafi recently posted…Internet Burung Hantu Hilang IstimewaMy Profile

    1. YB Shehan says: Reply

      Hehe. Tu lah kan. Banyak tul fungsinya

  5. Saya tahu guna Window+D je… Itu je yang lekat di kepala. Yang lain belajar gak tapi lupa.. hahaha nampak sangat kan sebab apa ingat Window+D

    1. haha. takut kantoi la tu.. ekekeke

  6. menarik info ni, kurang gunakan manual button ni sbb asyik pakai mouse
    raihanah recently posted…Shaklee Collagen Powder Bukan Sekadar KolagenMy Profile

  7. baru ku tahuuuu haha. selama ni xpeduli pon kewujudannya :p

    1. Kan. Selalu windows + L je

  8. banyak fungsi nya.. tq sharing.. YB cantik lah Hello Kitty Keyboard…

    1. hehe. gigih kan. nak Hello kitty punya pasal

  9. hahahha.. good info. memang tak pernah buat pun dgn butang window selaain daripada untuk tgk list program.. hahahha

    1. bamhoq. kena igt tau windows + D. Hahaha

  10. Ya Allah…julia terus cuba tips diatas ni…terbaik lah shehan…mmg kadang2 kita tak tau apa mode sebenar windows ni…rupanya banyakkk haaa…tq for the great tips!
    Julia Johari recently posted…How to Finance Your First ApartmentMy Profile

    1. YB Shehan says: Reply

      hehe. bnyk sgt sbnrnya yg kita x kaji kan? hehe..

  11. Laaa, banyak fungsi lain lagi rupanya…ingat buka tetingkap je.

    1. YB Shehan says: Reply

      aah banyakkkkk

  12. baru tahu..thanks for sharing 😉

    1. YB Shehan says: Reply

      marilah menggunakannya.. hehehe

  13. Thanks for sharing, keep on posting ma’m

    Regards,
    Computer Innovations
    ajay @computer innovations recently posted…Windows Repair Pro (All In One) 3.8.7 + PortableMy Profile

  14. thank shehan,banyak kegunaan button ni..boleh ajar widad lepas ni 🙂
    hanie azura recently posted…Budak Hostel Otaknya Sewel-Novel untuk mereka yang kemurunganMy Profile

Leave a Reply

CommentLuv badge

This blog is kept spam free by WP-SpamFree.