banner KBBA9
Naracards Korea-Seoul Set

FUNGSI WINDOWS BUTTON DI KEYBOARD ANDA

Butang logo ‘Windows’ yang terdapat pada papan kekunci (keyboard) anda seperti gambar di bawah jarang kita gunakan. Biasanya kita hanya tahu ia akan paparkan menu ‘Windows’ apabila ditekan.

fungsi-windows-button-di-keyboard-anda
My Hello Kitty Keyboard

Keyboard kat office Mommy. Mommy beli my own keyboard tau. Mommy ada kongsi entri di sini.

FUNGSI WINDOWS BUTTON DI KEYBOARD ANDA

Jom Mommy kongsi tips di bawah tentang fungsi lain bagi butang tersebut:

  1. Windows+L  – Kunci komputer – komputer anda akan terkunci dengan sendirinya
  2. Windows+E – Cari dokumen – Biasanya kita buka “my computer”. Kali ini, anda cuma tekan Windows+E, anda akan terus ke File Explorer / PC Manager
  3. Windows+D – Elak kantoi – Jangan gelabah. Tekan sahaja Windows+D, akan direct ke desktop!
  4. Windows+Tab – View 3D – Tekan Windows+Tab, desktop akan menjadi 3D (view semua open window in 1 place)
  5. Windows+R > taip psr.exe – Steps Recorder – Alat perakam di dalam windows. Tekan Windows+R, taip psr.exe, dah boleh mula merakam
  6. Windows+R > taip osk– Keyboard virtual (On Screen Keyboard) – Windows +R, taip osk, pasti akan muncul keyboard virtual!!
  7. Windows+“+” atau”-” – Zoom In / Out – Untuk besarkan atau kecilkan imej / tulisan – Tekan windows ditambah “+” atau”-“
  8. Windows+M – Minimize semua window yang sedang dibuka
  9. Windows+Print Screen – akan terhasil screenshot, tersimpan di dalam Screenshots folder, di Pictures folder
  10. Windows+Q – akan muncul search column
  11. Windows+”,” (that’s the comma sign!) – semua windows akan jadi transparent, selama mana anda tekan Window button tersebut
  12. Windows+X – akan muncul Quick Access Menu
  13. Ctrl+Tab – Tukar halaman tab
  14. Ctrl+W atau Alt+space+C – Tutup halaman tab yang sedang dibuka
  15. Ctrl+Esc – Start screen muncul

Selamat mencuba!

(Visited 225 times, 1 visits today)

25 thoughts on “FUNGSI WINDOWS BUTTON DI KEYBOARD ANDA”

  1. anuar says:

    Banyak rupanya fungsi button window ni… sekarang barulah saya tahu…….

    1. YB Shehan says:

      Sy tau bberapa je. X sgka bnyk btul fungsi

  2. Afif Rayyan says:

    Info yang menarikkk.. btw, putih suci keyboard tuan blog nie

    1. YB Shehan says:

      Bukan putih tu.. pink. Hehehe

  3. saidila says:

    ni tengah cuba2lah nih….hahahaha….tau windows tu untuk return back jerrr…rupanya banyak fungsi lagi yerrrr…..

    nice tips

    1. YB Shehan says:

      Hahaha. Sy tau lock n start je. Heheh

  4. mrhanafi says:

    he..he.. baru nak ambik tahu pasal benda nie..

    1. YB Shehan says:

      Hehe. Tu lah kan. Banyak tul fungsinya

  5. Saya tahu guna Window+D je… Itu je yang lekat di kepala. Yang lain belajar gak tapi lupa.. hahaha nampak sangat kan sebab apa ingat Window+D

    1. YB Shehan says:

      haha. takut kantoi la tu.. ekekeke

  6. raihanah says:

    menarik info ni, kurang gunakan manual button ni sbb asyik pakai mouse

  7. farah dafri says:

    baru ku tahuuuu haha. selama ni xpeduli pon kewujudannya :p

    1. YB Shehan says:

      Kan. Selalu windows + L je

  8. Yanieyusuf says:

    banyak fungsi nya.. tq sharing.. YB cantik lah Hello Kitty Keyboard…

    1. YB Shehan says:

      hehe. gigih kan. nak Hello kitty punya pasal

  9. sohoque says:

    hahahha.. good info. memang tak pernah buat pun dgn butang window selaain daripada untuk tgk list program.. hahahha

    1. YB Shehan says:

      bamhoq. kena igt tau windows + D. Hahaha

  10. Julia Johari says:

    Ya Allah…julia terus cuba tips diatas ni…terbaik lah shehan…mmg kadang2 kita tak tau apa mode sebenar windows ni…rupanya banyakkk haaa…tq for the great tips!

    1. YB Shehan says:

      hehe. bnyk sgt sbnrnya yg kita x kaji kan? hehe..

  11. ema says:

    Laaa, banyak fungsi lain lagi rupanya…ingat buka tetingkap je.

    1. YB Shehan says:

      aah banyakkkkk

  12. lynda says:

    baru tahu..thanks for sharing 😉

    1. YB Shehan says:

      marilah menggunakannya.. hehehe

  13. Thanks for sharing, keep on posting ma’m

    Regards,
    Computer Innovations

  14. hanie azura says:

    thank shehan,banyak kegunaan button ni..boleh ajar widad lepas ni 🙂

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Related Post

MYKAD ROSAK - GANTI MYKAD SECARA ONLINE

MYKAD ROSAK? GANTI MYKAD SECARA ONLINE SEKARANG

Diambil dari sumber twitter JPN, Mommy suka usaha ini. Caranya lebih mudah dan tak

NESTLÉ LA CREMERIA CONTEST

Salam Ada 1 peraduan mudah sangat-sangat yang uols boleh sertai. Peraduan NESTLÉ LA CREMERIA!

ANAK OO ANAK!!

Salam Mommy sibuk iron baju… tetiba ada seorang mamat muka ala chinese ni datang

error: Content is protected !!