DIY MINI STUDIO FOR PRODUCT SHOOTING

Akhirnyaaaaaaaaaaaa.. Mommy sudah ada mini studio sendiri untuk product shooting. Terima kasih encik Daddy yang rajin tolong buatkan untuk titewww hari . Muah ciked. Ekeke.

Ini kesnya selepas Daddy tengok video DIY ni :

Senang je kan?

Balik dari kerja petang Jumaat (08042016) tu,  terus Daddy gigih cari kotak. Kena sayang Daddy lebih ni. Hehe.

Actually dah lama Mommy compile album DIY Product Photography Hacks di Facebook Mommy. Tapi, malasnya yang amat membuatkan Mommy asyik tertangguh hajat. Haha.

Gadget : Note 5 Samsung, Nikon D90

DIY MINI STUDIO

Gambar ini Mommy snap selepas dah siap dipotong bahagian tepi (kiri, kanan) dan atas. Bahagian belakang biar. Semua berpandukan video di atas je. Then letak double sided. Mommy cuma gunakan 1 keping kertas mahjong.

diy-mini-studio-product-shooting

Siap. Yeay! Lampu tu dah lama Mommy beli sejak plan nak buat mini studio. Rasanya dari tahun lepas plan tu. Haha. Ini baru buat. Hahaha. Cuma nak kena cari lampu putih lepas ni. Warna lampu ini agak keorenan. So kena adjust white balance kat kamera sikit.diy-mini-studio-product-shooting

Testing guna DSLRdiy-mini-studio-product-shooting

HASIL PRODUCT SHOOT

Punya la malas nak transfer dari dslr ke laptop, Mommy try guna fon aje. (Jangan tiru bab malas ni). Memang Mommy perlukan lampu bahagian atas juga. Bahagian depan boleh gunakan speedlight kalau ada. Fuh. Not easy pasal lighting ni. Sebab tu kena belajar.

Related : Nak belajar basic skill photography? Boleh belajar dengan Cikgu Adhadi

PERCUBAAN PERTAMA

diy-mini-studio-product-shooting (3)

Hasilnya. Still ada shadow. Bak kata sifu Zack Hoya, shadow itu art. Hehe. Ok. Maksudnya lighting kurang memberansangkan.diy-mini-studio-product-shooting (3)

PERCUBAAN KEDUA

Semalam lepak kat rumah je. So Mommy nak test lagi sekali skill shoot dalam mini studio/ mini lighting box ni.

PRODUK 1

Shoot produk yang Mommy jual – VCO (Virgin Coconut Oil – RM39.90 sebotol. Whatsapp 0123498262 kalau nak ok?)

diy-mini-studio-product-shooting (10)

Sementara dok shooting itu ini, Daddy goreng kentang kat wife dia. Co cuweet. Snap dulu. Haha.

diy-mini-studio-product-shooting

PRODUK 2

Sambal Tempoyak Ikan Bilis Petai Ori – RM15 (ambil 2 ke atas RM12 each)
Sambal Tempoyak Ikan Bilis Petai Cendawan Kukur – RM20 (ambil 2 ke atas RM18 each)
(kalau nak pos pun boleh)
AGEN : Ampang/UkayPerdana/Bangsar : 0123498262 @ YB Shehan
#dilailafood #sambaltempoyak

diy-mini-studio-product-shooting

PRODUK 3

Kira jadi la kot eh? Then, sambung ke produk Mommy yang lain iaitu YOUNG LIVING ESSENTIAL OILS.

diy-mini-studio-product-shooting

Penuh album fon tu. Semua ni memang shoot guna #note5 sahaja.diy-mini-studio-product-shooting

YOUNG LIVING ESSENTIAL OIL

diy-mini-studio-product-shooting

Ini memang koleksi #younglivingessentialoil Mommy. Banyak kan? Anda pun boleh memilikinya. Ini kira sikit je kalau compare kawan2 Mommy yang lain. Benefitnya tak terhitung bila diamal. Sampai semua perkara dalam kehidupan seharian, mesti nak cari #younglivingessentialoils ini. Set PSK dah melayakkan anda dapat 10 jenis EO berbeza, bersama diffuser yang comel dan tahan lasak tu. Ye. Dah banyak kali jatuh la, tergolek la, masih bertahan. Dan EO lain Mommy tambah sikit2 di bulan2 yang lain. Tak la menjejaskan poket. Semua ada fungsi masing2. Semua ada kombinasi power. Antara yang Mommy boleh senaraikan contoh kombinasi antaranya ialah:

List of combination

Lavender, Cedarwood – Sleeping potion
Peppermint, Lemon – Fresh in the morning
Rosemary, Peppermint – Focus masa belajar
Peppermint, Lemon – Demam
Peppermint, RC, Lavender, Lemon – Flu, Batuk
Purification, Thieves – HFMD
Frank, Lavender – Nipple Crack
Frank, Cedarwood – Speech
Idaho Blue Spruce, Joy – Tantrum, Enjoy
Mel A (tea tree) – Keputihan

Dan macam2 lagi. Fuhhhh.

Mommy guna. Mommy jual juga. Berminat sila whatsapp Mommy ye. TAK RUGI.

P/S : Seronok sebenarnya product shooting ni. Kalau la Mommy mempunyai kelengkapan yang cukup, mesti lagi excited. Perkara pertama kena kikis ialah kemalasan menggunakan dslr. Hey. Lawa lagi kot guna DSLR. Cuma Mommy guna fon sebab nak cepat. Alasan lagi. Kihkihkih.

Selamat mencuba.

UPDATE

Ada yang tanya perihal lampu. Mommy beli di Ikea tapi warnanya kurang sesuai. Better cari off white. Ini antara contoh lampu yang sesuai untuk letak dibahagian tepi dan atas kotak. Sumber : Google.

diy-mini-studio-lamp diy-mini-studio-lamp

Selamat mencuba..

10 Replies to “DIY MINI STUDIO FOR PRODUCT SHOOTING”

  1. jeles weh nak jugak 1 … studio cam ni…

    1. YB Shehan says: Reply

      buat kak.. hihi

    1. YB Shehan says: Reply

      hehe. berat. ekeke

  2. Lampu tu beli kat mana? Ada spesifik jenis lampu ke
    Dkna Abza recently posted…Kenapa Aku Setia Dengan Ephyra Skin Care Series [PROMOSI]My Profile

    1. Yg tu bli kt ikea. Tp kurg ssuai sbb bkn btul2 putih. Better cr yg jns dlm video tu.. nt sy tnjuk cth ( akan apdet post ni)

  3. Ohhh gitu caranya. Thank s for sharing shehan
    Mama Kembar 3 recently posted…Macam Budak BudakMy Profile

    1. Hihi. Yup. Ok..

  4. nak tiru jugak… kena cari lampu gak la ni..
    rozita recently posted…Menu mudah untuk Potluck berserta resepiMy Profile

Leave a Reply

CommentLuv badge