KENA PATUK ANGSA

KENA PATUK ANGSA | Emosi menerpa tatkala Mommy tengok Siakap Keli share di timeline facebook perihal itik angsa. Huh. Musuh ni! Mommy dengan angsa memang tak berkawan. Memang takmau kawan ngan dia! Huh! Kisah ini masih segar di ingatan. Masa tu kecil lagi. Rasanya belum masuk sekolah rendah lagi. Setiap kali nak ke kedai runcit, […]

BAGAIMANA KIRAAN FIDYAH (BAYAR PUASA)

Salam. Bayar Puasa. Dah setel ke belum? Last-last minute ni, memang kena rushing lah membayar. MAKSUD FIDYAH HUKUM FIDYAH PROSEDUR MEMBAYAR SEBAB PERLU BAYAR 1. UZUR 2. HAMIL 3. MENYUSUKAN ANAK 4. MENINGGAL DUNIA 5. LAMBAT QADA’ KIRAAN FIDYAH KADAR BAYARAN Mommy harap panduan simple ni dah boleh meresap ke dalam otak masing-masing dah kan? […]

PERASAAN TAKUT ITU BUKANLAH SENGAJA

SEBAK, TAKUT, SEDIH, HAPPY, semua ada sebenarnya ketika ini. Apatah lagi selepas Mommy tonton video yang dikongsikan oleh Sinar FM. Satu video temu bual khas bersama Zarina Zainuddin tentang kisah suka duka membesarkan sepasang anak kembar autisma. Ada suka. Ada sedih. Ada takut. Semua perasaanlah. Kenapa bila Mommy tonton ni, Mommy jadi sebak yang teramat. […]

APA ITU RADANG TONSIL – TONSILIITIS

RADANG TONSIL – TONSILITIS APA ITU TONSIL Tonsil adalah gumpalan tisu limfoid (sub-epitelium) yang terletak di bahagian tekak (orofarinks) Setiap manusia mempunyai 2 biji tonsil. Tonsil berbentuk bujur dan terletak di dinding sisi tekak (orofarinks) di antara tiang anterior (“anterior pillar”) dan tiang posterior (“posterior pillar”) Saiz sebenar tonsil adalah lebih besar dari apa yang […]

RAHSIA JARI JEMARI TERHADAP ORGAN BADAN

RAHSIA JARI JEMARI TERHADAP ORGAN BADAN | Jari jemari kita ini sebenarnya ada rahsia tau. Rahsia yang macam mana? Kalau tapak kaki pun ada rahsia yang menghubungkan organ kita, jari jemari kita pun sama. IBU JARI Ibu jari disambungkan ke hati dan paru-paru. Jika anda menghadapi masalah, perlahankan pernafasan anda dan tarik ibu jari anda […]