FESYEN : SUIT/BLAZER YANG SESUAI UNTUK SI JEJAKA BEKERJAYA. APA YANG PERLU ANDA TAHU.

Salam Mommy memang AMAAAAAAAAAAAAAAT suka orang yang smart. Pentingkan penampilan. Body fit dan tak buncit. Hahaha. Sebab tu la Mommy gigih jaga Daddy tau. Lagipun, Daddy pun nak macam tu. Ye. Lantak la nak kata Mommy rigid ke apa. Siapa yang tak suka lihat keindahan ciptaan tuhan kan? kihkih. Pernah beli Blazer Marc Jacob sebelum […]

PETUA KURANGKAN ALAHAN KEPADA BELACAN

BELACAN! ANDA ALAH? credit photo : passionssimplicity Dikongsikan dari laman TryMasak Panaskan kuali, masukkan belacan dan kacau hingga kering. Proses ini mengambil masa yang agak lama. Belacan sering digunakan sebagai penambah rasa dalam pelbagai masakan. Namun, segelitir individu alah kepada belacan. Jadi, teknik ini mampu mengurangkan alahan tersebut kerana belacan telah dikeringkan sebelum digunakan dalam […]

TABIAT MAKAN TIDAK BAIK vs BAIK ANAK-ANAK

Tabiat Makan Tidak Baik VS Baik dalam Kalangan Kanak-Kanak daripada Dr Tee E Siong Kanak-kanak yang mengamalkan tabiat makan yang tidak baik lebih mudah mengalami berlebihan atau kekurangan berat badan. Kini, ia semakin menjadi-jadi. Lazimnya ia berpunca daripada pengambilan tenaga yang berlebihan dan/atau kurang pengambilan mikronutrien. Walaupun tabiat makan yang tidak baik hanyalah sebahagian daripada […]

SEBELUM TIDUR, JANGAN BERI ANAK-ANAK TENGOK…

Daripada FB Hisham Sharif Sebelum anak-anak kita tidur, jangan beri anak-anak tengok televisyen (dan dengar radio merapu), iPad atau permainan video, apatah lagi jika cerita seram, ganas atau ada adegan separa lucah (termasuklah kartun). Mengapa? Kajian menunjukkan bahawa tidur mereka akan terganggu, juga elemen-elemen yang tidak baik akan masuk ke dalam minda bawah sedar dan […]

PULANG KE KL 12 JAM WEY!!

Salam Bukan main happy baru2 nih Mommy cerita yang Mommy balik Kedah cuma 4 jam je. Boleh baca sini. So selepas cuti dari sehari sebelum raya (16/07/2015), maka semalam (19/07/2015), berangkatlah kami pulang ke KL semula. Bertolak selepas lunch & solat semua, around 330pm. Perjalanan mula2 lancar je. Mujur lah anak2 tidur je sepanjang jalan. […]

VIRAL : PERTUSSIS / BATUK KOKOL (WHOOPING COUGH)

Pertussis atau batuk kokol (whooping cough) adalah jangkitan bakteria akut melibatkan saluran pernafasan. Jangkitan Pertussis melibatkan sekurang-kurangnya 20 juta kes di seluruh dunia. Anggaran 90% daripada kes tersebut berlaku di negara membangun dengan 200,000 hingga 300,000 kematian setiap tahun. Agen penyebab: Bordetella pertussis. Cara jangkitan: Melalui udara daripada pernafasan orang yang dijangkiti. Tempoh pengeraman: Lazimnya […]

TIPS MEMILIH KUALI

Anda mahu berjimat dengan membeli kuali murahan, tetapi semuanya tidak tahan lama, dan anda terpaksa membeli kuali baru setiap tahun. Adakah ia berbaloi berbanding membeli satu kuali berkualiti terbaik yang tahan untuk bertahun-tahun, malah juga menyenangkan kerja memasak anda. Pertamanya, pilih kuali yang berkualiti tinggi dengan permukaan tidak melekat – ia mudah dibersihkan dan dapat […]