KAITAN EMOSI & PUTUS SUSU BADAN (WEAN OFF)

Assalamualaikum.

Semalam, 28/04/2015, Ariq Emir dah pun genap 2 tahun 5 bulan. Dia masih menyusu badan walaupun di rumah pengasuh dia memang minum susu botol (xreti hisap tapi lebih kepada menggigit puting smpai susu tu kua). Bagi cup, pengasuh xnak sebab lepas mnum susu tu, AE akan tertidur sendiri katanya.

Kenapa ya? Kenapa masyarakat macam pandang pelik orang menyusu lebih dari 2y nih? Dalam Islam bukan ke minima 2 tahun? Maksima 3 tahun?

Erm.. Bukan x nak. Tapi x ready lagi.

Mommy pernah cakap NO masa dia datang baring kat riba.

Cuba tekan baju supaya dia x dapat selak.

Ngamuk bukan main.

Mommy yakin, he’s not ready. YET.

Kalau asik keep on say NO, what if kalau HATI DIA TERLUKA? DIA BERDENDAM? DIA LEPASKAN EMOSI melalui TANTRUM/CRANKY?

Sape cakap Mommy x stress?

Stress pk tau.

Ada yang sajes letak jadam, letak asam jawa, etc. Tapi hati & minda Mommy mungkin sama cam AE now. Belum READY.

Sebut wean off memang mudah. Nak buat tu yang susah?

Carigali doa pemutus susu. Memang ada. Tapi..

ALLAH.
Berikan kekuatan buat Mommy & AE. Bagi kami sama2 RELA stop susu badan nih.

NOT EASY. BUT NEVER GIVE UP.
Mommy sentiasa doa yang terbaik untuk adik..

 

*mata masuk habuk*

Regards,
Mommy Hannah Damia ‘n’ Ariq Emir
Important :
– Declaration of images are the intellectual or personal property of the blog owner; YB Shehan.
– Declaration of image usage is strictly prohibited without the written consent of the blog owner; YB Shehan. Failing which may result in possible legal action against the involved party using the image.
– Declaration of editing or removing the watermark on image(s) is strictly prohibited and automatically qualifies as breach of intellectual property of the blog owner; YB Shehan.

Leave a Reply

CommentLuv badge

This blog is kept spam free by WP-SpamFree.