banner KBBA9
Naracards Korea-Seoul Set

UBAN DI ‘USIA MUDA’

Assalamualaikum.
Teringin nak gali info nih. Sebab hari tu terjumpa kat kepala. Kuikuikui. Yeay. Ada alasan nak inai rambut. Hahaha. Jangan nak kutuk Mommy ye? Dosa.

Ala.. xhairan pun ada uban ke x. Sebab so far, xde la dok menggaru pun. Mommy rasa keturunan kot. Sebab mak Mommy memang ada uban awal.

Zaman Mommy kat uni dulu, age Mommy area 20an dah tengok ada kawan yang dah beruban. So Mommy age 30an, baru ada, so ok la kan. Tua dah ni. Sedar diri. Hiii

Nak cari sebab jap.

Dari Utusan:

UBAN bukan lagi dikaitkan dengan proses penuaan walaupun sebelum ini hanya mereka yang berusia saja mempunyainya. Melayari Internet semasa mencari maklumat mengenai uban, penulis terserempak ramai remaja yang mengadu rambut beruban malah ada yang ditumbuhi uban seawal usia 13 tahun. Justeru mereka sibuk mencari penawar bagi menangani masalah itu.
Walaupun mewarnakan rambut adalah salah satu alternatif bagi mereka yang beruban tapi puncanya perlu diketahui dan ditangani. Kajian yang dijalankan mendapati kepadatan warna rambut ditentukan oleh jumlah melanin yang dihasilkan oleh badan.
Biasanya, pada zaman kanak-kanak dan remaja, melanin boleh dihasilkan dengan jumlah yang banyak.
Namun apabila umur semakin meningkat, kebolehan semula jadi untuk menghasilkan melanin mula berkurangan dan akhirnya kepala akan dipenuhi uban.
Punca rambut beruban yang paling utama adalah faktor genetik, iaitu ia diwarisi daripada ibu atau bapa.
Selain itu, rambut beruban juga boleh disebabkan oleh kurangnya zat besi dan zink atau penggunaan ubat-ubatan.
Menurut Pakar Runding Dermatologi, Pusat Perubatan Prince Court, Dr. Guru Ratnavelu, uban yang muncul pada usia muda biasanya disebabkan oleh faktor nutrisi tidak seimbang.
“Nutrisi tidak seimbang seperti pengambilan makanan segera secara kerap boleh menyebabkan pengeluaran pigmen pewarna rambut yang dinamakan melamin terbantut. “Pigmen berkenaan dihasilkan oleh sel tubuh yang dikenali sebagai melanosit dan rambut menjadi putih kerana melanosit tidak lagi menghasilkan melanin,” katanya.
(ark.. mommy x makan makanan segera pun. tp nutrisi x seimbang tu mungkin sebab main makan je x pk nutrisi. kdg sayur xde, lauk2 je ada.. huu)
Biasanya pengeluaran pigmen yang terhenti hanya bersifat sementara bagi mereka yang kekurangan nutrisi.
Jika mendapat nutrisi yang seimbang, secara automatik, pengeluaran pigmen akan kembali normal dan rambut putih akan hilang dengan sendirinya dan kembali menjadi hitam.
(haaaa..fuhhh!!! kena makan nutrisi seimbang lepas nih)
“Ini jika uban berlaku kerana kekurangan nutrisi,” katanya.
Dr. Guru berkata, nutrisi yang tidak seimbang bukan hanya menyebabkan uban tetapi juga mengganggu kesihatan rambut secara umum. Itu sebabnya kanak-kanak yang mengalami gangguan gizi yang teruk, rambutnya kelihatan kemerahan dan tidak sihat. Dr. Guru berkata, ini biasanya dapat dilihat di negara-negara dunia ketiga yang mengalami masalah kebuluran.
“Pengambilan gizi yang cukup saja tidak menjadi jika terdapat gangguan fisiologi yang menyebabkan nutrisi tidak dapat diserap dengan baik sehingga makanan bergizi terbuang begitu saja,” katanya.
Bagaimanapun keadaan agak berbeza jika uban disebabkan oleh keturunan.
Selain makanan seimbang, faktor keturunan juga adalah penyebab yang paling biasa munculnya uban pada usia muda. Informasi mengenai rambut putih yang tumbuh lebih awal tersimpan di dalam gen.
Ini bererti bila ibu bapa dan saudara terdekat mula beruban pada usia muda, kemungkinan untuk cepat beruban akan lebih besar.
Adakah penggunaan sesetengah syampu membawa kepada uban? Dr. Guru berkata, syampu tidak ada kena mengena dengan uban. “Pengambilan ubat-ubatan misalnya ubat anti malaria seperti Chloroquine boleh membawa kepada kemunculan uban,” katanya.
Malah beliau berkata, terdapat juga pesakit yang tiba-tiba saja mempunyai rambut beruban disebabkan gangguan fisiologi. Dr. Guru berkata, punca mengenai fenomena berkenaan masih belum dapat dijelaskan sehingga kini

Gaya hidup yang sihat juga turut menyumbang dalam melambatkan tumbuhnya uban.
“Bagi melambatkan proses rambut beruban seeloknya amalkan gaya hidup sihat dengan makanan seimbang dan lakukan senaman.

Menyentuh mengenai mereka yang mewarnakan rambut bagi menutup uban, Dr. Guru berkata, mewarna rambut tidak mendatangkan kesan negatif. “Malah ini akan memberikan keuntungan kepada ekonomi negara,” katanya.
(aik.. untung ekonomi negara????? huu)

Mengenai kaedah tradisional menggunakan minyak kelapa atau minyak zaitun pada kulit kepala, Dr. Guru berkata, ini satu cara untuk mengurangkan rambut kering. “Ini baik bagi negara tropika yang panas , penggunaan minyak pada rambut akan melembapkan kulit kepala dan membuatkan rambut lebih sihat,” katanya.
Bagaimanapun tidak terdapat bukti dimana kaedah tradisional dapat menghentikan pengeluaran uban.

Dr. Guru berkata, sebenarnya tiada ubat bagi uban kecuali mereka harus mengamalkan gaya hidup sihat dengan pemakanan seimbang dan lakukan senaman dari awal.

Tu je.

Makanan seimbang.

Gaya hidup sihat.
Senaman.

Hmmmmmmmmmmmmmmmmmmm

Ada x yang pernah tengok kanak2 ada uban? Boleh baca info kat SINI.

Regards,
Mommy Hannah Damia ‘n’ Ariq Emir
Important :
– Declaration of images are the intellectual or personal property of the blog owner; YB Shehan.
– Declaration of image usage is strictly prohibited without the written consent of the blog owner; YB Shehan. Failing which may result in possible legal action against the involved party using the image.
– Declaration of editing or removing the watermark on image(s) is strictly prohibited and automatically qualifies as breach of intellectual property of the blog owner; YB Shehan.

(Visited 294 times, 1 visits today)

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Related Post

JANGAN PERTIKAI HAK NORA

NORA: NORA X KIRA!! NORA NAK WAT REBONDING JUGAK!!! SETH: ALA.. SAYANG DAH CANTIK

LET GO YOUR STUFF.. GROUP BARU!

Assalamualaikum. Banyak x barang korang dalam store? Mommy banyakkkkkkkkkkk.. Nak clear2kan apa yang patut.

WORDLESS WEDNESDAY #38

soon!! (Visited 4 times, 1 visits today)<div style="margin-top: 0px; margin-bottom: 0px;" class="sharethis-inline-share-buttons" data-url=https://shehanzstudio.com/2012/11/wordless-wednesday-38.html/></div>

error: Content is protected !!