BAHAYA AJINOMOTO & PENGAJARAN BATUK FLU TERUK

Assalamualaikum.
Ya! Mommy benci Ajinomoto. X dinafikan most kedai memang akan letak pak aji nih. Tapi, tekak Mommy nih spesel. Dia ada carta sendiri. Carta “boleh tahan lagi” atau “mampoih dah aku lepas makan nih”

So, Mommy paling x suka last carta tu.

Kalau korang masih lagi x sedar2 bahaya ajinomoto tu, cer gugel sendiri dengan keyword “BAHAYA AJINOMOTO“. Kalau malas sangat, tekan je link kat keyword Mommy cakap tu. Mommy dah tolong link kan ke gugel dah. Suka kan org suap? Hoho.

Ni dah almost 1 week ku batuk selsema dek penangan AJINOMOTO.

Sekian lama Mommy x sakit teruk begini. Rasanya last sakit teruk batuk flu ni masa preg Hannah je kut. Ini nak sentuh dada pun rasa mcm dah lebam.

Batuk dah mcm batuk kering. Flu xyah cakap la.

Pengajaran yang Mommy dapat nih, leh jadi panduan penting untuk anak2 atau dewasa pun boleh jugak

1. Pastikan sejurus bermulanya nak batuk, waktu tu jugak minum air! Samada ia akan membantutkan perasaan nak batuk, atau ia akan jadi jadikan kita x gatal tekak masa tu. INGAT BATUK, INGAT AIR!
2. Untuk anak2, pastikan steam & buat percussion (tepuk) yang Mommy agung2kan sangat tips tu untuk anak2.
3. Mommy sapu Pati Batook Ori di dada, tekak & hidung.
4. Dewasa boleh cuba macam2 ubat batuk tapi Mommy reject sebab Mommy still bfeed anak2, plus ubat batuk x ok sangat pun. Anak2 leh cuba amalkan supplemen EFFICAS CARE yang selamat untuk toddler & dewasa. Ia bukan sekadar utk asthma, tapi selalunya anak2 yang kerap kena bronkitis tu, memang ok sangatlah cuba.
5. Mommy cover dengan 2 jenis candy nih. Herbal & Fisherman (sugar free). Anak2 opkos x boleh. Anak2 fokus no 1, 2 , 3 & 4 sahaja.
Ini bukan Fisherman biasa tu. Dia mcm lebih sedap sket. Memang leh control batuk sket la.
 Ini pun sama gak. Tido malam, ku amek ni dulu.
 Pastikan ini sentiasa di tangan anda. Sebab lepas anda rasa nak batuk & flu tu, pasti pegang tisu & bahan buangan tu, so gunalah ia..
6. Mommy minum 100 plus jugak.
Harap lepas ni cepatlah sihat. But, petua no 1 tu memang wajib dibuat. Air memang mbantu. Jangan dicari air ais plak.
Regards,
Mommy Hannah Damia ‘n’ Ariq Emir
Important :
– Declaration of images are the intellectual or personal property of the blog owner; YB Shehan.
– Declaration of image usage is strictly prohibited without the written consent of the blog owner; YB Shehan. Failing which may result in possible legal action against the involved party using the image.
– Declaration of editing or removing the watermark on image(s) is strictly prohibited and automatically qualifies as breach of intellectual property of the blog owner; YB Shehan.

Leave a Reply

CommentLuv badge

This blog is kept spam free by WP-SpamFree.