THALASSEMIA : FAMILY SCREENING

Assalamualaikum.

Mommy ada cte pasal ARIQ disahkan pembawa/carrier Alpha Minor Thalassemia kat entry INI.

Start dgn kes anak prolong jaundis > demam kerap > masa 9m jadi cam ‘putih’ sgt (xtau ianya ialah pucat) & selalu cranky > 10m dpt tau anemia sket > doc ingat kurang iron > baru tau small red blood cell tu adalah tanda talasemia, bukannya kurang iron > buat screen test (DNA Analysis) > kompem Alpha Minor Thal (nasib baik bukan Beta Thal/Major Thal/Thal Disease itu -haih mcm2 nama).

& now..

kenapa mommy, daddy & hannah pun kena buat screening for talasemia jugak!

Sori mgkn panjang tapi easy to understand sebab Mommy ckp BM. BI sket2 ja.

Sedikit info buat anda melalui gambar ni..


(tekan gambar untuk lebih jelas)

Dan inilah sebabnya, kami ber-4 PERLU buat screen test for Thal jugak!

p/s : Mommy xnak cakap pasal BETA THALASSEMIA (penyakit @ thalassemia disease @ ada juga panggil Thalassemia Major) di sini sebab xde kaitan.

Gambar masa tengah tunggu turn nak daftar. Bapak lama!

Gambar masa tengah tunggu turn nak amek darah.

Turn adik dah lepas. Kakak komplen
“eh Mommy.. adik nangis. kenapa adik nangis tu?”

Mommy jawab

“ohh.. nurse nak amek darah kejap. sikit je. Jap lagi kakak pulak”

Kakak reply
“aa.. xnak mommy! xbaik macam tu. (sambil nangis)”

Kelakar. Tapi kesian. Mommy cakap sikit aje. Kakak kan kuat!
X layan dah.

Masa nurse dtg ajak, dah nangis kuat2 dah. Meraung2. Rupanya kena cucuk 2 tempat kt tangan tu

Sampai turn Mommy, xde masalah. Baru letak tangan, dah nampak urat hijau. Ahahaha. Tinggal x koyak baju je ala2 hulk. Eh.

Masa keluar tu, tunjuk la kat Kakak. “Kakak.. kita sama ni. Mommy x sakit pun??”

Kakak tenang. “oo. sama. Mommy jangan nangis ok?”

Uik. Kita plak kena. Huuu

Bila sampai turn Daddy, 3 tempat kena. Kihkih. Liat sangat urat nak timbul tu.

Memandangkan AE dah lama cabut ‘tanda’ tu, kami ber 3 je la tayang jap.

Sejarah 25 Nov 2014 @ Hosp Ampang

Kenapa kena test nih??

1. Family Planning

 – kalau suami isteri adalah Carrier/Trait/Pembawa, possibility anak dapat Beta Thal tu ada.
– kalau salah seorang dari suami isteri adalah Carrier/Trait/Pembawa, possibility anak jadi Carrier tu ada.
2. Kesihatan Masa Pregnant
– kalau isteri/ibu Carrier, ada keberangkalian develop Anemia masa pregnancy. Ini sangat penting!

3. Kesihatan Diri
yang ni mommy copy paste
– When a trait carrier has a blood test, their red blood cells may appear smaller than what is normal. Knowing that you carry the trait for thalassemia can prevent you from having unnecessary diagnostic tests.
– Doctors often mistake being a carrier for thalassemia as having iron deficient anemia, due to the small size of red blood cells. Therefore, they often prescribe iron supplements. Iron supplements may result in excess iron, which can collect in many areas of the body causing organ damage. Carriers should only take iron supplements if a blood test (serum iron) shows they are iron deficient.
– Ok sedikit info mengenai Iron nih, AE hari tu pun sebelum tau dia ada Alpha Thal nih, doc ckp kurang iron. Dok makan iron segala la. Tapi, lepas dpt tau Alpha Thal, iron supplemen kena stop & kena makan zat secara balance shj. Xle lebih iron atau apa2. Kena hati2 psl nih.
************

Kesan apabila kita buat test nih (DNA Analysis in the Screening for Thalassemia), kita at least bersedia dengan sebarang kemungkinan. Once Mommy dapat result nanti (bulan 4, 2015), Mommy kena alert lah!
So….

Mommy terpaksa jadi BAKAL MAK MENTUA YANG CEREWET!

Kenapa??

Kita guna AE sebagai contoh sebab dia sorang je yang dapat tau result sbg Carrier Alpha Minor Thal (bukan penyakit) tu..

1. Alpha Thal Carrier and Non Carrier

If a couple are tested and only one partner proves to be a carrier then there is no danger to their children.
In each pregnancy there is a 1 in 2 chance that the child will carry alpha zero thalassaemia.
FAQ abt alpha zero thalassemia – read here

2. Alpha Thal Carrier & Alpha Thal Carrier
If both partners are carriers then there is a 1 in 4 chance of each pregnancy to produce a child with Alpha Zero thalassaemia major.This is a very serious anaemia that develops in the unborn baby and it can only happen when both parents carry alpha zero thalassaemia.
Genetic counselling is suggested to discuss the several options open for having a healthy family. If after full discussion the couple decide to undertake a pregnancy, the mother can be offered pre-natal testing for the disorder.
3. Beta Thal Carrier & Beta Thal Carrier (ini xde kaitan dengan Ariq, tp utk info je)
If a couple are tested and one partner proves to be a carrier then there is no danger to their children (same as Pic 1). If both partners are carriers there is a 25% chance of each pregnancy to produce a child with beta thalassemia major.

Sources
thalassemia.com

ukts.org

Harap semua sudi doakan buat family Mommy yg baik2 aje.

Minta maaf kat bakal isteri AE siap2. Mak mentua kamu memilih nanti. Hikhik

If Mommy atau Daddy disahkan carrier nanti, whole of our family sebenarnya kena buat test jugak. Sebab? Baca sebab di atas ya.

Ini status panjang tapi simple untuk faham.

**********************************************

UPDATE BARU:
24/02/2015

ALHAMDULILLAH! FINAL RESULT : KAMI BEBAS THALASSEMIA

Baca SINI untuk sepenuhnya.

Regards, Mommy Hannah Damia & Ariq Emir

#SAYAJUAL #ROSETYARA

SERENDAH RM30 SETIAP BULAN

2 Comments

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*


CommentLuv badge

This blog is kept spam free by WP-SpamFree.