TODDLER ACTIVITY : FOR LIL HD (CUTnGLUE)

Malam tadi (18112013) dah start beraktiviti dgn Hannah Damia Haris Anuar. Menggunting (masih berusaha lagi), gam & melekat. Gunakan gambar apa2 sebagai jigsaw puzzle & beliau akan letak tempat yang sepatutnya.. Setel tu, mewarna pulak. Termasuk menggunakan berus untuk warna air. Apa aktiviti lagi yang boleh korang buat untuk anak?
Aktiviti 1: Gunting & Susun

Jom tengok HD. Mommy cari gambar elmo, gunting & tampal mengikut contoh gambar asal. Mommy gunakan drawing pad untuk lekatkan hasil2 kerja beliau. 
Mommy sengaja suh kakak start susun…
Jom tengok gelagat kakak HD kt vid IG nih. Beliau try nak tiru gambar sebenar ELMO. Hahaha.. Klik http://instagram.com/p/g230NkCY0G/
Hasilnya……
Hahahaha.. Kakak.. U r trully right!! Sebab, Mommy letak gambar tu kat atas n kakak start susun mata dari bawah. Bila mai kt mulut, kakak betul2 tiru sebijik keadaan mulut Elmo jika dipandang dari kedudukan kakak kan??? Cuba korang tengok. Kan??? Hahahaha.. Baiklah..
Kita namakan ia Elmo sedih atau Elmo Misai A Galak. Hehehe
Bijak kakak!!
Aktiviti 2: Gam & Tampal

Jika sebelum ni Mommy pernah buat aktiviti dengan HD menggunakan kertas warna & gam yang melekit2 & berair tu, HD memang x berminat sebab beliau x suka something yang bisa buat beliau jadi kotor. Hehehe.. Adoi.. Payah sungguh. Kali ni, Mommy kena beli jns stick glue, so, barula dapat snap gambar2 aktiviti dengan beliau malam tadi. Hahahaha..
Pulun kakak pulun!!! (Orang Kedah kata)
Lama btul nak gam hidung je pn. huuuu
Akhirnya siap jugaklah..
Setel tu, kita move on aktiviti lain pulak.
Aktiviti 3: Melukis & Mewarna
Mommy suh lukis round, square, triangle. Tapi, dia tau lukis round je. Ok la tu. Paham jugak la. Hehehe.. Almaklumla.. main tab je before. Mana kan sama dgn praktikal. So, kita asah. Lepas nih sure boleh kan Kakak? Setiap anak kan perkembangan lain2. Yakin dengan anak sndiri (nasihat Mommy kepada diri Mommy sendiri..heheh)
Lepas melukis, kita start mewarna menggunakan pensil warna. Tapi, zaman Mommy kecik2 dlu, suka betul pensil kaler yang lepas tu boleh guna air pulak tu. Brand Faber Castell tu. Siap ada berus percuma lagi. Senang sket.
Punya khusyuk.. kaler.. kaler dan kaler sampai nak tertembus dah kertas tu. Hahahaha
Sambil dia buat tu, Mommy keep on telling her, “this one Round, Square, Triangle” Dia repeat after me. Insya Allah. Kalau selalu gini, ok dah.
Aktiviti 4: Jigsaw puzzle, Cut & Glue
Mommy cari gambar yang boleh buat ala2 jigsaw puzzle nih. Kemudian pilih kawasan yang dia boleh buat pilihan, kemudian letak tempat betul. Contohnya, gambar bawah nih. Donald Duck. Xde mulut. So, dia ambil mulut yang telah digunting & tampal kt gambar Donald Duck tu. Sama macam riben Minnie, perut Mickey & ais krim Donald Duck Junior.
Tengok vid beliau tampal nih http://instagram.com/p/g3KXJvCY6H/
Gambar lain pulak, apple, lemon, tomato & ice cream.
Vid beliau tampal nih http://instagram.com/p/g279sKiY4h/
Very Good la kakak!!!
Adik Ariq Emir? Si budak ticik ni ok aje, cuma dah 2 malam Mommy suffer kesakitan akibat gigitan gigi kapak adik tu masa menyusu. Gahhhh! Beli n.shield pn dia tarak mau..
“Tipu punya la Mommy. Jangan nak auta adik r!!” katanyaa… T_T
“Tapi, Mommy saje je xmo kasi adik minum kerap kan malam ni? Xpe la, Mommy. Adik makan tiger dulu ah”
“Awat x sedap eh Mommy”
terus terkam Mommy.. T_T
Adik plzzzz jangan gigit k!!
Mommy stop aktiviti2 tersebut & suh kakak main plak.. Tapi, dia ke bilik studi & ambil buku shapes ni pulak..
Nampak Ring Shape nih, dia terus nyanyi “epi beday tu uuuuuuu”
ok kakak. Mommy dah ada oven sekarang. Nanti Mommy wt kek. Hehehe
Mommy dah ready gambar2 lain lagi untuk kita tampal lagi malam nanti ya kakak..
Dalam ms yang sama, Mommy kna sediakan stuff untuk sambut birthday adik nih. Almaklumla.. DIY Mommy. Semua nak buat sendiri. Hehehehe
Regards, Mommy Hannah Damia & Ariq Emir

Leave a Reply

CommentLuv badge