BABY DAH 6 BULAN.. NAK MAKAN APA??

Kerap sangat soalan tu ditanya. X salah pun tanya. Sebab Mommy dulu pn tanya jugak. Cuma masa HD dulu, jawapannya CERELEC. Haih.. Kalau la leh patah balik. Nasib baik la masa 10m Mommy dah sedar dunia sket. Mommy terjumpa kawan2 yang boleh digelar Fantastic 5. Bukan Mommy yang gelar.. Tapi kat cni. Hehehehe.. cerita Fantastic 5 itu sila klik
Untuk pengetahuan korang, sehingga tarikh hari ini i.e 1 AUG 2013, anak Mommy si HDAE tu masing2 dah masuk 2tahun10bulan2hari & 8bulan4hari. Mommy masih berperang dengan HD yang sangat PE (picky eater) sejak 1tahun lebih umurnya. Erm. Nak kata salah Mommy pn mungkin gak kot. Sebab x pelbagaikan menu. Tapi, bila dipelbagaikan, xmo cuba jugak. Beliau tgk, pastu xmo. Adoi.. Ditambah plak selepas tu penyakit M Mommy melanda ketika preggy kan si AE. Dapur memang kad-dang kad-dang je masuk. Arghhh.. Struggle lah Mommy sekarang nih nak cari resipi apa lagi yang HD suka.
Tapi, ketika adik AE mencecah umur 8 bulan baru2 ni (28 July 2013), doa Mommy dimakbulkan akhirnya. Mommy berdoa moga HD sudi buka mulut untuk menjamah SELAIN nasi with sup ayam, oat with fruits, nasi lemak, chawanmushi, nasi dengan sup sayur bening, nasi dengan sayur lemak ubi manis, nasi dengan so’un dan pucuk, nasi dengan sup bayam & nasi dgn telur rebus. Yang penting NASI tu TIDAK MEMPUNYAI WARNA LAIN SELAIN CLEAR COLOUR.. (PUTIH JERNIH) #Eh.. banyak jugak beliau mau makan sbnrnya. Patut r moncit je. Hehehe
So, ini makanan HD pada hari tu.. Yeayyyyy!!! PASTA WITH BROCCOLI & EGG.
Cara masak sangat simple. Tumis bawang putih, masuk air, masuk pasta, pasta dah lembut, masuk brokoli. Last sekali masuk telur. Kalau 2y above nih, dh bleh letak pinch of salt la ye. Kang tawar, xmo plak anakanda beta nih.. #cerewetcamMommynampaknya.
Nah haih. Hashtag itu habit. Heeee
Since ada warna2 di situ (hijau kuning warna bendera Kedah yeay! eh..), so Mommy terpaksa blend sket. Baru beliau mau makan. Ololo.. baby sangat kakak nih!! Hasilnya memang x cukup 1 plate. huhuhuhu
**********
back to the topic.. apa nak beri utk baby? Jom folo carta nih..
So, since AE cuma menyusu badan sepenuhnya sehingga sekarang, adalah kurang wajar jika Mommy terus hadiahkan beliau makan durian. Tihihihi. Marilah perlahankan gear kereta anda. Slow2 & stop sekejap pn xpa untuk belajar.
AE mula makan 8 June 2013 iaitu ketika beliau berusia 6 bulan 11 hari. Reason delay? Ariq demam sehari sebelum beliau mencecah umur 6 bulan. Demam beralih bulan la kan?
Ini gambar 1st beliau mula makan..
xde muka pelik sepanjang bagi. redha je telan. heee. mungkin sebab pernah makan ubat demam kot. tskk tskk
Nak tengok aksi2 AE makan sepanjang umur 6 bulan sehingga 8 bulan (sekarang), boleh tengok kat SINI.
**********
RESIPI UNTUK BAYI 6 BULAN BERSERTA TUTORIAL
(sila klik TAJUK GAMBAR yang diberikan untuk info & tutorial)
PENTING: SEBELUM KENALKAN SATU2 JENIS MAKANAN, KAEDAH ‘4-DAYS-WAIT-RULE’ PERLU DIPRAKTIKKAN.
Ini untuk mengesan jika ada sebarang alahan seperti ruam, cirit birit, sembelit, etc. Jika hari kedua contohnya, ada ruam2 timbul, korang leh stop dulu food tersebut. So, mulakan food lain pulak & masih guna kaedah yang sama. Jika hari ke 4 xde pa pe yang pelik berlaku, maka MAKANAN TERSEBUT LULUS DENGAN ANAK ANDA
Item Mommy guna boleh tengok SINI : PERALATAN
steam+blend+filter
steam+blend+filter
just mash!
steam+blend+filter
just mash!
**********
RESIPI UNTUK BAYI 7 BULAN BERSERTA TUTORIAL
(sila klik TAJUK GAMBAR yang diberikan untuk info & tutorial)
**food masa 6m boleh jugak ye makan masa 7m. Jangan takut. hihi
Mommy’s style: Intro rice with dates/kurma = SUCCESS!!
Eat with rice. Pilih jenis bertangkai untuk elak kemanisan melampau. Jenis kurma madu x perlulah..
Boleh dimakan begitu sahaja atau bersama nasi.
Pilih jenis organik either rolled oat (perlu masak) atau instant (travel). Yang penting, organik!
Mommy’s style: Intro peas with raisin & rice.
Mommy’s style: Intro raisin with peas & rice.
**********
RESIPI UNTUK BAYI 8 BULAN BERSERTA TUTORIAL
(sila klik TAJUK GAMBAR yang diberikan untuk info & tutorial)
**food masa 6m & 7m boleh jugak ye makan masa 8m. Jangan takut. hihi

Mommy’s style: Intro plum with apple puree, kurma & rice.
Maka, cukup sekadar ini dahulu. Memandangkan plum nih Mommy baru kenalkan masa 8m (1Aug2013), so kita tunggu hari ke 5 untuk intro food lain pulak.
LABEL : 6 MONTHS, 7 MONTHS, 8 MONTHS, APPLE, AVOCADO, BABY, BANANA, HOMEMADE FOOD FOR HDAE, PEAR, PUMPKIN, PUREE, SOLID FOOD, RICE, KURMA, DATES, PRUNE, FRESH PRUNE, SWEET POTATO, OAT, PEAS, RAISIN, PLUM

Tq sudi baca. Regards, Mommy Hannah Damia & Ariq Emir

Leave a Reply

CommentLuv badge

This blog is kept spam free by WP-SpamFree.