PENYAKIT TANGAN, KAKI DAN MULUT [HFMD]

Penyakit tangan, kaki dan mulut disebabkan oleh virus (kumpulan enterovirus) yang biasanya menjangkiti kanak-kanak di bawah umur 5 tahun. Jangkitan ini berlaku disebabkan tidak mengamalkan kebersihan diri yang baik dan berada di tempat atau persekitaran yang sesak. Penyakit ini dijangkiti melalui kontak secara langsung dengan pesakit serta melalui najis, air liur dan lelehan dari hidung […]

JEREBU : PANDUAN KESIHATAN UNTUK ANDA

Apakah Jerebu? gugel image Jerebu ialah satu fenomena yang disebabkan oleh kewujudan banyak partikel-partikel kecil yang tidak boleh dilihat oleh mata kasar dan terapung-apung di udara. Partikel-partikel ini mungkin berasal secara semula jadi ataupun kesan sampingan daripada aktiviti manusia. Apabila partikel-partikel ini wujud dalam kuantiti yang banyak dan berkelompok ianya boleh menyekat pancaran cahaya matahari […]

HANNAH DAMIA DEMAM!

Umur HD now dah hampir 2 tahun dah. End of this month la.. 30 September nih. Berharap sangat beliau xdemam time birthday dia tu. Sebab dah macam2 jadual sudah diatur. Huuuuu Semalam, Mommy MC sebab beliau demam panas gegiler. Tahap 40.3.. Ha.. Jenuh! Memang tinggi sangat tu.. Hari Isnin tu, lepas maghrib, dia dh start […]

MASAK DI HUJUNG MINGGU

Boleh bilang, berapa kali je Mommy masuk dapo time preg nih. Xtau la apa yang maleh bebenor. Pernah skali, Mommy masak sambal ayam. Lps tu terus pitam. Kihkih.. Nak gigih lama2 pn xle.. Cepat letih. So, bukan kes malas semata lah yer.. Hehehehe This weekend, Daddy kena outstation hari Sabtu. Poie Soromban.. Mommy dah janji […]

DAPAT JUGAK AKHIRNYA!!

Benda ini merupakan idaman HD setiap kali kami ke Aeon Keramat AU2. Setiap kali ternampak ada budak lalu tepi dia dengan benda ini, sure dia akan cuba kejar & berjalan di tepi budak tu.. Apa dia?? Ini dia.. Bes nih Mommy!! Hehehe.. Memang dia teruja sangat boleh naik akhirnya. Sebab, x pernah kami dapat nak […]

SEBAB SUSU BADAN BOLEH KURANG

10 SEBAB SUSU BADAN BOLEH KURANG: Secara teorinya, susu badan akan mengikuti keperluan bayi, tapi nyata ia tak semudah teori, bila dah mula bekerja, ramai ibu yang mendapati demand = supply, atau keperluan anak melebihi yg ibu dapat pam & bekalkan setiap hari. Benarkah hal sebegini boleh berlaku? Dan kenapa? Jom kita tengok puncanya… 1- […]

KECINTAAN TERBARU : SHAWL

♥ Al-Humaira Contemporary Itulah ‘kedai’ pertama yang Mommy beria2 nak pegi shopping tudung sebelum raya. Nk beli online, asik sold out ja.. Tu yang decide nak pegi kedai dorg kat Kota Damansara tu.. Sebelum nih, tudung macam2. Lebih suka jenis tudung ekspres. Main sarung je.. Ariani ke, Rumah Tudung ke, Nur Kasih ke. Jenis2 yang […]