BREASTMILK PLASTIC SEALER / STORAGE LINERS

Kalau nak jimat ruang dalam peti sejuk, disarankan guna breastmilk plastic sealer / storage liners instead of storage bottle. Melainkan, kalian ada bajet lebih untuk beli DF (Deep Freezer) utk simpan stok susu semata2.
Kebaikannya:
Jimatkan ruang dalam peti
Murah
Mudah dibawa dalam cooler bag sebab ringan
Terus guna (x perlu sterilize)
Pakai buang
Ada ziplock
Yang xde, leh seal sendiri (guna getah / sealer machine)
Kekurangan:
Kena chill, kendian masukkan dalam botol susu (ambil masa). Tapi bukan alasan kan??
Ini antara perbincangan Mommy kat KIM lagi hari nih..
So, Mommy dah dapat basic idea dah. Selain menjimatkan wang, ia juga menjimatkan ruang. Malah, menjimatkan air liur Hubby/Mak kita yang tengok peti sejuk xle muat lauk2 mentah. hehehehe
Selain itu, idea ziplock bag ini juga sangat sesuai untuk penyediaan frozen solid food utk baby kita!
Baca sini untuk TEMPOH PENYIMPANAN EBM

Ketahui istilah2 penting untuk susu yang diperah

EBM = Expressed Breast Milk
Fresh EBM = Susu yg baru diperah
Chilled EBM = Susu yg dah perah, disejukkan bhgn sejuk (bukan beku). Chilled EBM akan membentuk dua lapisan, ia bukan basi
Frozen EBM = Susu yg simpan dlm tempat beku

AWAS

susu yang dah dicairkan tidak boleh dibekukan semula
susu yang dipanaskan tidak boleh disimpan sejuk semula

(sumber)

Leave a Reply

CommentLuv badge