SELESAI SATU MASALAH..ALHAMDULILLAH

Stress giler Mommy semalam, sampai masalah keputihan pn makin menjadi2. Dah 2 kali p klinik, masih x ok. Stress sgt Mommy nih kan??

Semalam Mommy bebel pasal nih. Cer tekan sini kalau nak baca.

So, semalam Mommy amek half day petang utk ke Klinik. Balik dari Klinik, Mommy pusing2 sekitar area umah Mommy nak cari nursery. Mula2 Mommy pegi satu nursery nih, nama dia “T..T..”[rahsia sket], dr luar dh dengar tengking. Ermm.. Cuba positif minda sbb waktu tu baru around 430pm. Mgkn budak2 tgh aktif skrg nih. Mommy ketuk & senyum. Ngee… Ramainyaaaaaa.. Tengah sibuk makan. Mommy say sorry sebab kacau time tu. Hehehe. Kalau x survey time cmnih, mmg xtau keadaannya cmna.. Well, dorg tgh mop lantai. Bgs.. Hari2 mop nih. So, kiranya mak bapak nak dtg ambil nt, dh tgk bersih dh.. Budak2 kt bhgn dapur tgh makan. Ada gate. Tapi, org Kedah ckp, merenyut budak2.. Maksudnya, ramai sgt yg lebih kurang sama baya. Hati x keruan & xbapa sedap hati. Penjaga plak Indon. Alamak! Owner Melayu. Dengar cite tgh preg. Ke dah dalam pantang. Ngeee. So, call owner & tanya fees. Dia cakap, utk umur HD tu, RM250.. Okla sebab kena tambah RM10 je dr yang sekarang. So, next…

Blok yang sama, cuma selang 2 tangga, Mommy jengah satu lagi nursery. Erm.. Lupa lak nama pe. Ketuk2, budak2 tgh bgelimpangan tido kt tgh2 hall. Mommy x kesah sbb Mommy tau keadaan rumah tu. Sebab, kalau stay dalam bilik, agak panas. So, kt hall la paling nyaman nak tido. Sunyi je. Gelap sket. Mmg nyenyak la tido. Mommy bilang2 budak, adala dalam 12 orang gtu. Ermm.. Cam besar2 je.. So, sembang2, dia ckp, dia accept 3 tahun ke atas je. Alamak! Melepas!

Kendian ke blok lain iaitu Nursery “O” [rahsia jgk]. Mula2 ketuk, pastu.. Ermm.. Pandang kat luar ada gerai kecik jual ice blended. Ok fine. Then, masa nak masuk, Mommy tengok, Alamak!! Merenyutttttttttt jugak!! Budak2 baru bljr mniarap pn bcampur ngan bdk lain jgk. Semua kat ctu.. Ayayai.. Baik crib pn tgh2 jalan. Hmm.. Camno nih. Mommy saja dok tengah jalan so dat bleh tgk bilik belakang. Ada baby baru lps pantang gak [3 bulan], tgh mnyusu. Alamak. Main sendal [letak] ngan kain ja??? Mommy tego, dia ckp, xpe Kak S ada. Ermm.. Kak S ada kt mana nya?? Ermmmm.. 4-50 kali kena pk nih. Semua kecik2, penjaga ada 4 katanya. Tapi, Mommy tgk ada 2 ja. Hmm.. Budak, more than 20.. Ermmmm

Mommy dah putus asa. Patah hati & xtau nak cari mana dah lagi. Ada sekali minggu lepas Mommy try test Nursery “B.. G” [rahsia jgk ek]. Faktor utama Mommy cam xle nak buat keputusan ialah, beliau xle consider OT start kul 7. Sebab Mommy kua opis pn kul 6. Mana bleh smpai sebelum 630. Kalau x jam, xpe la. Kalau jam? Mau 730 baru smpai ooo.. Lagi satu, dia bg cm ayat pedas sket. Hehehe.. Dia cakap “kalau nak jaga baby yang mcm2 perangai xpe lagi. Tapi, kalau mak bapak pn cerewet, ssh la. Nak kena jaga hati dua2”. Adoi.. Mommy belum buat apa2 lagi dah kena ayat gtu? Xkan sebab Mommy bgtau siap2 Mommy nak call kul 1 pn x bleh? Dah dikira cerewet kah? Aduyai.. Bgtau salah, x bgtau, ko kata aku nih cerewet jugak kang! Tapi, x nafi, nursery dia agak bgs la. Bersih. Cuma mahal sket. RM260. X masuk OT yang setiap 1 jam RM4. Setiap 5 minit, RM0.35 yang start counting dari kul 631PM. Hehehehe.. Mmg bniaga btul la..

Kecewa lagi. Mommy pegi ke Nursery yg HD duduk dr umur 3 bln smpai skrg. Mommy nyatakan dah putus asa sgt2. Muka x yah cakap, dah macam org x makan 10 hari. Lapo campur stress. Dah la lunch dalam keta. Makan la semulut dua, x lalu. Pastu stay kt klinik smpai dekat 4 jam.. Haishhh. Mommy banyak mengeluh sebab xtau nak lepas mana dah. Nak luah jgk!

Masa nak balik, HD pn dah salam pe sume, nanny HD ada tnjuk satu nursery kawan dia. Kat blok depan Blok Mommy.. So, Mommy pn try lagi. Kali nih bawak HD. Mula2 sampai, erm.. “Kemasnya kasut tersusun!” “Wah.. ada papan tanda bagitau susu baby mana yang dah abeh”. Ketuk. La.. Mmg muka yang Mommy kenal. Sebab pnh jumpa kt Nursery HD sblm nih. Dengar cte masa sembang ngan Nursery baru nih, katanya nanny HD dah offer suh dorg continue buat taska kt ctu. Maksudnya, nanny HD nih dah lama plan dah. Cuma x kabo. Sampai hati. Lagi 13 hari br nk bgtau nursery nak close. Demit!

So, nursery yang baru nih ada 2 penjaga. Baby kecik Cuma 2 org. Xnak ramai katanya. Budak2, banyak boboy. Hehehehe.. Abehla HD bguru dgn abang2 nt. Hehehe.. Xpe la. HD kalau marah ke apa, dia nangis trus ja sambil tnjuk. Hati Mommy tenang. Sies tenang. X nak cakap banyak, Mommy kata, nak la hantar HD kt cni. Boleh ke? Dia ckp, boleh. Leganya. Bayaran plak, xde Regis fee cm nursery lain. Cuma RM240 sebulan. HD dah 2y, harga dah kurang jd RM200 ja. Lega sgt. Mommy saja jenguk ke dalam bilik. Nampak 1 lagi staff tgh meriba baby utk bg susu. Wow!! Hati lagi berbunga2. Dia cm tkjut ja Mommy dtg. Tapi, dia bukan buat salah apa, so dia relek je la.. Hehehehe

Maka, pencarian Nursery Baru HD dah tamat. Bermula episode air mata la lepas nih. Harap2 HD mau la kt cikgu baru nanti. Amin. Doakan utk HD ya??

Leave a Reply

CommentLuv badge

This blog is kept spam free by WP-SpamFree.