KAITAN JATUH, DEMAM & KAHAK

Telah akibatkan HD masuk ward!!
KRONOLOGI
Hannah demam sejak petang 14.3.2012. Pegi klinik Ng dan Lee di Jusco W. Maju dgn alasan dmm. Suhu 38.5.. 
Pagi 15.3.2012 around 230, 4 & 530 gtu, beliau muntah. Dah rs pelik. Y ttba dmm. Y asik muntah2. Mcm ada kaitan dgn kejadian jatuh je. So, lps subuh, baru dpt tau yg smlm Hannah jatuh@terhantuk (xpasti cmne). Ermm.. Mommy pegi keje jap. Hati x senang langsung. Kawan2 FB smua nasihat bawa ke Pakar. Sbb HD demam & muntah.. So, decide ke Pusrawi. Balik amek HD dr Nursery. Otw ke Pusrawi, baru pasan. Aduyai.. jd gini pulak..
Masa di emergency, doc kt emergency tu ckp, pantau smpai tamat 24 jam. (muntah n demam tu bukan within 24h ke???) As if mcm salah je tlebih riso jumpa dia wktu tu. Sbb dia ckp, tgk Hannah cm ok jer. Aktif, leh jln, still boleh nangis, dh xde muntah dh, dmm xde dah sbb suhu 36 time tu, etc. Dia tnya, apa yg sy nk request. Sy ckp la buat la apa pn. Sy x belajar medic. Check kepala dia ke apa. Katanya, dia punya kiraan pekebenda ntah normal n xyh nk ber ct scan bagai, xyh nk jumpa paed skalipn. Unless, sy insist.. Maka, sy ckp, mmg nk jumpa!
HD masa di Kecemasan. Baru bgn tido..
Ketika tunggu giliran utk jumpa pakar kanak2, Hannah ttba muntah lagi sekali! See! See! Mommy dah ckp! Hannah x sht lg! Nsb baik nk jumpa paed! Klu x, mau ralat abeh! 
Dah jumpa, dr ruzini ckp, based on dia tgk Hannah, mcm sm apa yg doc mula2 tu ckp. Dia as if suh dtg klu hannah mcm xbermaya, xlarat la kiranya.. (what?urmm).. Katanya, hannah muntah bcoz KAHAK yg tlalu bnyk. So, buat la nebulizer.. Muntah lps sedut gas? Jauh sekali. So far, cuma dr nadir je yg bjaya buat dia muntah. Kendian, jumpa lg skali dgn dr ruzini. Dia ckp, mmg bcoz of kahak, i’Allah xde pa pe ngan jatuh tu. Dari satu sudut, mmg rs lega at least xyh pk bkn2.. Tp, sudut lain, ttap x puas ati! 
Xle duduk diam. Sebab tu doc kata dia aktif & x perlu scan kepala
Doc Ruzini kasi agen friso versi kecik punya sbb HD behave.. Yang depan paling kecik tu.. HD dah kumpul 4 ketul dah. Now jd 5.. Ermm.. actually, dah banyak sangat dah kumpul barcode. Xde masa je nk redeem. Heeee.. Satu kotak yang 1.3kg utk Step 3, 36 point tau. Huuuu
Malamnya, hannah demam lagi!!!
Gaya2 HD walaupun dlm demam sepanjang 3 hari nih
COOL FEVER? NO WAY LA KAT FOREHEAD. Kena letak kt tengah belakang badan. Huuu
HD demam selama 3 hari je. Pada hari Ahad, dh x demam dh..

1st Day @ Pusrawi, 19.03.2012
Hari Isnin, 19.3.2012 masa follow up, doc ruzini ckp, NO CHOICE! KENA ADMIT! ARGHHHH
Mommy request jgn drip. Doc tnya HD ada prob mkn ubat x? Since xde, xyah la drip. Lega x terkata! So, Mommy kena jaga satu hari nih sbb Daddy pegi keje. Amek bilik double bedded costs RM180. Berjiran dgn baby 8m.. Bgs maknye dtg tego.. Heee.. So, dlm ms yg sm, Mommy ada ajar teknik percussion i.e tepuk slps buat nebulizer. So, HD hari nih n mlm cuma neb n mkn ubat. Seb baik sng. Smbil duduk, selamber je dia hisap syringe. Ngeee
Gaya2 HD @ 1st Day @ Pusrawi
Mlmnya x bape bleh tdo. Biasala, bkn kt umah..
********************************
2nd Day @ Pusrawi, 20.03.2012
Sok pagi, gilir ngan Daddy. Daddy jaga waktu siang.. Mommy kena pegi keje. Sementara tunggu Daddy dtg, tengok gaya HD jap kat lobi. Mentang2 xyah drip kan
Gaya2 HD @  2nd  Day @ Pusrawi
Kena bedung sbb ssh nak nebulize
Hari nih Daddy request ke single room..
Senangkan dia makan ubat??
Malamnya, HD ada tetamu!!
Kak Magh, suami & opkos cik Maryam kita!!
Maryam suka btul beraksi.. Hee
Tq Asmaa & husband yang dtg melawat. X lama lg Asmaa pn bakal dpt bb. Yeay!!
 HD mlm nih wt hal. xmo main ngan sesapa! Tab! Tab! Tab! grrrrr
 Cmni le kalau ada anak 2. Wuwuwuwu
Nasib baik mau gak salam.. Ermmm
Pagi td, Daddy info masa doc dtg, HD kena pasang gak drip. Mommy x kasi. Dorg nak pasang Nasal Prong. Daddy suh tggu Mommy wktu malam nt.. Nsb baik dorg mau ikut. Ye la, HD tuh lasak. Kejap je dia cabut nt.. Malamnya, dorg pasang la… Time HD tdo. Check oksigen, 97%.
Dalam kul 4 pagi tu, HD dah cabut sndr bnda alah nih.. Heee.. Kan dah kata. Check oksigen dlm badan lg skali, 99%. Lagi 1% tu mgkn sbb flu dia sekat. Heee
3rd Day @ Pusrawi, 21.03.2012
Gilir ngan Daddy lagi. Daddy ckp, nk mntk discharge today. Doc x kasi sbb katanya HD masih x sihat lg. Daddy ckp sbb lusa nak balik kg. So, ssh la klu kua esok. Doc mcm x puas hati, ckp ok then blah.. Aduyai.. Xde lgsg nsht apa kena elak ke, apa ke.. Urmmm
Tq Ibu Adam Darwisy aka Kak Intan yg sudi dtg jenguk HD time lunch.. Hargai sgt2

Gaya2 HD @  3rd  Day @ Pusrawi
yg  bwh ni plak ms dh discharge
Mommy bg hadiah sbb Mommy xle jaga HD kt spital waktu siang
Bila ada musibah begini, mmg obvious utk kenal, siapa kawan, siapa sedara mara, siapa yg betul2 concern pasal kita. Yes, sgt berkecil hati dgn sstengah pihak. Tp, siapalah aku utk marahkn orang.. Syukur suami dpt cuti walhal aku ralat x dpt menjaga HD di siang hari. X dpt berckp dgn doc. X dpt smua itu kecuali pd waktu mlm yg tpksa melayan nurse2 yg ada lembut, xkurang juga yg agak sinis! Demi anak, tahankan saja. Kuatkan hati dgn kata2 semangat slps stiap kali update keadaan HD. X kiralah mlalui fon @ fb.. Tq yg doakan anakku Hannah Damia. Tq yg sggup pm, yg sggup lawat, yg sggup tnya khabar stiap hari. Tima kasih bnyk2.. Yes, aku maksudkan smua yg bkaitan.. Hati ini sayu, tp kena tabah. Setiap org punya dugaan berbeza. Apalah sgt untuk aku bandingkn sedikit kekecewaan ini dgn dugaan org lain.. Cuma, aku sgt berharap aku tidak mengecewakan sesiapa kelak. Hannah di rumah pada malam ini. Gembira betul mcm biasa. Syukur! HD dah ceria semula. Moga terus sihat anakku. [dr Status FB Mommy mlm slps discharge]
HD DEMAM SEBAB NAK BERCAKAP LAGI BANYAK!!
SO BIJAK!!!!

Hannah 1 tahun 6 bulan 
30.9.2012 
Suka bercakap 
Suka dgn buku 
Suka menari, geleng2, angguk2
Tau main sorg2 tnpa sshkan sesape 
Nset n tab mau ada kt tgn once dah terpandang Mommy/Daddy pegang
Bulan ini bulan demam n flu n batuk 
Bulan ini masuk ward 
Pantang dgr iklan, sanggup lari dr bilik ke dpn tv utk tgk iklan 
Xkan toleh ke tmpt lain kalau tgk iklan atau dgr lagu.. 
Vdeo wajib kt tab n nset ialah lagu hindustan iaitu Ek Shararat & Mere mehboob Mere Sanam (Duplicate), kpop kump Co-ed lagu ‘Biribom berebom’, Ada lembu nak jaga(parody), Malaysian Boy (ila damia n gang), Udin Sedunia (Udin dari Indon). Adalah wajib pasang wpon repeat. Pening! Huuuu
Published with Blogger-droid v2.0.4

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

CommentLuv badge