MAKANAN UNTUK BAYI KETIKA TRAVEL

Baiklah, memandangkan isu ini sentiasa menjadi TOPIK HANGAT yang sering menjadi kerisauan ibu2, apa kata kita salurkan sedikit IDEA, INFO, TEKNIK & SARANAN buat mereka yang ingin bercuti & membawa bayi bersama. Apa kata anda?? Senaraikan BARANGAN KEPERLUAN sekiranya perlu [utk menjadi rujukan] & IDEA2 MENARIK JIKA RASA X SEMPAT BUAT HOMEMADE
  • Shehan Ismail simple & terdesak : g kedai, order nasi kosong & telur rebus [1 thn]
  • Maghfarah Che Manshor  bawak instant oat, campo ikan bilis sangai. and buah/sayur yang tayah steam..tu kalau nak senang la..kalau travel ngan kete and tempat senang nak angkut barang, angkut jer rice cooker ngan blender kalo baby makan blend lagi..tapi sebelum travel tu try bagi la baby makan. karang dia reject pulak. cous2 pon senang jugak nak masak [11m – 1thn]
  • Wan Mai day 1: travelling day: boleh bagi fresh food yang disimpan dalam cooler bag atau thermos. kata kak Fara Kertina Waty Awang, untuk masak bubur secara cepat, guna thermos yang berisi air panas tu. hohoho. tunggu sifu explain
  • Wan Mai heheheh. kalau baby above 8 bulan dan pernah diberi telur, cadangan shehan tu bagus, tapi bagi telur kuning je la. hehe. putih kena tunggu 1y
  • Maghfarah Che Manshor huhu..oat ngan cous untuk yang masih nak makan nasi lembik macam maryam. nasi keras dia luah balik
  • Wan Mai untuk anak yang dah biasa makan roti, masa travel boleh bagi makan roti. (bawa puree buah2 yang boleh bertindak sebagai jem
  • Noor Hasanah Hussain oat + prune lembik (letak air panas je)+kismis,nasi +ayam sup +carrot (kt kedai mkn),nasi + telur separa masak (1 thn 3 bln)
  • Shehan Ismail Cth puree buah2 yang boleh bertindak sebagai jem kak Wan Mai?
  • Wan Mai ouh, yogurt for breakfast campur dengan buah2 yang tak perlu masak contoh pisang, avocado, prune, kurma. prune n kurma tu rendam dengan air panas je untuk bagi lembik sikti
  • Wan Mai puree labu, apple, pear, n apa2 pun ok. avocado pun ok. tapi tekstur dia akan thick sikit n bukan cair la. kalau tak roti tu basah.
  • Wan Mai selalunya kalau travel, saya bawak cream cheese (simpan dalam cooler bag, sampai hotel masuk fridge). boleh makan dengan roti. nom nom.
  • Maghfarah Che Manshor breakfast, roti jem bananacado setap! hehe..maryam suka
  • Shehan Ismail pengalaman saya masa di Langkawi baru2 ini: anak 1 tahun
                  bawa oat + pisang
                  beli nasi + telur [tp makan kuning je]
                  beli nasi + sup [pesan jgn letak garam/pedas]
                  fries [always the best choice for me – though x elok sgt sbb deep fried. at least, bb x kaco masa makan]
  • Maghfarah Che Manshor ni menu yang dah di try kat maryam bfast [roti plus banana+avocado], snek mentimun/ buah2 lembut, lunch [ikan bilis sangai, oat, buah lembik, pisang ngan betik paling dia suka], snek mentimun ngan buah2 lagi/ biskut homemade rusk tu ke dinner [cous2, ikan bilis sangat, ngan buah2] [masa tu maryam 11m]
  • Maghfarah Che Manshor nak kene beli cooler bag lah..senang nak angkut yogurt ngan cheese..lagi best kan..huhu.
  • Ibu Adam Darwisy pernah bw adam travel (time umur adam 8 mth)
                  bawa apple, pisang & mainly fruits and oat juge
                  bakar ubi, ikan bilis sangai & 
                  bw rice cooker & blender
  • Nuraisha Roslee First day travel mkn food yg bwk dr rumah(dlm thermos),fruit cuts sbg jajan dlm kete.sentiasa bwk bekal roti dan biskut in case baby lapar otw. 2nd day onwards,order mknn kt kedai,request xnk garam,xnk pedas.mknn yg selalu order,sup sayur,mihun sup,telur mata/rebus.kalau kedai tu ada western food, request spagetti tp mntk kuah asing sbb my dotter suka mkn kosong gtu je-anak umur 1 thn 5 bulan(last travel jauh ms dia 1 thn 3 bulan)
  • Maghfarah Che Manshor β€ŽIbu Adam Darwisy, betul2..masa maryam makan bubur rice cooker kecik and blender jadi ahli keluarga jugak bercuti sekali..hehe
  • Ibu Adam Darwisy haha..tau takpe Maghfarah Che Manshor..yg kelakar siap muat masuk dlm bag-pack galas dgn sgala equipment bf pump & storage..pastu jd hand luggage.. πŸ˜‰
  • Shehan Ismail BAGAIMANA YANG TRAVEL GUNA FLIGHT, KAPAL LAUT, G MEKAH, etc?
  • Maghfarah Che Manshor kalau g luar baiklah cari hotel/ apartment yang boleh masak..beli nahan basah kat sana, then masak. satu family masak sendiri lagi bagus. jimat. hehe
  • Ibu Adam Darwisy hehe..mase travel naik flight 13jam, ade 2-3 times je adam matan..cut baked potato (time tu ade sebatang je gg nye), bancuh oat & lenyek pisang dlm tu..tu je le menu dia πŸ™‚ kapal laut tak penah lg..
  • Mrs. Eeza Herman β€ŽWan Mai, cream chees brand apa ye? bb 10mths leh ker?
  • Wan Mai β€Ž10mos dah boleh dah. setakat ni saya guna yang ni. kandungan yang paling rendah setakat ni. Hehehe http://www.facebook.com/photo.php?fbid=2538186823865&set=oa.187757397972421&type=1&theater
  • Mrs. Eeza Herman yg brand anchor tu xleh ker?
  • Wan Mai anchor eh, boleh je.. tapi tengok kandungan sodium dia tu eh. hehehe
  • Mrs. Eeza Herman kena kurg ke lebih? kalo kurang dlm berapa %Wan Mai?
  • Wan Mai maksudnya macamana? kalau pasal kandungan garam, boleh refer sini –http://www.facebook.com/photo.php?fbid=2830959182991&set=oa.211451642269663&type=1&theater
  • Dayah Dyh ada idea/resepi yg lain tk sbb anak saya tk suke mkn oat..umur dia 1thn 5bln..idea yg minta sup tk nk garam tu bgs tk tpikir pon..:)
  • Mrs. Eeza Herman Wan Mai anchor eh, boleh je.. tapi tengok kandungan sodium dia tu eh. Hehehe –> sy maksudkan ayat di atas nie, sodium nak kena lebih/kurg brapa %?
  • Siti Khadijah Mohtar ect g Mekah.. Liyana Al Hafis bgtau sy..beli je kt sne..sume ada..hehehe..xperlu bw dr m’sia πŸ˜‰
  • Shehan Ismail β€ŽSiti Khadijah Mohtar – itu satu cth saja.. maksudnya, klu travel jauh2 macam hampir 15 jam ke, how? cth yg Ibu Adam Darwisy bg tu. ibu2 lain yg pnh travel jauh, how? plus, klu tmpt tu sukar nk dpt bnda yg kita ada ke, atau mahal mlampau ke. mcm experience i kt spore [ms tu g honeymoon, so dh tntu blum ada anak], dgn pnglmn xde kt negara org, g sndr je, so agak ssh la nk cr brg.
  • Siti Khadijah Mohtar ermm..sy biasanye bw roti2 n biskut je..takat ni xpernah jln jauh2 sgt..akn dtg je ni nnt nk g umrah..hehehe..sy akn share bile da sampai sne nnt..
  • Farah Rahim β€ŽMrs. Eeza Herman : look at the nutrional information and find the word SODIUM. it has to be less than 400mg if baby is below 12months
  • Yanti AHmad kak Farah Rahim nak tanya yg akak buat salmon fish cake tu ,kalau nak buat stok untk sebulan boleh ke,?my bb ni klu ikan rebus2 die mcm kurang skit, tp yg garing2 die ok, so klu simpan lame2 salmon takut dh xsdap, so igt nk buat skali trus..
  • Farah Rahim sebulan tak kut…to maintain freshness better do it for stok seminggu
  • Faizah Mom’s Rayyan kalu travel oat yg d blend kena masak mcm bubur jgk ke or juz letak air panas pn blh?kalu letak air panas pn blh,so x yah beli bestum,bwk je oat yg dh d blend dlm 1 bekas,time nk mkn benti kt rnr letak ai panas suap hehe
  • Maghfarah Che Manshor kalau travel baik guna instant dear..beli instant organic rolled oat..senang masak
  • Maghfarah Che Manshor kalau rolled oat biasa tu xmasak kalau setakat air panas wpon dah diblend
  • Faizah Mom’s Rayyan owhhh sy x jumpa yg instant rolled oat nt sy g cari lg…tq sis..
  • Faizah Mom’s Rayyan sis Maghfarah Che Manshor klu yg instant tu xyah blend n blh letak air panas je ek?
  • Maghfarah Che Manshor kalau terdesak sangt guna jelah ape pon dear. quacker oat pon ok. 2,3 hari je kan. lepas tu guna la rolled aot..kalau blend cepat sikit masak kut..dan lagi lembut texture dia. maryam makan yang xblend..
  • Faizah Mom’s Rayyan owhhh bb 6bln blh mkn yg x blend?
  • Maghfarah Che Manshor β€Ž6 bulan kene blend la dear..hehe.kalau 6 bulan boleh bagi buah jer dear. lagi sonanggg
  • Maghfarah Che Manshor beli avocado, pisang,
  • Maghfarah Che Manshor pastu bawak penapis..6 bulan senang.
  • Faizah Mom’s Rayyan tu la..yg peningnya klu dia nk mamam time on the road hehe
  • Maghfarah Che Manshor dalam perjalanan boleh puree siap2 letak dalam thermos..huhu maryam kalo dalam perjalanan makan food harian biasa jer..
  • Faizah Mom’s Rayyan emmm btl gak tu,so puree tu blend terus masuk thermos yek
  • Maghfarah Che Manshor a ah..kalau dalam perjalanan tu panaskan puree frozen pon xpe. letak dalam thermos. esok nya bila mummy ngan daddy tengak syok bercuti boleh la makan buah/ sayur yang tayah steam ni..huhu
  • Faizah Mom’s Rayyan maaf sis Maghfarah Che Manshor byk tnya x faham hehe dlm perjalanan panaskan puree froz pn xpe? nk panaskn cmner ye? kn td dh blend terus masuk thermos,pastu time dlm perjalanan kklu sia nk mkn juz bg puree td je jn? huhu
  • Maghfarah Che Manshor sebelum bertolak tu panaskan lah puree tu siap2..hehe..pastu masuk thermos..kalau masa bercuti nak jalan2 pon ok jer buat puree tu pagi2..banana and avocado akan lebam sikit. sebab dia oxidized. tapi boleh jer makan. tapi the best buat fresh la. kene atur jadual betul2 la dalam cuti..hehe..
  • Faizah Mom’s Rayyan hehe mekasih sis..maklumla bru nk start 20 ari lg,tgh stdy dulu ni…sis..klu puree yg kita simpan dlm bekas n masuk peti sejuk n bila nk mkn panaskn puree tu pkai microwave bese bpe lamma? klu x habis leh simpan n pkai semula?
  • Maghfarah Che Manshor saya masuk microwave biasa 30 s-1 mint. kalau xhabis xboleh pakai dah..takut bacteria kita dok guna sudu cedok2 campo ngan air liur tu kan..sbb tu buat puree letak dalam bekas kecik2 jer. contoh ice tray tu kan. satu cube 1 oz jer
  • Izyan Syahirah Mohd Soid jap..choppp!! quacker oat..xelok tuk baby 8 month eh..nk cari rolled aot 2..xdok..hurm…
  • Putri Zuraidah Wat abt cous2 ? Buh air panas, plus pisang lenyek or avocado dh boleh kan?so kalo travel by air bwk cous2 n pisang n bekas. Air panas leh mintak kat stewardess. Camtu bole x?
  • Izyan Syahirah Mohd Soid chop!!..cous2 tu air ape..sori larrr..saye nie agak siput sedikit..
  • Salamiah Binti Mahfudz cous2 tu mcm pasta..cer tgok dlm photo maghfarah ada letak
Fiuhhh.. Motif letak perbualan ini ialah : Susah nk buat satu2 sbb ada pertanyaan yang dirantai dengan jawapan selepasnya. Biarlah panjang sedikit untuk membaca. Supaya lebih jelas & x tertanya2. Wah.. cam pantun. Selamat bercotiiii dr Not Just a Mom Junior – Mommy Shehan [Bukan super junior kpop]. Mekasih. Ok Bye!

Baca CHECKLIST UNTUK TRAVEL BERSAMA BAYI! di SINI

#SAYAJUAL #ROSETYARA

SERENDAH RM30 SETIAP BULAN

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*


CommentLuv badge

This blog is kept spam free by WP-SpamFree.