CHECKLIST UNTUK TRAVEL BERSAMA BAYI!!!

BEG PAKAIAN KECIL UNTUK HD-SAMADA JENIS BACKPACK ATAU BIASA.
Mommy letak:
  • Diapers – slalu klu sehari semalam, Mommy letak maksimum 8 keping. So, 5 hari 40 keping. Klu mmg slalu bawa keta & x tinggal kt mana2, bawak je sebungkus besar tu terus. 
  • Baby wipes
  • Toiletries
  • Selimut
  • Baju2 –bnyk2 pn xpe. Mn ada time nk basuh bagai. Kena pulak anak kaki bocor ke..
  • Stokin
  • Kasut & selipar
  • Minyak
  • Bedak
  • Mainan2
  • Tuala
  • Sapu tangan
  • Topi/ Hair accesories
  • Ubat2 ( in-case kalau demam)
  • Cool fever leh beli anytime. X bawak xpe. Bawak lg ok..
  • Bantal busuk
  • Tilam yang nipis boleh lipat2 tu. Ini letak dlm kete la..
SUSU
Selalunya Mommy letak dlm bagpack. Galas je. Dalam tu:
  • Susu yang dah siap disukat [bawa juga extra dlm bekas lain & simpan dlm beg pakaian ke, tinggal kt hotel ke]
  • Bekas air panas / termos mini [saya ada 2. satu yg besar cm kt spital tu, leh ltk jugak dlm bagpack, cuma berat sket la. At least tahan panas smpai mlm. 1 lg yang kecil utk sekali minum. Ini klu kua shopping satu hari tu, boleh la. Lps tu juz refill kt bilik bayi di shopping mall]
  • Bekas air masak [panjang & pendek. Panjang utk seharian yg ssh nk dapatkan air, pendek klu sng refill cm kt shopping mall]
  • Botol air berstraw yang comel. Senang HD nk mnum anytime. Mommy beli Barbie punya. Kat Parkson ada jual. Parkson terdekat ngan umah Mommy ialah di KL Festival.
  • Klu bf – selak saje!
MAKANAN
Mommy akan sediakan:
  • Biskut/roti utk kunyah dlm perjalanan
  • Xde homemade, makanan spt nasi boleh beli di kedai since HD dah 1y+
  • Hotel – time sarapan, leh amek bubur kosong. Mommy pernah kasi HD bubur kosong, mix ngan telur rebus kuning sahaja. Pastu bg makan betik. Kalau rajin, tapau la apa yg ada utk anak2 nih.. Kita bayar kn? Hehehe
MOMMY
  • Xde henbeg – malas nak carry. Nt Daddy gak jd mangsa utk galas henbeg Mommy. So, I juz bawak wallet [jgn lupa mykid anak & kad panel klu sakit] & my Lil Galaxy
  • Kamera gabak wajib & vcam opkos.
  • Beg pakaian ialah beg panjat gunung. Hehehehe

Leave a Reply

CommentLuv badge