BABY FOOD SELAMA SEMINGGU [DARI 6 BULAN KE ATAS]

Perhatian: Menu ini adalah antara menu2 yang diberikan oleh ibu2 mengikut umur bayi masing2. Sebarang pertanyaan, sila utarakan. Sebarang ketidakpastian, anda boleh berdiskusi dengan pakar pemakanan bayi atau paed anda.
Di sini disertakan jadual makanan yang boleh diberi oleh bayi mengikut umur:
Jadual ini sangat berguna untuk Mommy.
Mommy letak dekat fridge & once HD dah try salah satu food dari sini, Mommy akan tick & put da date!
Sebagai KENANGAN ok!
Menu dibawah adalah hasil kompilasi setiap hari dari Group Homemade Solid Food For Your Baby [credit to sis Firdaus Bt Mohd Ghazali]. Dari postnya kepada FB yang bertanyakan ‘MENU APA HARI INI?’, Mommy minta dia compile terus untuk seminggu. Leh tengok hasil kn? Hehehe.. Tqvm Sis!
Yang nak join, sila la klik di SINI. Pasti anda x menyesal. Terus naik semangat nak masak macam2 untuk baby anda!
[p/s: setiap 1 daripada setiap MENU mewakili seorang ibu kepada anak masing2 yang berumur 6 bulan ke atas] – menu kt bwh ni adalah resipi2 yg ibu2 kt page Homemade Solid Food For Your Baby yg kasi. x smestinya smua tu utk 6 bln shj ye..
Menu 1
  1. spaghetti carbonara n mashed potato
  2. keledek oren+bayam+cheese+nasi
  3. breakfast = puree betik, lunch & petang = nasi + labu + carrot
  4. bubur+bilis+kentang+brokoli
Menu 2
  1. bf= betik + labu + cheese, lunch= nasi +labu + brokoli, petang = nasi + labu + keledek oren
  2. bekpes=sandwich cheese+scramble egg. lunch n dinner= nasi+jagung campor [corn+ayam+jagung+kentang+bilis], waktu lapang=biskut merrie [mommy punya menu!! heee]
  3. nasi+labu+peas+ikan bilis goreng tnpa minyak
  4. apple+kentang
  5. nasi+keledek oren+ayam
  6. nasi, sup fish ball buat sendiri plus stock ayam.air soya
  7. pagi – keledek rebus gaul kelapa. snack – tairu vade ,tengahari + malam sama je [sila lawat blog gojes kak farah ni utk menu macam2 yang x disangka2 utk bayi anda -klik]
  8. bubur ayam carik2 + carrot + brokoli
  9. nasi+ayam+keledek+lobak+apple
  10. bubur nasi+ayam+kentang+carrot+daun sup
  11. macaroni topped with pumpkin+carrot+chicken puree
Menu 3

  1. ayam perap yogurt & tomato + nasi
  2. Breakfast : Mash potato, Snek : Cheese + Timun, Lunch + Dinner : Bubur Lambuk Junior (but today jadi bubur daging sebab tak boh santan)
  3. bubur nasi + prune + carrot (Brunec[mommy punya menu!! heee]
Menu 4

  1. mash potato + carrot + kurma
  2. bubo kosong+telur rebus+jagung rebus+carrot rebus….sampingan biskut hi cal vegetable + kek buah
  3. bubur + cheese + yogurt + ikan yu + daun bawang + daun sup + tomato kecik buang bijinya
  4. bubur + nasi + kismis+ karot+ sweet potato+ayam
  5. Breakfast= puree labu + apple with raisins, snack: fruit cut, Lunch= mashed potatoes + star shaped potatoes + broccoli, snack= cookies
  6. Breakfast= oat + kurma+ kismis, lunch= nasi + labu +brokoli, snack = oat + kurma + kismis + labu
  7. Puree avocado
  8. Mince meat tumis dgn tomato and peas ( coz kacang peas helps with digestion of meat) *boleh dicampurkan dengan bubur, mash potato atau pasta. Breakfast= scramble egg with mash labu
  9. bfast:mashed potato+kurma;lunch;bubur+bilis+karrot+daun sup
  10. puree pear+ebm
  11. potato whipped, moi (nasi lembik) sup ayam plus carrot n brokoli plus kurma
  12. breakfast : oat+apple+yogurt sikit+cebisan prune, lunch : fussili with pumpkin +minced chicken + prune
Menu 5

  1. breakfast =oat+kurma+kismis + betik , lunch= nasi +labu +brokoli, petang = oat +kurma+kismis+labu
  2. breakfast =nestum bijirin+jagung+labu+tumis butter lunch = bubo nasi + telur rebus+carrot
  3. bekpes dgn suweet corn. meal nasi+sup ayam [mommy punya menu!! heee]
  4. mash potato
  5. lunch=bubur nasi+labu+kurma+sweet potato=karot
  6. breakfast: roti with cheese spread and yogurt plum
  7. lunch : nasi lembik+labu yang ditumis dengan garlic, cebisan ayam, dan soft tofu
Selamat share kepada yang suka [credit kat Mommy jgn lupa] ;p

(Visited 365 times, 1 visits today)

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

error: Content is protected !!