HANNAH DAMIA DAH 6 BLN, SO, SOLID FOOD PERLU DIPERKENALKAN..

Teruja! Ya! Sebagai Mommy, mestilah teruja bila tengok anak membesar depan mata. Hannah Damia sekarang sudah 6 bulan [30 Mac 2011]! Hoyeay!!!!!
Selain giginya yang dah tumbuh 2 batang [pada umur 4 & 5 bulan], Hannah dah dapat tarik kakinya. Agaknya, nak masuk dalam mulut kot! Hihihihi..
Apa pn yg anak kita buat dalam usia nih, mesti buat kita tersenyum! Kan? Kan? 
Gambar? Xyah suruh, xyah cakap, setiap detik asik klik, klik je dpn dia. Kalau dia dah bleh cakap, rasanya dia akan cakap, “Mommy, apsal banyak sgt Mommy snap Hannah nih?”. Fyi, sampai tarikh hari ini [30 Mac 2011 – Hannah 6 bulan], TIDAK PERNAH walau sehari Mommy miss utk snap Hannah’s action. Hihiiiiii.. 
Since HD dah 6 bln, so, SOLID FOOD perlu diperkenalkan. So, i pn mulalah UPDATE STATUS @ FACEBOOK: “perhatian ibu2. saya mau tanya. Hannah Damia Haris Anuar akan mencecah umur 6 bulan. Apakah makanan pertama yg perlu diberi? Produk @ Jenama? Tq” 
Feedback? Heee.. ada 40++ komen utk isu ni! TQVM uolls!! [saje printscreen]
page 1
page 2
page 3
Dalam masa yang sama, i GOOGLE about this & macam2 info yang i dpt. Apa yang penting, ‘we have to determine whether our baby is ready for a solid food?’
Nih yang i dapat daripada sumber blog anakbonda.blogspot.com
Jika bayi anda telah mencapai umur empat bulan (bayi menyusu susu formula) dan enam bulan (bagi bayi menyusu susu ibu secara eksklusif) dan mempunyai tanda-tanda berikut, maka anda bolehlah mula memberinya makanan pejal:

• Kepala bayi tegak dan tidak bergoyang ketika dalam keadaan badannya tegak.
• Boleh duduk dengan sedikit sokongan daripada orang dewasa.
• Berat badannya sekurang-kurangnya dua kali ganda daripada berat lahirnya.
• Menunjukkan tanda-tanda lapar walaupun telah disusukan lapan hingga sepuluh kali.
• Menunjukkan minat terhadap makanan yang dimakan oleh orang dewasa.
• Bayi anda juga mungkin akan cuba untuk mencapai makanan yang sedang anda makan.
• Tidak menolak dengan lidah atau meluahkan makanan yang disuapkan ke mulutnya.
• Boleh mengunyah dan menelan dengan baik makanan yang disuapkan.
• Bayi boleh memegang makanan dengan tangannya.
So, mommy rasa HD dh READY!!

Leave a Reply

CommentLuv badge

This blog is kept spam free by WP-SpamFree.