DETIK ITU.. [PENGALAMAN BERSALIN]

Ini minggu2 terakhirku sebelum bergelar seorang ibu.. aduish.. seram je pk! tp sgt teruja la kowt!! heheheh..Yup..aku masih bekerja wpon perut dh makin sarat sgt nih. Hr isnin (13.09.10), aku masih dtg kerja wpon aku br smpai dari Kedah [balik raya].
Mulanya, semalam aku dh ade tanda. Selepas check kt Hospital Sg Petani, pihak hospital xnk discharge aku w’out sign letter ‘Nk kuar jugak, tanggung risiko sendiri la!!!’ So, esoknya, Mak menemani aku ke KL kot2 la dlm perjalanan aku nk terbersalin.. ehehehe.. Day after hantar mak ke Semenyih, aku ke Hospital Ampang utk next checkup.. Kot2 la dlm perjalanan dari Kedah semalam menunjukkan sebarang tanda lain pulak ke.. Hee.. Namun, belum masanya.. Xpe.. positif2..

Selepas start cuti [16.09.2010], tiada langsung sebarang tanda2 nk bersalin. Lepak la aku kt umah kaktih dengan mak. Bosan tahap gaban.. Tapi, nasib baik ada internet. Hehehe.. Cian laki aku.. Kena dok sorg2.. heeee.. Berdikari la sekejap ye sayang!!
Tunggu punya tunggu, due date aku 20.09.2010. So, aku decide nk ke Hospital Serdang selepas 3 hari due [kalo x sakitla..] Betul!! Aku x sakit lg.. heee.. So, on the 3rd day after due, aku pn pergilah ke hosp dgn harapan mungkin bleh masuk ward. Namun, aku x perlu masuk ward lg klu xde sakit, kata mereka. Kata mereka juga, ‘nanti puan datang hari ke 9, then bleh la masuk ward. Itupun, kalau ada katil kosong. Kalau xde, puan kena transfer ke hospital lain la. So, nasib la!’.. wuishhh.. statement kao!!!! Xpe la.. So, mengenangkan nasib aku yg mungkin x bernasib baik di hospital tersebut, aku sebulat2 hatinya bertekad untuk ke Hospital Ampang semula.. Wah.. jaoh kowt!!
Tapi.. perbezaan layanan yg sangat ketara.. Aku terus dimasukkan ke wad & bakal di ‘induce’ jika masih x sakit

So, ringkasnya:
– admit on 28.09.2010
– induce [1 prostine] on 29.09.2010 @ 8 a.m
– contraction starts @ around 8 p.m [dh mula menggigil & cuba call hubby suh dtg. Peluk sambil pohon maaf berjuta2 kali jika ada dosa dgn harapan dpt kurangkan sakit. Pesan bnyk kali utk sampaikan salam maafku kt ibu bapaku since dorg x dpt masuk!!!]
– to labour room @ 9 p.m
– contraction selang 3 mnt @ 1140 p.m
Deliver @ 3.03 a.m on 30.09.2010!!!!!!!
Ya Allah.. Syukur sgt!!!! Aku sudah bersalin.
It’s baby girl!!!!

Topik: Ibu & Anak

Polisi Hospital menggalakkan ‘Kangaroo care’ dimana si anak akan diletakkan di dada ibu selama 5 minit. Namun, aku tak berpeluang disebabkan anak aku dibawa segera ke NICU dek jangkitan kuman [menurut nurse la!!]
Maka, lepaklah aku & anak di hospital. Hari pertama, aku hanya dapat melihat babyku pada pukul 1 lebih kurang. Ya Allah.. Syukur x terhingga tengok baby comelku di depan mata.. Sayang utk aku tinggalkannya. Tapi, aku xtahan utk berdiri lama. Mungkin kerana darahku kurang. Sentiasa rasa pitam.
Benar! Petangnya aku disorong ke dewan bersalin sekali lagi utk pemerhatian dek darahku yg terlalu kurang. 4 pain darah dimasukkan. Berjauhan lah aku dengan baby selama 3 hari.. iskkk.. can u imagine!!!!!
Hari ke 4 baru aku berpeluang melihat babyku yg baru saja kua dari tmpt biru tuh [hee..aku xtau nama] disebabkan jaundis semalam. Syukur.. & Pada hari ini lah br aku berpeluang utk cuba menyusukannya. Tapi, dia dh kenyang.. Pihak hosp baru je bg dia mnum!!! Arghhhhh..
Hari ke 5, aku kuatkan diri aku & berdoa moga baby dapat release. Ye la.. penat la.. dh seminggu aku makan makanan yg sedap kt spital nih [no pantang food.. hosp akan bg apa saja..heee.. tp mmg makanan dorg bes giler!!!!].
Akhirnya, kami berdua boleh release dat day at 6pm. Selama itu jugaklah [dr lepas bersalin 30.9 tu smpai la pukul 6ptg 4.10 tuh..], barulah tok & wan i.e. abah & mak aku dpt lihat aku & cucu baru mereka.. sukanya mereka!!!

Leave a Reply

CommentLuv badge