GIGI SUSU HANNAH DAMIA DICABUT!

GIGI SUSU HANNAH DAMIA DICABUT! Malam tadi, Mommy dah tak boleh tangguh dah. Sebab Mommy risau gigi Hannah tak cantik nanti. Ini kes selepas 3 Mac lalu, Mommy perasan ada 1 gigi extra di  belakang gigi barisan hadapan. Ini gambarnya. Nampak ada gigi belakang tu? Tak cantik kalau dibiarkan. Mommy pula cemas bila tengok ini. […]

6 TIPS TANGANI ANAK SUKA MENJERIT

ATASI MASALAH ANAK SUKA MENJERIT “Anda mungkin pernah menyaksikan situasi ini: Sebuah keluarga dengan anak kecil yang suka menjerit sekuat-sekuatnya di khalayak ramai. Perkara tersebut juga membuatkan anda selalu tertanya-tanya mengapa si ibu dan bapa tidak mendisiplinkan anak mereka. Tetapi selepas menjadi ibu kepada seorang kanak-kanak yang suka menjerit, segalanya telah berubah.” Betul tak? Ya […]

BILA GIGI KEKAL SEPATUTNYA TUMBUH?

BILA GIGI KEKAL SEPATUTNYA TUMBUH? Gigi Kekal Lewat Tumbuh Bila pertumbuhan gigi dianggap lewat ? – Biasanya gigi kacip kekal di rahang atas tumbuh ketika kanak-kanak berumur 7 – 8 tahun. – Pertumbuhan gigi dianggap lewat apabila gigi itu masih belum tumbuh bila kanak-kanak telah mencapai umur 8½ – 9 tahun ke atas. Kenapa berlaku […]

GAMBAR PASSPORT PERTAMA ARIQ EMIR

Salam dan selamat petang. Memandangkan Mommy dan Daddy dah berkeputusan untuk mendaftarkan Ariq Emir ke tadika, jadi salah satu kewajipan ialah memberi gambar berukuran passport kepada pihak tadika. Hmm.. ok ke eh? Dengar ke arahan kalau nak snap ni? Huuu. Ok. Kita cuba. Jadi semalam, travel lah kita naik train ke NU SENTRAL. Kemain jauh […]

EKZEMA ARIQ EMIR MAKIN TERUK!

Salam Sudah lama rasanya Mommy struggle dengan ekzema Hannah Damia & Ariq Emir (HDAE) ni. Petanda memula lepas Mommy tengok peha HD yang Mommy pernah cerita kat sini, ekzemakah dia. Mommy kesan ekzema HD sejak dia mula tadika. Terbaru, Mommy ada try sabun susu kambing moogoo ni dan nampak macam leher AE & peha HD […]

OH.. DENGARLAH RINTIHAN MOMMY

Salam Seringkali berkata kat diri sendiri.. apalah sangat dugaan Mommy kalau nak banding dengan orang lain kan? Tapi.. Mommy tetap nak sedih juga. Haha. Layankan aje. Mommy pening betul kenapalah AE cranky sangat malam tadi. Tengok-tengok, leher dia merah menyala. Penuh ruam. Adoiii.. Ekzema dia naik balik. Sampai ke bahu. Dah macam kelopak garam. Maybe […]

WHAT TO EXPECT: HANNAH DAMIA = 5 YEARS OLD

Assalamualaikum Most parents eagerly await their 5-year-old’s major milestones. From bathing to breakfast, watch your child blossom as she masters each one. Cognitive development Talking milestone What to expect your kindergartner to achieve by the end of the year: Uses past, present, and future tenses accurately Recalls and can repeat a sentence of at least […]

WHAT TO EXPECT: ARIQ EMIR = 2 YEARS OLD

Assalamualaikum. Most parents eagerly await their 2-year-old’s major milestones. From talking to toilet training, watch your child blossom as she masters each one. Cognitive development Talking milestone What to expect your child to achieve by the end of the year: Can point to an object or picture when it’s named by someone else ok! (1y++) […]

CHECKLIST ON RAISING CHILD (ISLAMIC WAY)

TIPS MEMBESARKAN ANAK MENGIKUT CARA ISLAM | Assalamualaikum. Mommy ternampak sahabat di FB share link ini. Menarik untuk dijadikan koleksi buat pedoman diri sendiri. CHECKLIST ON RAISING CHILD (ISLAMIC WAY) sumber Alhamdulillah jumpa free PDF download mengenai mendidik anak ikut acuan Al-Quran dan As-Sunnah. Atau mudahnya didik anak cara Nabi. Penulisnya memang dikenali,seorang muslimah solehah, […]