• BEAUTY
  • BUNCIT? NAK KURUS CEPAT? TRY MINCE GULA-GULA KURUS & GEL COOL ROSE DIMAR

    Buncit Dagu berlapis Saiz badan makin ‘comel’ Kolestrol tinggi Malasnya bersenam! Jeles tengok orang ramping! Aduh.. macam-macam masalah ni. Macam mana nak selesaikan masalah ni? Mommy pun ada masalah seperti di atas tau walaupun kurus. Buncit sebab tak betul-betul bertungku masa berpantang dulu kot, lepas tu Mommy takut sangat kolestrol tinggi dan paling Mommy malas […]

  • HEALTH
  • PENAWAR ASMA : MINYAK HERBA ASMAK BERWAJAH BARU

    penyakit-asma-minyak-herba-asmak-wajah-baru

    Pernah dengar seseorang merungut sesak nafas kerana asma? Atau ternampak seseorang menggunakan ubat sedut (inhaler) untuk membolehkannya bernafas? Teringat masa Hannah kecik dulu, selalu sangat diserang batuk selsema. Siap pernah guna inhaler juga. Yang paling merimaskan Mommy ialah kahak. Kahak terlalu degil sampai kadang-kadang tu pergi klinik untuk nebulized. Masalah asma, semput dan lelah ni […]

  • HEALTH
  • RISAU..

    Perasaan yang dah lama tak rasa. Perasaan macam ada something wrong ni pernah Mommy rasa masa Ariq Emir (AE) umur 6 bulan dulu. Cranky dan kerap menangis. Kadang-kadang macam takde sebab. Allahu. Kenapa ni sayang? Dalam seminggu ni, hari-hari cikgu mengadu Ariq asyik nangis. Memang tak boleh biar dia sorang langsung. Ermmm.. Masa AE usia […]

  • HEALTH
  • VIRUS CONGO (CCHF VIRUS), PENYAKIT BERJANGKIT KESAN DARI GIGITAN SENGKENIT / KUTU BABI

    Di Malaysia, penyakit virus Congo ini belum dilaporkan, tetapi kebimbangan untuk ia merebak masih ada berikutan permintaan terhadap lembu tempatan untuk ibadah korban sepanjang musim perayaan Aidiladha yang tidak mencukupi menyebabkan ramai penternak membawa masuk lembu import dari Thailand dan Myanmar. Simptom bermula secara tiba-tiba apabila pesakit yang dijangkiti virus berbahaya ini akan mendapat demam, […]

  • HEALTH
  • TIPS MENGATASI ANAK SUSAH MAKAN DENGAN MULTIVITAMIN SEVEN SEAS

    Anak susah makan?? Nak atasi masalah ini memang mencabar! Mommy lalui masalah ni sejak Hannah kecil lagi. Susah hati tau apabila anak SANGAT memilih makanan ini. Cukupkah vitamin dan nutrien dalam badan mereka? Masalah memilih makan berlarutan sampai sekarang. Selepas pelbagai usaha dilakukan, Mommy akhirnya dinasihati doktor untuk mencari multivitamin untuk Hannah. Mommy pilih Seven […]

  • HEALTH
  • PETUA HILANGKAN BATUK (BAHAN DAPUR)

    Petua hilangkan batuk ni Mommy terjumpa masa Mommy tengah buat research kerja. Sayang pula kalau tak simpan. Rasanya dah banyak petua Mommy kongsi perihal batuk. Tapi Petua tetap Petua. Ada banyak dan ikut keserasian. Petua yang Mommy bakal kongsikan ini menggunakan bahan di dapur sahaja. Kecuali minyak kayu putih la. Mudah sangat! Moga petua cepat […]

  • HEALTH
  • TIKAR EVAMATIK BERACUN? BIAR BETUL!!

    Serius! Terkejut Mommy! Alkisahnya Mommy terbaca perihal tikar evamatik beracun di blog Pixel Perfect ini. Terus teringat tikar ini kat rumah. Rumah Mommy memang tiada sebarang karpet sejak Hannah disahkan alah habuk masa kecil-kecil dahulu. Jadi, sebarang punca yang mengaitkan habuk, memang Mommy tolak. Termasuk langsir, sofa2 kain, perabut2 kayu. Dulu siap gigih guna kertas […]

  • HEALTH
  • AWAS BEGUK (MUMPS). IA BERJANGKIT!

    Kecoh pula sekarang kes Beguk. Atau ada yang panggil bengkak cantik. Korang tertanya-tanya tak kenapa panggil bengkak cantik? Mommy syak, sebab nak panggil beguk, bunyi macam pelik. Memandangkan ia bengkak, dan ia juga bengkak yang pelik, kesian pula kat orang yang kena tu, orang tua2 pujilah sikit cantik. Bengkak yang cantik a.k.a bengkak cantik yang […]

  • HEALTH
  • KENAPA PERLU RISAU KALAU ANAK DEMAM?

    Demam. Dah banyak sangat post perihal demam dalam blog Mommy ini. Segala petua, tips, cara rawat, cara elak tentang demam semua Mommy pernah tulis. Tapi kalau dah sampai waktu untuk ‘merasa’ sakit tu, memang tak dapat elak dah. Kadang-kadang terfikir, apa punca demam ya? Boleh jadi disebabkan jangkitan orang terdekat atau mungkin juga faktor cuaca? […]

  • HEALTH
  • TAK JANGKA KENA ADMIT HOSPITAL (PART 1)

    Memang tak jangka langsung. Alkisahnya, Mommy start demam dari Isnin malam (25042016) tu lagi. Tapi cuba bertahan sebab Mommy ada royal duty kt Hotel St Giles, the Gardens. Urusan kerja office. Tapi bila dah tengahari tu, dah mula seram sejuk semula. Eh. Demam balik ke? Memandangkan pagi di St Giles tu (26042016), Daddy yang hantar, […]

  • HEALTH
  • APA ITU RADANG TONSIL – TONSILIITIS

    RADANG TONSIL – TONSILITIS APA ITU TONSIL Tonsil adalah gumpalan tisu limfoid (sub-epitelium) yang terletak di bahagian tekak (orofarinks) Setiap manusia mempunyai 2 biji tonsil. Tonsil berbentuk bujur dan terletak di dinding sisi tekak (orofarinks) di antara tiang anterior (“anterior pillar”) dan tiang posterior (“posterior pillar”) Saiz sebenar tonsil adalah lebih besar dari apa yang […]