KELAS BELAJAR BUAT BLOG, WORDPRESS DAN SEO BERSAMA MYSCREATIVE

KELAS BELAJAR BUAT BLOG

Adakah korang teringin menjadi blogger? Tapi boleh dikatakan memang tak tahu langsung bab nak buat blog, apatah lagi isi-isi dalamannya tu? Jangan risau. Baca sampai habis.

KELAS BELAJAR BUAT BLOG

Entri ini entri tertangguh. Sebab ambil masa setahun baru boleh buat testimoni. Haha.. shehanzstudio.com yang berplatformkan WordPress bakal sambut harijadinya yang pertama pada 19 Jan 2017 nanti. Anggaplah Mommy gunakan setahun ini sebagai tempoh percubaan dengan wordpress. Bila dah nak masuk setahun, sudah pasti bakal kena bayar domain dan hostingnya. Huhu. Alahai job, please come to Mommy.

Apa maksud Mommy?

Sejak 2009, Mommy setia dengan blogspot. Mommy memang serius dengan blog ini. Boleh dikatakan sentiasa aktifkan blog ini walaupun takde la update setiap hari. Tapi, blog Mommy ini memang tak sempat bersawang. Alhamdulillah.

Bezanya?

Sejak 2009 sehingga 2015, Mommy cuma tulis tulis tulis. Tanpa mengetahui bahawa ada terlalu banyak ‘rahsia’ di sebalik blog tau. Yang paling ketara ialah boleh menjana wang! Benar!

Tips?

Kena rajin. Rajin gali ilmu. Dan masa tu, Mommy dah mula belajar mengenai Unique Visitor & Page Views sejak mula berkenalan dengan geng-geng Kelab Blogger Ben Ashaari. Tak lupa geng Exchange Feed Group masa tu. Terima kasih untuk ilmu berpanjangan ini. Itu baru sikit. Boleh dikatakan benda asas yang korang perlu tahu kalau dah nak jadi blogger ni.

Join kelas belajar buat blog sebab dahaga ilmu

Dalam berborak, tak semua borak itu kosong. Tergerak hati nak join kelas seo dan belajar ilmu blog dengan 2 orang guru ni. Guru yang Mommy maksudkan ialah Abam Sohoque (sohoque.com) dan Hafiz Rahim (hafizrahim.com) dari MYSynergy Creative (MYSCREATIVE).

Sepanjang setahun Mommy dengan platform WP ni, Mommy dapat banyak ilmu dan selok belok mengenai wordpress ini sendiri. Mommy puas hati sebab untuk diri Mommy, blog ini makin improve. Mungkin dahulu betul-betul tak tahu cara.

Blogspot tak best ke?

Gila tak best? Dari 2009 – 2016 Mommy guna kot! Mesti la best!! Cuma bila dah Mommy dahagakan ilmu untuk improve lagi blog Mommy, akhirnya Mommy buat keputusan untuk ‘pindah’ dari blogspot ke wordpress. Mommy pun ada matlamat Mommy sendiri. Walaupun hati sayu dan takut-takut, namun tanggal 19 Januari 2016 bermulalah perpindahan tersebut. Dan secara rasminya Mommy mula menulis di platform wordpress pada 21 Januari 2016.KELAS BELAJAR BUAT BLOG

BERBALOI KE BELAJAR SEO?

Bagi Mommy, sangat berbaloi. Kesedihan Mommy terubat beb. Apatah lagi bila tengok beberapa post Mommy masih maintain di 1st page dan ada juga disenaraikan dalam rank teratas. Kalau korang tak percaya, cuba baca sebab-sebab berbaloi belajar seo dari cikgu Mommy, Hafiz Rahim. Rata-rata student MYSC ada yang berjaya dalam SEO Contest. Hebat!KELAS BELAJAR BUAT BLOG

Peka

Bila dah peka dalam aplikasikan ilmu SEO ni, alhamdulillah. Banyak beza dari dulu..

KELAS BELAJAR BUAT BLOG2

Jujurnya, kalau dulu nak dapat UV 500 pun, susahnya. Alhamdulillah sekarang masih boleh maintain UV 1700 ke atas. PV pun dah boleh cecah 50K sebulan. Ok kot untuk blog-blog kurang femes macam Mommy kan? Syukur la tu. Masih ada ruang untuk improve lagi.

Komitmen berterusan dalam kelas belajar buat blog

Mommy suka dengan komitmen yang diberikan oleh 2 guru Mommy ni sebab, walaupun kelas cuma sehari, korang boleh terus dapat bimbingan percuma selepas tu. Best kan? Mujurlah cikgu-cikgu ni sporting dan rajin melayan. Tapi, korang kena bijak juga la. Google la dahulu kalau tak faham apa-apa. Then, bila dah tak faham sangat, baru rujuk. Ye la, cikgu pun kadang-kadang tu sibuk. Kena faham.

Oklah, barang sesiapa nak belajar buat blog dari basic mahupun advance, mohon segera lah hubungi 2 cikgu Mommy dari MYSCREATIVE tu. Berbaloi baq hang!

18 Replies to “KELAS BELAJAR BUAT BLOG, WORDPRESS DAN SEO BERSAMA MYSCREATIVE”

  1. Dengar kata cikgu hafiz tu kacak. Kuakuakua
    Hafiz Rahim recently posted…Berbaloi Ke Belajar SEO? Ini Jawapan AkuMy Profile

    1. aah. jambu plak tu..

      1. hahahah lawak …
        azni recently posted…Day 3 di Tokyo – Ke Ueno Park pulaMy Profile

  2. Perghh tahniah…!!! UV 1700!!! Mantop! Teruskan lagi.. banyak lagi ruang boleh improve tu..
    sohoque recently posted…Lega… Aku Masih Bebas Daripada Penyakit 3 SerangkaiMy Profile

    1. huhu.. inshaa Allah. hukhuk

  3. Setuju! Berbaloi belajar dengan cikgu dua orang ni. Depa tak kedekut ilmu.
    Mama Kembar 3 recently posted…V Garden Hotel Bajet di KL Yang Murah dan SelesaMy Profile

    1. ya btoi. tapi dengan saya, depa buli dulu. hahaha

  4. terbaik…..yb sentiasa jadi rujukan akak bila akak kena STML
    saidila@kaklong recently posted…Aku Hantar Karangan Dengan Kertas KosongMy Profile

    1. STML tu sindrom apa? hahaha

  5. bila la nak sampai turn kita belajar ni..
    rozita recently posted…Kat mana nak cari biskut Gery Saluut Malkist yang sedap ni?My Profile

    1. cari guru.. jangan tunggu

  6. bab wordpress dah okay .. bab seo tak baper nak pandai nih… bila nak knowledge sharing nih
    azni recently posted…ASTRO penipu!My Profile

    1. cari cikgu.. ada yurannya.. berbaloi

  7. Best belajar seo ni.
    Adib Site recently posted…Belajar Buat Blog PercumaMy Profile

  8. Memang seronok belajar pasal SEO. πŸ™‚
    Calrase Patrick recently posted…Belajar Buat Blog SendiriMy Profile

    1. yup. bukan sng nak rank kalau tak belajar. eehehe

  9. Bab SEO memang pening… hahaha.

  10. Menarik yg part SEO tu.. kne blaja ngn encik sohoque bi

Leave a Reply

CommentLuv badge